Kortsnuitige Honden

Blaft een Engelse Bulldog veel?

We kiezen onze honden om allerlei redenen, maar de populariteit van Bulldogs is grotendeels te danken aan het feit dat ze maar zelden blaffen. Gekoppeld aan hun schattige gesmoorde gezichten en hun schattige mollige lichamen, is het gemakkelijk te zien waarom Bulldogs zo geliefd zijn.

Is een Bulldog stil?

Bulldogs blaffen niet, tenzij ze de aandacht willen vestigen op iets waarvan ze denken dat het dringend is. Meestal krijgen ze aandacht door andere geluiden te gebruiken, zoals gniffelen, knorren en kletsen, wat klinkt als tjilpen maar niet helemaal een volledige blaf is.

Deze geluiden zijn heel charmant en hebben de neiging de buren niet te storen. Dit is een van de meest aantrekkelijke eigenschappen voor potentiële Bulldog eigenaars. Niemand wil de luidruchtige buurman zijn met een hond die op alle uren van de dag blaft!

Hoewel het waar is dat de meeste Bulldogs niet vaak blaffen, is elke hond anders en je kunt niet garanderen dat je uiteindelijk een rustige Bulldog krijgt.

Bulldogs zijn het meest geneigd te blaffen als ze dat nodig vinden, zoals bezoekers die het huis naderen of een verstoring in de buurt, zoals bouwwerkzaamheden of een laagvliegend vliegtuig. In dit soort situaties zal een Bulldog blaffen om te zeggen ‘hé, je moet even komen kijken!’

Vergeleken met hun grootte hebben Bulldogs een diepe en mopperige blaf, die intimiderend kan klinken. Dit is een van de redenen dat sommige mensen nerveus zijn in de buurt van Bulldogs.

Bulldogs hebben een heerlijk ontspannen aard en ze hebben ook de neiging meer onafhankelijk dan sociaal te zijn. Honden met dit soort persoonlijkheid zullen minder snel blaffen, tenzij ze voelen dat het nodig is.

Je lieve en goofy Bulldog blaft misschien niet veel, maar hij houdt je wel bezig met alle andere rare en maffe geluiden die hij maakt.

Waarom blaft een Bulldog?

Blaffen is een vorm van communicatie voor alle honden, al zijn sommige meer geneigd tot blaffen dan andere. Gelukkig worden Bulldogs als een rustig ras beschouwd en zullen ze alleen blaffen als daar reden toe is.

Een Bulldog kan om verschillende redenen blaffen, maar meestal is het om de aandacht te vestigen op iets nieuws of ongewoons. Blaffen wordt vaak gecombineerd met lichamelijke signalen zoals ijsberen en het kantelen van de kop. Honden vertrouwen sterk op lichaamstaal om te communiceren, waarbij vocalisatie een secundair communicatief gedrag is.

Als er iets ongewoons gebeurt in huis of in de buurt, kan een Bulldog ervoor kiezen te blaffen. Dit komt het meest voor als er een nieuw geluid in de buurt is, vooral als de hond niet kan zien wat het lawaai veroorzaakt. De bedoeling van het blaffen is de aandacht van hun eigenaar te trekken, zodat die op onderzoek uit kan gaan.

Bulldogs zullen ook blaffen als ze verhoogde emoties voelen. Net zoals wij glimlachen of lachen als we blij zijn en huilen als we verdrietig zijn, gebruiken Bulldogs ook vocale signalen om hun emotionele toestand kenbaar te maken. een chagrijnige of ongemakkelijke Bulldog zal mopperende geluiden maken om zijn ongelukkigheid kenbaar te maken, terwijl een blije of opgewonden Bulldog tjilpende geluiden of puppy-achtige blaffen zal maken.

Gezondheidsproblemen kunnen ook invloed hebben op hoe vaak een Bulldog zal blaffen. Een normaal rustige hond kan plotseling beginnen te blaffen als hij ziek is of pijn heeft. Hun geblaf is een poging om de aandacht van hun eigenaar te krijgen. Honden kunnen niet eenvoudig zeggen wanneer er iets mis is, dus blaffen is vaak hun beste vorm van communicatie.

Als je Bulldog plotseling begint te blaffen, of je normaal luidruchtige Bulldog stopt met blaffen, is dit een teken dat ze zich onwel kunnen voelen. Andere tekenen van een slechte gezondheid vergezellen het blaffen (of een gebrek eraan), zoals krabben, overdreven likken, voedsel vermijden, mank lopen of veranderingen in hun normale zindelijkheidsgewoonten.

Vaak kan de ziekte iets eenvoudigs zijn en behandeld worden met medicijnen of veranderingen in levensstijl, zoals een nieuw dieet of andere oefentechnieken.

Wat de reden ook is, je moet met je dierenarts praten als je rustige Bulldog vaak begint te blaffen of als je Bulldog plotseling stil is terwijl ze normaal vocaal zijn.

Welke geluiden maken Bulldogs?

Als het op vocalisaties aankomt, hebben Bulldogs een nogal eigenzinnige en amusante reeks geluiden. Deze kunnen omvatten:

  • Snuivend
  • Grommend
  • Zeurend
  • Schreeuwend/gefluisterd geblaf
  • Piepend

De meeste geluiden die een Bulldog maakt zijn te wijten aan hun anatomie. De vorm van hun schedel en hun korte neusopening maken dat ze iets anders geluiden kunnen produceren dan andere rassen met een meer standaard gezichtsstructuur.

