Kortsnuitige Honden

Blaft een Franse Bulldog veel?

Franse Buldoggen zijn een van de populairste hondenrassen ter wereld. Hun schattige gezichten en eigenzinnige persoonlijkheden zijn aantrekkelijk voor hondenbezitters, maar geen enkel ras is perfect. Blaffen is een van de meest problematische gedragingen bij honden. Potentiële Franse Bulldog eigenaren vragen vaak “blaffen Franse Bulldoggen veel?” Laten we dat eens uitzoeken.

Is een Franse Bulldog stil?

Frenchies staan erom bekend vocale honden te zijn. Ze blaffen niet alleen, maar hebben ook allerlei andere vocalisaties, zoals gniffelen, knorren, piepen, tjilpen en janken.

Sommige van deze geluiden zijn schattig en veroorzaken geen overlast, maar een Frenchie die voortdurend blaft, piept of jankt is er zeker van dat de buren er last van hebben.

Het is belangrijk op te merken dat elke hond anders is niet alle Franse Bulldoggen zijn vocaal. Frenchies zijn het meest geneigd te blaffen om hun baasje ergens voor te waarschuwen, zoals bezoekers die het huis naderen of een verstoring in de buurt.

Mensen die niet vertrouwd zijn met Franse Bulldoggen kunnen ze intimiderend vinden, want hun blaf is vrij laag en heeft een kenmerkend gerommel of gerasp. Vergeleken met hun kleine formaat hebben Frenchie’s een heel diepe blaf, maar ze staan er ook om bekend een hoge, puppy-achtige blaf te produceren als ze gefrustreerd zijn of aandacht willen.

Waarom blaft een Franse Bulldog?

Alle honden blaffen tot op zekere hoogte, al zijn sommige meer geneigd tot blaffen dan andere. Blaffen is een essentiële vorm van communicatie, om te waarschuwen of te alarmeren voor mogelijk gevaar.

Er zijn verschillende redenen waarom een Franse Bulldog kan blaffen, maar de meest voorkomende reden is om de aandacht te vestigen op iets nieuws of ongewoons. Frenchie’s zullen ook lichaamstaalsignalen gebruiken, zoals ijsberen, gespitste oren en het kantelen van de kop. Honden vertrouwen sterk op lichaamstaal om te communiceren, waarbij vocalisatie een secundair communicatief gedrag is.

Als een Frenchie iets ongewoons ziet of hoort kunnen ze blaffen om hun eigenaar of andere honden in huis te waarschuwen. Franse Bulldoggen zullen ook blaffen als ze verhoogde emoties voelen, zoals opwinding of angst.

Dit weerspiegelt menselijke reacties op emoties, zoals glimlachen als we blij zijn of fronsen als we boos zijn. Een ongelukkige of gefrustreerde Frenchie zal mopperende of knorrende geluiden maken om zijn ongelukkigheid aan te geven, terwijl een blije of opgewonden Franse Bulldog tjilpende geluiden of puppy-achtige blafjes zal maken.

Gezondheidsproblemen kunnen ook invloed hebben op hoe vaak een Franse Bulldog zal blaffen. Blaffen van een Frenchie die normaal rustig is, is een teken dat ze zich misschien niet goed voelen. Hun geblaf is een poging om de aandacht van hun eigenaar te krijgen. Omdat honden hun gevoelens niet met woorden kunnen overbrengen, is blaffen hun beste kans om opgemerkt te worden.

Als je Frenchie plotseling begint te blaffen, of je normaal luidruchtige Franse Bulldog stopt met blaffen, vraag dan een gezondheidsonderzoek aan bij je dierenarts om een gezondheidsprobleem als oorzaak uit te sluiten. Andere tekenen van een slechte gezondheid vergezellen het blaffen (of een gebrek eraan), zoals krabben, overmatig likken, voedsel vermijden, mank lopen of veranderingen in hun normale toiletgewoonten.

Vaak kan de ziekte iets eenvoudigs zijn en behandeld worden met medicijnen of veranderingen in levensstijl, zoals een nieuw dieet of andere oefentechnieken.

Welke geluiden maken Franse Bulldoggen?

Franse Bulldoggen hebben een reeks verschillende vocalisaties voor verschillende situaties of emoties. Deze kunnen zijn:

 • Snuivend
 • Grommend
 • mopperend
 • Zeurend
 • Schreeuwend/gefluisterd geblaf
 • Piepend
 • Huilend

Veel van deze geluiden zijn een gevolg van de anatomie van de Franse Bulldog. Door de vorm van hun schedel en hun korte neusgang kunnen ze andere geluiden voortbrengen dan andere rassen met een meer standaard gezichtsstructuur.

Ze zijn ook in staat dezelfde geluiden te produceren als andere rassen, maar met verschillende diepte of intensiteit.

Kan ik mijn Franse Bulldog leren op te houden met blaffen?

Franse Bulldoggen zijn geen waaks ras en de meeste baasjes willen niet dat hun Frenchie blaft. Het is niet alleen vervelend voor jou, maar ook voor je buren. Gelukkig kan elke hond getraind worden om alleen te blaffen als daar behoefte aan is.

