Kortsnuitige Honden
Blaffen Mopshond

Blaffen Mopshond veel?

Mopshonden zijn prachtige honden, maar ze zijn beroemd om de eigenzinnige geluiden die ze maken. Ze zijn misschien geneigd tot mopperen en andere vocalisaties, maar blaffen Mopshonden ook veel? Ja, dat doen ze, maar niet alle Mopshonden zijn luidruchtig. Lees verder om meer te weten te komen.

Zijn mopshondjes stil?

Mopshonden hebben de reputatie vocale honden te zijn. Ze zeggen graag hallo tegen nieuwe mensen, ze blaffen naar katten, en ze zijn geweldig in het waarschuwen van hun baasjes voor mensen die langs hun huis lopen.

Hoewel ze in bepaalde situaties vocaal zijn, kiezen ze er niet altijd voor om te blaffen. Mopshonden maken veel verschillende geluiden, zoals mopperen, grommen, jammeren en janken.

Als ze blaffen is het hoog en scherp, wat niet goed is voor jou of je buren. Andere geluiden, zoals mopperen, zijn veel stiller.

Waarom blaft een mopshond?

Honden blaffen zoals mensen praten. Blaffen is de beste manier voor honden om aandacht van hun baasje te krijgen of om een waarschuwing te geven voor iets waarvan ze denken dat het een bedreiging kan vormen.

Blaffen gaat vaak gepaard met veranderingen in lichaamstaal, zoals ijsberen en kopkantelen. Honden vertrouwen sterk op lichaamstaal om te communiceren, waarbij vocalisatie een secundair communicatief gedrag is.

Een blije of opgewonden Mopshond zal tjilpende of keffende geluiden maken, samen met hun kop hoog gehouden en kwispelend met hun achterwerk. Een nerveuze of beschermende Mopshond zal een stijf lichaam hebben en opstaande hanen als ze blaffen.

Gezondheidsproblemen kunnen ook invloed hebben op hoe vaak een Mopshond zal blaffen. Als je Mopshond zich onwel voelt, kunnen ze blaffen om je aandacht te trekken. Als je merkt dat je normaal gesproken rustige Mopshond veel blaft en er zijn geen duidelijke tekenen van ziekte, laat ze dan door een dierenarts nakijken om een onderliggende ziekte uit te sluiten.

Andere tekenen van een slechte gezondheid vergezellen het blaffen (of het gebrek eraan), zoals krabben, overdreven likken, voedsel vermijden, mank lopen of veranderingen in hun normale toiletgewoonten.

Welke geluiden maakt de Mopshond?

Mopshonden hebben veel verschillende unieke en charmante vocalisaties. Deze kunnen omvatten:

 • Snuivend
 • Grommend
 • Zeurend
 • Gapend
 • Schreeuwend/gefluisterd geblaf
 • Piepend

Mopshonden kunnen geluiden maken die veel andere rassen niet kunnen. Dit komt door hun anatomie. Brachycephale rassen hebben kortere neusgaten dan andere honden, zodat ze geluiden in hogere registers kunnen maken. Dit omvat piepen en jammeren dat gebruikelijk is bij Mopshonden, Franse Bulldoggen en Engelse Bulldoggen.

Kan ik mijn mopshond leren op te houden met blaffen?

Je Mopshond denkt misschien dat hij goed bezig is door naar dingen te blaffen, maar je wilt niet luisteren naar voortdurend geblaf. Je kunt je Mopshond leren niet te blaffen door een paar eenvoudige stappen te volgen.

Training moet zo vroeg mogelijk beginnen. Jongere honden hebben de neiging sneller te leren dan senioren, maar elke hond kan leren. Deze training zal geduld en consequentheid vergen om succesvol te zijn, want Mopshonden staan bekend om hun koppigheid.

Vermijd het gebruik van traktaties als beloning. Je Mopshond kan leren blaffen om een traktatie te krijgen, wat het tegenovergestelde is van wat je probeert te bereiken.

