Kortsnuitige Honden
Blaffen Shih Tzu veel

Blaffen Shih Tzu veel?

Shih Tzu zijn een van de oudste hondenrassen ter wereld, die dateren uit 600 AD, waar ze in Tibetaanse kloosters leefden. De Chinese adel nam Shih Tzu honden als geschenk aan, genietend van hun lieve aard en natuurlijke waakinstinct. Ze mogen dan klein zijn, maar Shih Tzu hebben een grote stem. Het is gebruikelijk dat mensen vragen: “blaffen Shih Tzu veel? Lees verder om meer te weten te komen.

Zijn Shih Tzu stil?

Shih Tzu worden niet als een stil ras beschouwd, maar dit hangt wel af van de individuele hond. Sommige Shih Tzu zijn stil in vergelijking met de ras standaard en andere zijn veel luidruchtiger.

Het is het natuurlijke instinct van een Shih Tzu om te grommen of te blaffen naar iets dat ze als een potentiële bedreiging ervaren. Het probleem dat sommige hondenbezitters hebben is dat Shih Tzu de neiging hebben naar veel dingen te blaffen. Mensen die langs het huis lopen, andere honden, bladeren die in de wind waaien. Zo’n beetje alles wat beweegt.

Het goede nieuws is dat Shih Tzu geleerd kan worden niet zo veel te blaffen. Dit zal je buren zeker blij maken!

Waarom blaft een Shih Tzu?

Blaffen is een vorm van vocale communicatie voor honden en ze doen dit als waarschuwing of als waarschuwing. Shih Tzu kunnen territoriaal zijn, dus het meeste van hun geblaf is een waarschuwing voor hun baasjes. Dit kan zijn omdat er iemand langs het huis is gelopen of omdat de deurbel gaat.

De lichaamstaal van je Shih Tzu zal veranderen als ze blaffen, afhankelijk van hoe de situatie hen beïnvloedt. Bijvoorbeeld, als ze een bekende persoon het huis zien naderen, zullen ze een ontspannen lichaam hebben met hoog gehouden kop en oren naar voren.

Een nerveuze Shih Tzu zal een stijf lichaam hebben. Ze kunnen voorovergebogen zitten of hun staart tussen hun benen stoppen. Hun blaffen kan gepaard gaan met mopperen of grommen.

Veel voorkomende emotionele triggers voor blaffen bij Shih Tzu zijn angst, opwinding, en verveling. Shih Tzu zijn gevoelig voor verlatingsangst en kunnen blaffen als ze te lang alleen gelaten worden. Een opgewonden Shih Tzu kan luid, kefferig geblaf produceren zoals een puppy.

Shih Tzu mogen dan klein zijn, ze hebben een hoge energiedrift en hebben elke dag minstens 1 uur loslopende lichaamsbeweging nodig. Ze moeten thuis ook kunnen spelen, zoals apporteren of touwtrekken. Als je Shih Tzu niet genoeg beweging krijgt, kunnen ze gefrustreerd raken, wat overmatig blaffen kan uitlokken.

Als je Shih Tzu zich niet lekker voelt, kan het zijn dat ze blaffen om je aandacht te krijgen of omdat ze zich ongemakkelijk voelen. Blaffen is de beste manier die een hond kent om de aandacht van zijn baas te krijgen.

Als je Shih Tzu plotseling begint te blaffen, moet je ze door een dierenarts laten nakijken. Andere tekenen van een slechte gezondheid vergezellen het blaffen (of een gebrek eraan), zoals krabben, overdreven likken, voedsel vermijden, mank lopen of veranderingen in hun normale toiletgewoonten.

Welke geluiden maken Shih Tzu?

Shih Tzu hebben veel verschillende vocalisaties, afhankelijk van hun stemming. Deze kunnen omvatten:

  • Grommend
  • Mopperend
  • Zeurend
  • Gapend
  • Piepend
  • Huilend

Door de vorm van hun gezicht maken Shih Tzu veel knorrende of brommende geluiden. Dit komt doordat ze een plat gezicht hebben en een verkorte neusgang. Het komt ook vaak voor dat Shih Tzu een langwerpig zacht gehemelte hebben, dat is overtollig weefsel dat de luchtpijp gedeeltelijk blokkeert. Dit veroorzaakt snurken en andere soortgelijke geluiden.

Kan ik mijn Shih Tzu leren op te houden met blaffen?

Overmatig blaffen is een probleem, zelfs voor kleine honden, want het kan je hond op lange termijn stress bezorgen. Ook je buren hebben er last van, dus is het belangrijk dat je een manier vindt om je hond te laten stoppen met blaffen.

Om dit te doen moet je eerst de triggers voor het blaffen van je honden bepalen. De meest voorkomende triggers zijn dingen als het geluid van de deurbel, iemand die langs het huis loopt of harde geluiden zoals bouwwerkzaamheden. Je moet wat tijd besteden aan het in de gaten houden van je Shih Tzu en alle tijden noteren waarop ze blaffen en waar ze tegen blaffen.

Het is een goed idee om je Shih Tzu mee te nemen voor een gezondheidscontrole om er zeker van te zijn dat er geen onderliggende medische oorzaak is voor hun overmatig blaffen. Als je de gezondheid van je hond hebt vastgesteld, kun je met de training beginnen.

Hoe stop ik het blaffen van mijn Shih Tzu?

Om je hond te laten ophouden met blaffen, moet je eerst zijn aandacht afleiden of een nieuwe manier trainen om op de situatie te reageren. Als je Shih Tzu tijdens wandelingen naar andere honden blaft, moet je de manier waarop je reageert veranderen.

Houd eerst je hond aan je linkerzijde en zorg dat hij niet trekt. Als je in de verte een hond ziet, prijs je je hond en geef je hem een traktatie. Zodra je Shih Tzu blaft of naar de andere hond lonkt, zeg je ‘ah ah’ en beweeg je ze terug naar je linkerkant, maar blijf in je normale tempo vooruit gaan.

Vertragen of stoppen versterkt aan je Shih Tzu dat blaffen naar andere honden een goede zaak is. Dat moet je doorbreken. Telkens als je in de buurt van een hond bent en je Shih tzu blaft niet, beloon je hem.

Veel Shih Tzu houden ervan te window surfen en ze zullen blaffen naar alles wat het huis passeert. Katten, je buren, de postbode. Om dit soort gedrag te stoppen, moet je eerst hun reactie blokkeren en dan de gewenste reactie prijzen.

Als je Shih Tzu blaft, zeg dan ‘oké’ of ‘dank je’ op een stevige maar vriendelijke toon en geef een kleine traktatie. Als ze blijven blaffen, zeg je ‘ah ah’ en leid je ze de kamer uit naar een rustige plek. Je moet consequent zijn en dit elke keer herhalen als je hond naar het raam blaft.

Als ze ophouden met blaffen als je je cue woord geeft, geef je ze veel lof en een traktatie. Je wilt dit gedrag versterken. Het is goed dat ze een keer blaffen als waarschuwing, maar ze moeten ophouden als je het vraagt.

Heb hier geduld mee, want Shih Tzu kunnen koppige honden zijn. Je kunt je vrienden en familie vragen te helpen met de training en zo vaak oefenen als je kunt. Je zult in een mum van tijd een rustige, goed opgevoede Shih Tzu hebben!

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.