Je Frenchie trainen om gepast te reageren moet zo jong mogelijk beginnen. Puppy’s leren veel sneller dan oudere honden, dus training is op deze leeftijd effectiever. Het is belangrijk dat je training consequent en positief is. Van Frenchies is bekend dat ze koppig kunnen zijn, dus je moet geduldig en kalm zijn.

Het is het beste om geen traktaties te gebruiken bij het trainen van je Franse Bulldog om niet te blaffen. De reden hiervoor is te voorkomen dat je Frenchie leert blaffen om een beloning te krijgen. Verbale lof en een omhaal van woorden is de beste bekrachtiging voor deze vorm van training.

Het is een goed idee om je Franse Bulldog voor een gezondheidsonderzoek mee te nemen voor je met de training begint, om een medisch probleem uit te sluiten als oorzaak van het buitensporige blaffen van je hond. Als je de gezondheid van je hond hebt vastgesteld, kun je met de training beginnen.

Hoe stop ik het blaffen van mijn Franse Bulldog?

Om je Frenchie goed te trainen op te houden met blaffen, moet je eerst de triggers voor het buitensporige blaffen van je Franse Bulldog bepalen. Als ze beginnen te blaffen, observeer dan wat er om hen heen gebeurt. Blaffen ze als iemand aanbelt? Blaffen ze als ze een vreemd geluid horen of iemand langs je huis zien lopen? Blaffen ze naar de televisie? De trigger vinden is de eerste stap om de reactie van je Franse Bulldog te hertrainen.

De lichaamstaal van je hond is een duidelijke aanwijzing voor hoe hij zich in een bepaalde situatie voelt. Staren of kijken met ontspannen lichaamstaal geeft aan dat de hond geïnteresseerd is, maar niet angstig. Blaffen is in deze situatie gewoon om hun eigenaar te waarschuwen dat er iets ongebruikelijks gebeurt.

Blaffen dat gepaard gaat met een gespannen of stijf lichaam, ijsberen of opstaande hanen, wijst erop dat de situatie de hond angst of vrees bezorgt. Andere tekenen om op te letten zijn:

 • Rondcirkelen
 • Hoofd in een hoge positie gehouden
 • Geplooide staart
 • Strakke kaak/lippen naar achteren getrokken

Lichaamstaal is een belangrijk onderdeel van de communicatie van je hond, dus je moet er goed op letten. Je kunt veel leren over de emoties van je hond door gewoon op ze te letten. Als je eenmaal de verschillende triggers of het blaffen van je hond begrijpt, kun je beginnen ze te hertrainen om niet op die situaties te reageren.

Geduld en consequentheid zijn van vitaal belang om deze training tot een succes te maken, anders zal je Franse Bulldog snel terugvallen in oude gewoonten.

Trainingstips om het blaffen van je Franse Bulldog te stoppen

Voor je met je training begint, is het aan te raden een duidelijk plan in je hoofd te hebben. Dit is essentieel voor het succes van je training en zal je Franse Bulldog helpen beter te begrijpen wat je van hem of haar vraagt.

Om te beginnen wacht je gewoon tot je Frenchie naar iets blaft. Als je je hond de eerste keer hoort blaffen, zeg je ‘dank je wel’ op een stevige maar vrolijke toon. Ga naar je hond toe om te zien waar hij tegen blaft.

Als de situatie je hond geen stress bezorgt, zou je aandacht voldoende moeten zijn om het blaffen te stoppen. Als ze na één blaf ophouden, prijs je hond dan en richt dan zijn aandacht weer op iets anders, zoals een speelsessie.

Als ze blijven blaffen, leid je ze voorzichtig aan de halsband de kamer uit naar een rustige ruimte. Dit moet ergens zijn dat je kunt afsluiten, zoals een waskamer of badkamer beneden. Laat je Frenchie 2 minuten liggen voor je ze naar buiten laat.

Als je ze uit laat, maak dan geen oogcontact en communiceer op geen enkele manier met ze. Hun stille tijd moet het einde van de interactie markeren.

Sta ze toe terug te gaan naar de trigger als ze dat willen en herhaal dezelfde oefening nog eens. De herhaling van het verwijderd worden zal uiteindelijk een associatie voor de hond vormen. Als ze blaffen, worden ze uit de situatie verwijderd. Als ze stil zijn, mogen ze blijven.

Bij die gelegenheden dat je Bulldog ophoudt met blaffen nadat je ‘dank je wel’ gezegd hebt, geef je ze verbale lof of een knuffel om ze te laten weten dat ze iets goeds gedaan hebben. Dit zal hun reactie versterken voor andere soortgelijke situaties.

Naarmate je verder komt met je training, wil je een punt bereiken waarop je Franse Bulldog één keer blaft om je te waarschuwen, en dan wacht tot je komt kijken wat er aan de hand is. Dit is hoe je hond van nature gemaakt is om zich te gedragen. Zijn ’taak’ in het gezin is waakzaam te zijn en je te waarschuwen voor elk mogelijk gevaar.

Wees erop voorbereid dat sommige situaties meer herhaling vergen dan andere. Triggers die je hond stress of angst bezorgen zullen natuurlijk langer duren dan situaties die opwindend zijn.

Deze methode werkt voor de meeste situaties, zoals je hond die tegen het raam blaft of bij de voordeur blaft als er bezoek langskomt. Houd deze trainingstechniek vol en je zult in een mum van tijd een ontspannen Bulldog hebben!

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.