Kan ik mijn Bulldog leren op te houden met blaffen?

Hoewel sommige baasjes hun hond trainen om te blaffen als waarschuwing, willen de meesten niet dat hun Bulldog blaft. Het is niet alleen vervelend voor jou, maar ook voor je buren. Gelukkig kan elke hond getraind worden om alleen te blaffen als daar behoefte aan is.

Training moet zo vroeg mogelijk beginnen. Het brein van een pup is als een spons, die informatie opneemt uit elke situatie waarin hij zich bevindt. Dat gezegd hebbende, kan een hond van elke leeftijd leren, maar oudere honden kunnen er wat langer over doen dan puppy’s.

Je Bulldog leren niet te blaffen kan lastig zijn, want ze zijn een ras dat bekend staat om hun koppigheid en onafhankelijkheid. Je zult consequent, geduldig en kalm moeten zijn tijdens je trainingssessies om ervoor te zorgen dat je Bulldog begrijpt wat je vraagt.

Terwijl je je Bulldog traint om niet te blaffen, probeer te vermijden dat je te veel traktaties gebruikt, want ze kunnen gewoon beginnen te blaffen om traktaties van je te krijgen. Verbale lof en een omhaal van woorden is het beste voor dit soort training.

Het is een goed idee om je Bulldog voor een gezondheidsonderzoek mee te nemen voor je met de training begint, om een medisch probleem uit te sluiten als oorzaak van het buitensporige blaffen van je hond. Als je de gezondheid van je hond hebt vastgesteld, kun je met de training beginnen.

Hoe stop ik het blaffen van mijn Bulldog?

De eerste en belangrijkste stap van deze training is het bepalen van de triggers voor het buitensporige blaffen van je Bulldog. Als ze beginnen te blaffen, observeer dan wat er om hen heen gebeurt. Blaffen ze als iemand aanbelt? Blaffen ze als ze een vreemd geluid horen of iemand langs je huis zien lopen? De trigger vinden is de eerste stap om de reactie van je hond te hertrainen.

Let goed op de lichaamstaal van je hond. Als ze alert zijn en ergens naar kijken, maar hun lichaam is ontspannen, dan zijn ze gewoon aan het blaffen om je te laten komen kijken. Als ze samen met voortdurend blaffen lichamelijke tekenen van ontreddering vertonen, hebben ze besloten dat de situatie van groot belang is. Tekenen om op te letten zijn o.a.:

  • Pacing
  • Rondcirkelen
  • Hoofd in een hoge positie gehouden
  • Geplooide staart
  • Strakke kaak/lippen naar achteren getrokken

Lichaamstaal is een belangrijk onderdeel van de communicatie van je hond, dus je moet er goed op letten. Je kunt veel leren over de emoties van je hond door eenvoudigweg op ze te letten. Als je eenmaal weet welke triggers je hond sterk aanvoelt, kun je beginnen ze te hertrainen om niet op die situaties te reageren.

Geduld en consequentheid zijn van vitaal belang om deze training tot een succes te maken, anders zal je Bulldog snel terugvallen in oude gewoonten.

Trainingstips om het blaffen van je Bulldog te stoppen

Voor je met je training begint is het aan te raden een duidelijk plan in je hoofd te hebben. Dit is essentieel voor het succes van je training en zal je Bulldog helpen beter te begrijpen wat je van hem of haar vraagt.

Als je je hond de eerste keer hoort blaffen, zeg dan ‘dank je wel’ op een stevige maar vrolijke toon. Ga naar je hond toe om te zien waar hij tegen blaft.

Als ze blijven blaffen, leid je ze zachtjes aan de halsband de kamer uit naar een rustige ruimte, zoals een badkamer beneden of zo. Laat ze 2 minuten staan en laat ze dan uit. Als je ze uit laat, maak dan geen oogcontact en communiceer op geen enkele manier met ze. Hun stille tijd moet het einde van de interactie markeren, anders zullen ze geneigd zijn meteen terug te gaan naar datgene wat het blaffen uitlokte.

Als je dit blijft herhalen, zal je Bulldog snel beseffen dat als hij doorgaat met blaffen, hij uit de situatie wordt gehaald en dat hij niet langer kan zien wat er gebeurt.

Bij die gelegenheden dat je Bulldog ophoudt met blaffen nadat je ‘dank je wel’ gezegd hebt, geef je ze verbale lof of een knuffel om ze te laten weten dat ze iets goeds gedaan hebben. Dit zal hun reactie in de toekomst versterken om minder te blaffen.

Naarmate je verder komt met je training, wil je een punt bereiken waarop je Bulldog één keer blaft om je te waarschuwen, en dan wacht tot je komt kijken wat er aan de hand is. Dit is hoe je hond van nature bedraad is om zich te gedragen. Zijn ’taak’ in het gezin is waakzaam te zijn en je te waarschuwen voor elk mogelijk gevaar.

Deze methode werkt voor de meeste situaties, zoals je hond die tegen het raam blaft of bij de voordeur blaft als er bezoek langskomt. Houd deze trainingstechniek vol en je zult in een mum van tijd een ontspannen Bulldog hebben!

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.