Kortsnuitige Honden
Engelse Bulldog vachtverzorging

Engelse Bulldog handleiding voor verzorging en vachtverzorging

Als je al een Engelse Bulldog hebt of van plan bent er een te nemen, zul je moeten weten hoe je je nieuwe harige vriend kunt verzorgen en verzorgen om hem gelukkig en gezond te houden. Deze uitgebreide Bulldog verzorgings- en verzorgingsgids bevat alle informatie die je nodig hebt, van hond vriendelijke shampoo tot oren schoonmaken en nagels knippen.

Moet een Engelse Bulldog regelmatig geborsteld worden?

Bulldogs hebben een korte, gladde vacht, zodat veel hondeneigenaars verbaasd zijn als ze horen dat hun Bulldog toch nog regelmatig geborsteld moet worden. Een Engelse Bulldog moet minstens een keer per week geborsteld worden om losse haren te verwijderen. Ze moeten ook elke dag of om de dag hun staartzak laten schoonmaken om te voorkomen dat vuil zich ophoopt en een infectie veroorzaakt (lees hierover hieronder meer).

Verharen ze veel?

Ja, Engelse Bulldogs worden beschouwd als een matig verharend ras, ondanks hun korte vacht. Ze hebben ook tweemaal per jaar last van uitwaaien. Dit gebeurt in het vroege voorjaar als het weer warmer wordt en de hond zijn dikkere wintervacht moet afwerpen. De tweede uitwaaier is in de herfst, wanneer ze opnieuw verharen om zich voor te bereiden op een dikkere wintervacht die doorgroeit.

Hebben ze een gevoelige huid?

Hun huid is ook gevoelig voor veranderingen in de omgeving en dit kan een toename van het verharen veroorzaken, dus regelmatig borstelen is belangrijk.

De huidplooien rond de ogen en neus van een Bulldog bieden ideale omstandigheden voor bacteriën en gist om te groeien, dus het schoonmaken van je Engelse Bulldogs rimpels is essentieel om infectie en huidzweren te voorkomen.

Wanneer kan ik beginnen met de verzorging van mijn Engelse Bulldog?

Bad tijd kan voor puppy’s overweldigend zijn, dus het is het beste om langzaam te beginnen en je verzorgingsroutine geleidelijk op te bouwen. Je kunt beginnen je Bulldog puppy vertrouwd te maken met verzorgingsactiviteiten zoals borstelen en nagels knippen zodra je ze thuisbrengt, maar het is het beste om baden of douchen te bewaren tot ze ongeveer 10-12 weken oud zijn.

Die eerste paar weken thuis geven ze de tijd om te wennen en hun vertrouwen op te bouwen. Het helpt ook als er een sterke band is tussen jou en je puppy, want vertrouwen is een sleutel tot een geslaagde verzorgingssessie.

Engelse Bulldog verzorgingsgids

Dit is een uitgebreide verzorgingsgids, compleet met verzorgingstips voor alles van tanden en oren poetsen tot nagels knippen en de juiste shampoo kiezen. Het is belangrijk dat je je Engelse Bulldog van voorzichtig begint met een eenvoudige vachtborstel en bij elke verzorgingsbeurt langzaam nieuwe verzorgingsactiviteiten introduceert.

Houd de sessies zo kort mogelijk, en geef veel complimentjes als ze rustig zijn. Bepaalde verzorgingspraktijken, zoals tanden poetsen, kunnen tijd kosten voor je Bulldog om eraan te wennen, dus je zult geduldig en zacht moeten zijn terwijl ze zich aanpassen.

Poetsen

Engelse Bulldogs hebben een dubbele vacht, dus moeten ze regelmatig geborsteld worden. Hun ondervacht is weliswaar kort, maar hij verhaart meer dan de bovenvacht. Het is belangrijk om uitgevallen haren door borstelen te verwijderen om huidirritatie te voorkomen. Borstelen helpt om de natuurlijke oliën in de huid te verdelen die de haarzakjes zacht en gehydrateerd houden. Bulldogs moeten minstens een keer per week geborsteld worden. Tijdens hun uitval moet elke dag geborsteld worden.

