Kortsnuitige Honden
Boxer leeftijd

Boxer leeftijd – Hoe lang leeft een Boxer?

Het thuisbrengen van een nieuwe hond is een van de opwindendste ervaringen die iemand kan meemaken. Hun gezondheid en welzijn zijn van het grootste belang en als verantwoordelijke hondenbezitters moeten we ons voorbereiden op het latere leven. Boxers worden als gemiddeld beschouwd als het gaat om algemene gezondheid en verwachte levensduur.

Wat is de gemiddelde levensduur van een Boxer?

De gemiddelde leeftijd van Boxers is 10-12 jaar, hoewel velen langer leven. In termen van mensenjaren is een 10 jaar oude Boxer gelijk aan een 60 jarige mens. Hoewel er verschillende gezondheidsaandoeningen zijn waar Boxers vatbaar voor zijn, is 10 jaar een goede leeftijd voor een middelgrote hond.

De meest voorkomende doodsoorzaak bij Boxers is kanker, goed voor ruwweg 45% van de gevallen, terwijl neurologische aandoeningen ongeveer 20% van de geregistreerde jaarlijkse sterfgevallen uitmaken.

Welke leeftijd wordt bij Boxers als “oud” beschouwd?

Als het gaat om het bepalen van de ouderdom, kan dit alleen gedaan worden door een dierenarts die zal letten op specifieke markers zoals gezondheid, algemene lichaamsconditie en energieniveau. Boxers worden over het algemeen als senioren beschouwd als ze 7 of 8 jaar oud worden, hoewel elke hond individueel is en sommige op deze leeftijd nog actief en gezond kunnen zijn.

Tussen de leeftijd van 5 en 7 jaar beginnen de meeste Boxers gezondheidsproblemen te krijgen die met ouderdom te maken hebben. Dit omvat aandoeningen als gewrichtsproblemen, vermoeidheid en gezichtsstoornissen.

De grootste reden voor de korte levensduur van Bulldogs wordt verondersteld hun genetica te zijn. Als de ouders van een Boxer allebei ouder dan 8 jaar werden, dan is de kans groter dat de Boxer in kwestie ook minstens 8 jaar zal leven.

Hoe oud was de oudste Boxer?

Het huidige record voor de oudste Boxer behoort toe aan Maccabee, die geboren werd op 28 oktoberth , 1999, waarmee hij 16 jaar en 9 maanden werd toen hij overleed.

De huidige oudste nog levende Boxer zou Tia zijn, een 17 jaar oude Boxer uit het Verenigd Koninkrijk. Vóór haar was de oudste Boxer CeCe die onlangs overleed, ook 17 jaar oud.

Wat zijn de tekenen van ouderdom bij de Boxer?

Naarmate we ouder worden ondervinden we veranderingen in ons lichaam, zoals algemene pijnen en pijn, een tragere spijsvertering, een verandering in voedselvoorkeur en vaker een slechte gezondheid. Het verouderingsproces is voor honden hetzelfde als voor mensen, met als enig verschil dat een hond niet kan zeggen dat hij zich oud voelt. In plaats daarvan moeten hondeneigenaars de tekenen kunnen opmerken en zo nodig advies of behandeling voor hun hond zoeken.

Fysieke veranderingen

Lichamelijke veranderingen zijn onvermijdelijk bij een ouder wordende Boxer. Door hun lange poten en gedrongen lichaam lijden veel oudere Boxers aan gewrichtsproblemen zoals artritis of gewrichtsdysplasie. Ook gezichts- en gehoorstoornissen worden vaak bij oudere Boxers vastgesteld. Rugpijn komt ook vaak voor, bijvoorbeeld door een gescheurde tussenwervelschijf of misvormingen in de wervels die de ruggengraat vormen.

Andere lichamelijke veranderingen zijn:

 • incontinentie (zwakte van de blaas)
 • dofheid aan de vacht
 • grijzende haren rond het gezicht
 • beperkte mobiliteit
 • gebrek aan belangstelling voor voedsel
 • vaker of langer slapen

Hoewel de meeste van deze veranderingen gemakkelijk onder controle te houden zijn, zullen sommige lichamelijke veranderingen die door ouderdom veroorzaakt worden mettertijd verergeren. Beheersing van bepaalde ouderdomsverschijnselen is mogelijk met medicijnen en veranderingen in levensstijl.

