Kortsnuitige Honden
Boxer blaffen

Blaft een Boxer veel?

Met hun rustige aard en charmante persoonlijkheid zijn Boxers populaire huisdieren. Algemeen wordt aangenomen dat Boxers luidruchtig zijn en veel blaffen, maar dit is niet helemaal waar. Inzicht in de geschiedenis van het ras helpt om te verklaren waarom Boxers blaffen en of ze veel blaffen.

Is een Boxer stil?

Boxers zijn relaxte, vredelievende honden, maar ze werden oorspronkelijk gefokt als jachthonden en later als beschermingshonden. Het ligt in hun aard hun baasjes te waarschuwen voor mogelijk gevaar of te waarschuwen voor alles wat ze als een bedreiging ervaren.

Hoewel het geen bijzonder luidruchtige honden zijn, hebben Boxers wel een luide, diepe blaf. Boxers zijn het meest geneigd te blaffen bij alles wat nieuw of ongewoon is, zoals nieuwe buren, de postbode of een vreemdeling die het huis bezoekt.

In het algemeen worden Boxers als een rustig ras beschouwd en blaffen ze niet onnodig. Het is belangrijk op te merken dat elke hond anders is en dat sommige Boxers vaker kunnen blaffen dan normaal is voor het ras. Het blaffen zal ook eerder toenemen als de hond verhoogde emoties ervaart, zoals opwinding of stress.

Waarom blaft een Boxer?

Al honden gebruiken blaffen als een vorm van communicatie, hoewel sommige rassen meer geneigd zijn tot blaffen dan andere. Boxers worden beschouwd als een rustig ras en blaffen alleen om hun eigenaar te waarschuwen voor mogelijk gevaar.

Er zijn verschillende redenen waarom een Boxer de behoefte kan voelen om te blaffen, maar meestal is het om de aandacht te vestigen op iets nieuws of ongewoons. Je kunt ook veranderingen in de lichaamstaal van je hond opmerken als ze blaffen. Honden vertrouwen sterk op lichaamstaal om te communiceren, waarbij vocalisatie een secundair communicatief gedrag is.

Een alerte maar ontspannen hond zal zijn kop hoog houden, de oren gespitst en de staart los. Een angstige hond zal een stijve, opgeheven staart hebben, gespannen lippen en opstaande nekharen (haren langs de ruggengraat).

Je Boxer kan blaffen als er iets ongewoons gebeurt in huis of in de buurt. Dit komt het meest voor als er een nieuw geluid is, vooral als de hond niet kan zien wat het lawaai veroorzaakt. De bedoeling van het blaffen is de aandacht van hun eigenaar te trekken, zodat die op onderzoek uit kan gaan.

Opgewekte emoties zoals opwinding kunnen ook het blaffen bij Boxers opwekken. Dit is hetzelfde als glimlachen of lachen bij mensen. Een gestreste of ongemakkelijke Boxer zal mopper- of gromgeluiden maken om zijn ongelukkigheid aan te geven, terwijl een blije of opgewonden Boxer hoge, kefferige blaffen zal maken.

Verveling is een andere reden waarom je Boxer veel kan blaffen. Boxers hebben een hoge energiedrift en hebben elke dag minstens 1 uur loslopende lichaamsbeweging nodig. Ze moeten ook de gelegenheid krijgen om thuis te spelen. Als je Boxer niet genoeg beweging krijgt, kunnen ze gefrustreerd raken, wat overmatig blaffen kan uitlokken.

Gezondheidsproblemen kunnen ook invloed hebben op hoe vaak een Boxer zal blaffen. Ziekte of pijn kunnen blaffen uitlokken bij een normaal gesproken rustige Boxer. Blaffen is de beste manier die een hond kent om de aandacht van zijn baas te krijgen.

Als je Boxer plotseling begint te blaffen, is dit een teken dat ze zich onwel kunnen voelen. Andere tekenen van een slechte gezondheid vergezellen het blaffen (of een gebrek eraan), zoals krabben, overdreven likken, voedsel vermijden, mank lopen of veranderingen in hun normale zindelijkheidsgewoonten.

Wat de reden ook is, je moet met je dierenarts praten als je rustige Boxer plotseling begint te blaffen.

Welke geluiden maakt een Boxer?