Hoe stop ik het blaffen van mijn mopshond thuis?

De eerste en belangrijkste stap van deze training is het bepalen van de triggers voor het buitensporige blaffen van je Mopshond. Als ze beginnen te blaffen, observeer dan wat er om hen heen gebeurt. De trigger vinden is de eerste stap om de reactie van je hond te veranderen.

Als je hond alert is en ergens naar kijkt, maar hun lichaam is ontspannen, dan veroorzaakt de situatie hen geen stress. Vertonen ze lichamelijke tekenen van angst, dan ervaren ze de situatie als een potentieel gevaar. Tekenen om op te letten zijn onder andere:

 • Pacing
 • Rond cirkelen
 • Hoofd in een hoge positie gehouden
 • Verstrengelde staart
 • Strakke kaak/lippen naar achteren getrokken

Als je hond tekenen van angst tegenover een bepaalde situatie vertoont, zul je hem moeten desensibiliseren om buitensporig blaffen te voorkomen. Je kunt hiervoor advies vragen aan een hondentrainer.

Als je je hond de eerste keer hoort blaffen, zeg dan ‘dank je wel’ op een stevige maar vrolijke toon. Ga naar je hond toe om te zien waar ze tegen blaffen. Als ze blijven blaffen, leid je ze zachtjes aan de halsband de kamer uit naar een rustige plek en laat je ze daar 2 minuten staan.

Als je ze uit laat, maak dan geen oogcontact en communiceer op geen enkele manier met ze. Hun stille tijd moet het einde van de interactie markeren. Sta ze toe terug te gaan, maar verwijder ze onmiddellijk weer als ze beginnen te blaffen.

Als je dit blijft herhalen, zal je Mopshond beginnen te begrijpen dat hij alleen uit de kamer verwijderd wordt als hij blaft.

Als je mopshond ophoudt met blaffen nadat je ‘dank je wel’ gezegd hebt, geef ze dan verbale lof en een foei. Dit zal hun reactie in het vervolg versterken om minder te blaffen.

Hoe stop ik het blaffen van mijn Mopshond naar andere honden?

Blaffen naar andere honden tijdens een wandeling kan gênant zijn, en het kan ook stress veroorzaken bij de hond waartegen ze blaffen.

Om de reactie van je Mopshond op het zien van een andere hond opnieuw te trainen, moet je de manier waarop je reageert veranderen. Als je verstijft, stopt of van richting verandert, zal je Mopshond dit oppikken en denken dat het zien van een andere hond een slechte zaak is.

Loop eerst met je hond aan de andere kant van je lichaam dan de andere hond. Bijvoorbeeld, als de andere hond rechts van je is, verplaats je Mopshond dan naar je linkerzijde.

Houd je wandeltempo rustig. Niet vertragen of stoppen. Als je nadert en je mopshond is stil, zeg je ‘brave hond’. Zodra ze blaffen, zeg je ‘nee’ maar loop je verder. Als ze over je lichaam naar de andere hond proberen te bewegen, zeg je weer ‘nee’ en beweeg je ze zachtjes maar stevig terug naar je linkerkant.

Telkens als je Mopshond kalm en rustig is in het voorbijgaan van een andere hond, geef je hem veel verbale lof en een traktatie. Deze positieve reactie zal ze sterken in het feit dat rustig zijn in de buurt van andere honden is wat je wilt.

Vraag je buren die rustige honden bezitten of ze je kunnen helpen met de training. Spreek met hen af in een park in de buurt, zodat je dit met je hond kunt oefenen.

Maak je geen zorgen als de vooruitgang traag verloopt. Mopshonden zijn koppige honden en zullen veel aanmoediging en herhaling nodig hebben om de training te laten slagen. Als je het moeilijk hebt, praat dan met een hondentrainer voor een andere aanpak.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.