Psychologische veranderingen

Behalve op de fysieke veranderingen die bij het ouder worden verwacht worden, moeten Boxer baasjes ook voorbereid zijn op de psychologische veranderingen die hun hond kan ondergaan. Neurologische aandoeningen zijn de op één na meest voorkomende doodsoorzaak bij Boxers, dus is het belangrijk dat Boxer eigenaren de tekenen kunnen opmerken.

Gedragsveranderingen kunnen veroorzaakt worden door een aantal factoren, zoals pijn door een onderliggende aandoening, vermoeidheid of CDS (canine cognitive dysfunction syndrome).

Je ouder wordende Boxer kan een of meer van de volgende veranderingen vertonen:

 • veranderde slaapcycli
 • onverdraagzaamheid voor lawaai
 • onverdraagzaamheid om vertroeteld of geaaid te worden
 • anti-sociaal tegenover energieke of onstuimige honden
 • toegenomen geblaf
 • desoriëntatie
 • vergeten van gewone wandelroutes

Kleine veranderingen in levensstijl kunnen de meeste van de psychologische veranderingen opvangen die je Boxer kan ondervinden als hij zijn gouden jaren bereikt. Dit omvat dingen als het verminderen van wandelingen, het overschakelen op een seniorendieet en het verplaatsen van meubels om verwondingen door visuele beperking te voorkomen.

Wat beïnvloedt de levensduur van een Boxer?

Weten wat de levensduur van je Boxer beïnvloedt is belangrijk, want het kan je helpen je beter voor te bereiden als ze ouder worden en ze helpen een langer en gezonder leven te leiden. Dieet, genetica en algemene gezondheid spelen allemaal een belangrijke rol in de levensduur van een hond.

Dieet

Een slecht uitgebalanceerd dieet is een van de meest voorkomende oorzaken van vroegtijdige dood bij Bulldogs. Een slecht dieet kan variërende aandoeningen veroorzaken zoals pancreatitis, zwaarlijvigheid en hartziekten.

Als ras doen Boxers het beter dan de meesten als het op voedselintoleranties en allergieën aankomt, maar het voeren van een evenwichtige voeding is nog steeds van cruciaal belang om hun algemene gezondheid en welzijn te handhaven.

Volgens de PDSA heeft ongeveer de helft van de honden in het VK overgewicht of obesitas. Ook in de VS schatte de Association for Pet Obesity Prevention dat ongeveer 50% van de Amerikaanse huishoudens die een huisdier bezitten een hond met overgewicht of obesitas heeft.

Zwaarlijvigheid is een tamelijk veel voorkomende oorzaak van secundaire ziekte en zelfs dood bij Boxers, omdat het ademhalings- en hartproblemen kan veroorzaken. Vet stapelt zich op rond vitale organen en veroorzaakt een verminderde doorbloeding, minder holle ruimte voor het opblazen van de longen en legt een verhoogde druk op het hart.

Een dieet met veel fosfor en calcium kan leiden tot blaasstenen. Deze stenen worden veroorzaakt door een opeenhoping van mineralen die verharden tot kleine steentjes en de doorgang van urine kunnen blokkeren. Blaasstenen kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en secundaire aandoeningen veroorzaken zoals infecties van de urinewegen.

Gezondheid

Een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij Boxers is Boxer Cardiomyopathie. Dit is een hartaandoening die kan leiden tot plotselinge dood, congestief hartfalen en algemene zwakte. Cardiomyopathie is een aandoening waarbij grillige elektrische impulsen het hart uit het normale ritme doen slaan.

Hoewel veel Boxers tot hun oudere jaren in goede gezondheid kunnen blijven, zullen de meeste vanaf de leeftijd van 4 jaar een of andere vorm van slechte gezondheid beginnen te vertonen. Dit zijn meestal frequente kleine gezondheidsaandoeningen zoals kersenoog, dermatitis (huidontstekingen) of UTI (urineweginfecties).

Colitis is ook een veel voorkomende gezondheidsklacht bij Boxers. Deze aandoening wordt veroorzaakt door ontsteking van de dikke darm en kan zich ook presenteren met zweren op de bekleding van de darm.

Hoe slechter de algemene gezondheid van een Boxer is, hoe korter hun levensduur naar verwachting zal zijn. Een Boxer die vaak ziek is kan 7 of 8 jaar leven, terwijl een gezondere Boxer met weinig gezondheidsklachten naar verwachting minstens 10 jaar zal leven.