Hoewel Boxers een stil ras zijn, hebben ze andere charmante geluiden die ze gebruiken om te communiceren. Deze kunnen zijn:

  • Grommend
  • Mopperend
  • Zeurend
  • Schreeuwend/gefluisterd geblaf
  • Piepend
  • Huilend

De meeste geluiden die een Boxer maakt zijn te wijten aan hun anatomie. Door de vorm van hun schedel en hun korte neusgang kunnen ze iets anders geluiden produceren dan andere rassen met een meer standaard gezichtsstructuur.

Kan ik mijn Boxer leren op te houden met blaffen?

Overmatig blaffen is iets dat gecorrigeerd moet worden, want het kan je hond op lange termijn stress bezorgen. Ook je buren zullen er last van hebben, dus is het belangrijk dat je een manier vindt om je hond te laten stoppen met blaffen.

Voordat je je hond dingen kunt aanleren, moet je eerst de triggers voor het blaffen van je hond bepalen. De meest voorkomende triggers zijn dingen als het geluid van de deurbel, iemand die langs het huis loopt of harde geluiden zoals bouwwerkzaamheden.

Probeer, terwijl je je Boxer traint om niet te blaffen, het gebruik van traktaties te vermijden, want ze kunnen gewoon beginnen te blaffen om traktaties van je te krijgen. Verbale lof en een omhaal van woorden is het beste voor dit soort training.

Het is een goed idee om je Boxer mee te nemen voor een gezondheidscontrole om er zeker van te zijn dat er geen onderliggende medische oorzaak is voor hun overdreven geblaf. Als je de gezondheid van je hond hebt vastgesteld, kun je met de training beginnen.

Hoe stop ik het blaffen van mijn Boxer?

Om je hond te laten ophouden met blaffen, moet je eerst zijn aandacht afleiden of een nieuwe manier trainen om op de situatie te reageren. Je kunt ook desensibilisatie met je hond proberen, zodat hun reactie in het vervolg niet meer zo extreem is.

Bijvoorbeeld, als je hond graag voor het raam zit en hij blaft als hij mensen voorbij ziet lopen, moet je eerste stap zijn om de toegang tot het raam te blokkeren. Als je hond niet naar buiten kan kijken, is er niets dat hun geblaf triggert.

Dan kun je apart werken aan het desensibiliseren van hen voor de aanwezigheid van voorbijlopende mensen. Je kunt dit doen door je hond op de oprit mee te nemen en te wachten tot er mensen voorbij komen. Als je hond niet reageert, prijs je hem, en geef je een traktatie. Als ze blaffen, zeg dan ‘nee’ en wend ze af of gebruik je lichaam om je hond te beletten naar de wandelaars te kijken.

Trainingstips om het blaffen van je Boxer te stoppen

Als je je hond de eerste keer hoort blaffen, zeg dan ‘dank je wel’ op een stevige maar vrolijke toon. Ga naar je hond toe om te zien waar hij tegen blaft. Het doel van je training hier is om zover te komen dat je hond ophoudt met blaffen als je ‘dank je wel’ tegen hem zegt.

Als ze blijven blaffen, leid je ze zachtjes de kamer uit naar een rustige ruimte, zoals een badkamer beneden of iets dergelijks. Laat ze 2 minuten staan en laat ze dan uit. Als je ze uit laat, maak dan geen oogcontact en communiceer op geen enkele manier met ze.

Deze stille tijd moet het einde markeren van de situatie die het blaffen teweegbracht. Sta hen toe terug te gaan als ze dat willen, maar herhaal dezelfde verwijdering- en rusttechniek als ze weer beginnen te blaffen.

Als je dit blijft herhalen, zal je Boxer snel beseffen dat als hij doorgaat met blaffen, hij uit de situatie verwijderd wordt, en dat hij niet meer kan zien wat er gebeurt.

Je kunt deze training versterken door je hond iets anders te doen te geven, zoals een spelletje apporteren of een korte trainingssessie voor een nieuw kunstje. Afleiding is een geweldige desensibilisatiemethode omdat je hond zich niet concentreert op de situatie die zijn blaffen triggert. Houd deze trainingstechniek vol en je zult in een mum van tijd een ontspannen Boxer hebben!

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.