Voor Engelse Bulldogs kun je het beste een borstel met stevige haren gebruiken voor de boven vacht om die glad en glanzend te houden, plus een ondervachthark of fijn getande kam om losse haren uit de onder vacht te verwijderen.

Een zachte borstelbeurt van 5 minuten is de ideale manier om je puppy kennis te laten maken met het borstelen. Begin als ze rustig en stil zijn, laat ze eerst aan de borstel snuffelen zodat ze weten dat het veilig is. Gebruik zachte strijkbewegingen vanaf de nek en omlaag naar de staart. Als je hond op zijn zij ligt of staat, kun je ook zachtjes over zijn borst en buik borstelen.

Bad tijd

Voor het bad tijd begint moet je ervoor zorgen dat de badkuip of douche veilig is voor je Engelse Bulldog. Leg een antislip badmat neer om je hond wat tractie te geven en te voorkomen dat hij uitglijdt. Als je de douche gebruikt, maak dan zeker de douchekop los van de muur, zodat je hond geen water in zijn gezicht gespoten krijgt.

Dit is vooral belangrijk voor hun eerste bad, want ze kunnen zich angstig of overweldigd voelen bij deze nieuwe ervaring. Vul in een badkuip met lauw water dat niet dieper is dan de enkels van je hond. Dit zal voorkomen dat ze water over de hele plek spatten.

Doe, voor je de vacht van je hond nat gaat maken, een watje in hun oren om te voorkomen dat er water in komt. Water in de oren kan oncomfortabel zijn voor je hond en zal resulteren in veel hoofdschudden en water over je hele badkamer!

Week zachtjes hun vacht met behulp van de douche of een kruik lauw water, waarbij je het gezicht zo veel mogelijk vermijdt. Geef je Bulldog veel lof als ze rustig zijn en een paar lekkere traktaties als beloning. Als de ervaring positief is, zullen ze rustiger zijn de volgende keer dat je ze wilt baden.

Voor een eerste bad hoef je geen shampoo te gebruiken. Het gaat er alleen om ze te laten wennen aan het baden. Bij volgende baden kun je een kleine hoeveelheid shampoo gebruiken en geleidelijk opbouwen.

Je kunt in elke dierenwinkel speciaal samengestelde shampoo voor honden kopen. De meeste ervan moeten met water verdund worden om te voorkomen dat de huid uitdroogt. Laat de shampoo met zachte cirkelvormige handbewegingen schuimen, en spoel dan het sop af met een kan of met je douchekop.

Droog je hond 5-10 minuten met een handdoek tot ze bijna helemaal droog zijn. Als je Engelse Bulldog een dikkere vacht heeft, kun je eventueel een föhn gebruiken. Houd hem altijd op de laagste stand om te voorkomen dat je hond oververhit raakt. Deze stand is ook de stilste, zodat ze er gemakkelijker aan kunnen wennen.

Tandjes poetsen

Het gebit van je hond moet net als dat van ons schoongemaakt worden. Tanden poetsen verwijdert voedselresten van tussen de tanden, voorkomt de vorming van tandsteen en houdt de adem van je hond fris. Idealiter zou je de tanden van je hond elke dag moeten poetsen, maar als je ze voor het eerst met een tandenborstel in aanraking brengt moet dat langzaam gebeuren. Je kunt hondentandenborstels en tandpasta kopen in elke dierenwinkel.

Laat ze eerst een beetje tandpasta van je vinger likken zodat ze aan de smaak en textuur wennen. Ga dan zachtjes met je vinger langs hun tanden en tandvlees om ze kennis te laten maken met de sensatie van het laten poetsen van hun tanden.

Veel lof is hier belangrijk en geef ze daarna een traktatie of speeltijd als beloning. Als ze er eenmaal aan gewend zijn dat je vinger in hun bek zit, kun je de tandenborstel introduceren. Gebruik zachte borstelbewegingen en houd het kort om je hond niet te overweldigen. Als ze eenmaal gewend zijn aan het laten poetsen van hun tanden, moet je in staat zijn in één poetsbeurt tot achter in hun bek en over hun tandvlees te poetsen.