Genetica

De genetica en de fokgeschiedenis van je Boxer spelen een grote rol in hun algemene gezondheid en verwachte levensduur. Gerenommeerde fokkers zien er nauwlettend op toe dat ze hun honden veilig bij elkaar passen. Zo is het risico zo klein mogelijk dat succesvolle nesten gezondheidsproblemen krijgen.

Slechte fokpraktijken en onhygiënische leefomstandigheden kunnen voortijdige bevalling, doodgeboorten, dood kort na de geboorte bij moeder en pups, chronische ziekten en een blijvende slechte gezondheid bij de pups veroorzaken.

Dit vermindert hun verwachte levensduur drastisch omdat ze een zwakker immuunsysteem hebben en vatbaarder zijn voor ziektes.

Kan ik mijn Boxer helpen langer te leven?

Inzicht in alle factoren die de levensduur van je Boxer beïnvloeden kan je in staat stellen veranderingen aan te brengen om een gezonder leven te ondersteunen en mogelijk je hond te helpen langer te leven. Dieet is de sleutel, maar lichaamsbeweging en dagelijkse routine kunnen ook helpen om een langer leven voor Boxers te bevorderen.

Gezonde voeding voor een langer leven

Een gezonde, evenwichtige voeding is de gemakkelijkste manier om je Boxer in goede gezondheid te houden. Je kunt overwegen het merk hondenvoer dat je koopt te veranderen als het niet met gezonde ingrediënten gemaakt is. De meeste commerciële merken van hondenvoer gebruiken goedkope vulstoffen zoals granen om op de kosten te besparen.

Overschakelen op een graanvrije voeding is misschien iets duurder, maar het kan veel voorkomende kwalen voorkomen, zoals atopische dermatitis bij honden (huidontstekingen veroorzaakt door allergieën), spijsverteringsklachten, diarree en winderigheid (gasvorming).

Het beste dieet voor Boxers is laag in calcium, fosfor en vet, terwijl het ook matige hoeveelheden eiwit, koolhydraten en vezels bevat. Je kunt aanvullingen op vitaminen en mineralen geven door gezonde snacks te voeren, zoals bosbessen, appel en banaan, of door ze supplementen te geven zoals visolie, vitamine A, B & C en zink.

Natuurlijk verkregen vitaminen en mineralen hebben veel voordelen, zoals een goede hartgezondheid, verhoogde gezonde darmbacteriën, sterkere gewrichten en een glanzender vacht.

Oefening

Alle honden hebben beweging nodig, maar ze zijn niet allemaal hetzelfde gebouwd. Boxers zijn sterke en atletische honden, dus hebben ze dagelijkse beweging van minstens 45 minuten nodig. Ze worden beschouwd als een brachycefaal ras, maar hun gezichtsstructuur is niet zo vlak als die van andere rassen, zoals Bulldogs en Mopshonden. Boxers zijn beter in staat tot inspannende activiteit, maar hun lichaamsbeweging moet nog steeds zorgvuldig in de gaten gehouden worden.

Tijdens de puppy- en puberteit moeten Boxers hun lichaamsbeweging langzaam opbouwen. Te vroeg te veel doen kan botmisvormingen, hartkwalen en mobiliteitsproblemen veroorzaken.

Uitgelijnde lichaamsbeweging moet 45-60 minuten matige dagelijkse beweging zijn. Hierbij moet zware impact zoals springen vermeden worden omdat dit de gewrichten van een Boxer kan beschadigen. Zwemmen en behendigheid zijn geweldige activiteiten voor Boxers omdat het geen oefeningen zijn met een harde impact en het helpt ook om een goede geestelijke gezondheid te ondersteunen naast het behoud van een goede lichamelijke gezondheid.

Naarmate je Boxer ouder wordt zullen ze minder dagelijkse lichaamsbeweging nodig hebben, maar ze hebben nog wel mentale oefening nodig om ze in goede gezondheid te houden. Oudere honden moeten mogelijkheden krijgen om hun mentale stimulatie op te voeren, zoals traktatiepuzzels en andere activiteiten waarbij ze zelf moeten nadenken of leren.

Je Boxer voorzien van voldoende passende dagelijkse beweging, een evenwichtige voeding en voldoende mentale stimulatie zal je Boxer ondersteunen om zo lang mogelijk een gezond en gelukkig leven te leiden. Denk eraan, als je ooit onzeker bent over de algemene gezondheid van je Boxer, spreek dan met je dierenarts om advies.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.