Oor- en oogreiniging

Oor reiniging is vooral belangrijk voor Bulldogs, want de vorm van hun kop creëert een warme, vochtige omgeving in hun oren, wat de perfecte omstandigheden zijn voor bacteriën om te groeien. Oorreiniging helpt om puin, vuil en overtollig oorsmeer te verwijderen om de oren gezond en vrij van infectie te houden.

Om de oren van je Engelse Bulldog schoon te maken breng je eerst een paar druppels hond-veilige oor reiniger in de gehoorgang aan. Gebruik je duimen om het reinigingsmiddel zachtjes in de huid te masseren, maar duw je duimen niet direct in de gehoorgang, want dat kan schade aan het trommelvlies veroorzaken.

Gebruik een watje of een zacht watje om vuil en was weg te vegen, en gebruik dan een tweede droog watje om de huid rond het oor droog te maken. Dit is belangrijk want vochtige huid achterlaten kan bacteriële of gistgroei bevorderen en al het schoonmaken dat je gedaan hebt ongedaan maken.

Als je hond oordruppels niet verdraagt, kun je in plaats daarvan hond vriendelijke doekjes gebruiken. Ze moeten geurvrij zijn om huidirritatie te voorkomen. Sta je hond toe zijn kop te schudden als hij dat wil. Dit kan juist helpen om het reinigingsmiddel gelijkmatiger in hun oren te verdelen en het vuil dichter naar de ingang van het oor te verplaatsen, zodat je het veel gemakkelijker kunt verwijderen.

Om rond de ogen schoon te maken, gebruik je gewoon een hondenreinigingsdoekje om voorzichtig vuil en losse haren van rond de ogen weg te vegen. Dit voorkomt ooginfecties en helpt ook traanvlekken uit de vacht te verwijderen, vooral als je hond een witte vacht rond zijn ogen heeft.

Nagels knippen

Als algemene regel geldt dat de meeste honden er niet van houden dat hun voeten aangeraakt worden. Dit komt omdat hun poten en voetkussentjes erg gevoelig zijn, maar je Engelse Bulldog moet wel regelmatig zijn nagels laten knippen om ingegroeide nagels en infectie te voorkomen.

Je zult een honden tondeuse moeten kopen. Als je Engelse Bulldog dikke nagels heeft, is een nagelknipper die voor grote rassen ontworpen is het beste. Begin met het aanraken van de tondeuse aan de nagel van je hond en geef dan onmiddellijk een traktatie. Dit zal je hond laten zien dat er niets is om je zorgen over te maken.

Je kunt dan beginnen met een heel klein beetje van het uiterste puntje van hun nagels af te knippen. Maak je tijdens deze eerste sessie geen zorgen dat je er niet genoeg afhaalt. Je wilt je hond alleen laten wennen aan de sensatie van het laten knippen van hun nagels.

Bij volgende sessies kun je hun nagels verder naar achteren knippen om er zeker van te zijn dat ze niet vastlopen of te lang groeien. Bij het knippen moet je kleine stukjes per keer nemen om verwondingen te voorkomen. Als je te veel afknipt kun je de snede raken, dat is de bloedtoevoer die de nagel voedt. In de snede knippen kan pijnlijk zijn voor je hond en bloedingen tot gevolg hebben.

Als je nerveus bent over het knippen van de nagels van je Engelse Bulldog, kun je ze naar een honden trimsalon brengen of je dierenarts vragen je de veiligste techniek te laten zien.

Staartzak schoonmaken

De staartzak is een gebied dat veel Bulldog-eigenaars ofwel nalaten schoon te maken, ofwel niet weten dat ze het moeten doen. Engelse Bulldogs hebben erg korte staarten en de staart zit in een kleine inkeping. Als je niet onder de staart van je hond schoonmaakt, kunnen vuil en bacteriën zich ophopen, wat leidt tot ontstoken huid, open zweren en steeds terugkerende huidinfecties.

Om de staartzak van je Engelse Bulldog schoon te maken, til je voorzichtig hun staartje op en veeg je onder en rond de basis van de staart met een hondendoekje. Dit moet elke dag gedaan worden om de plek schoon en vrij van bacteriën te houden. Neem daarna een droge zachte doek en veeg de plek nogmaals af om overtollig vocht te verwijderen. Een beetje babypoeder is ook handig om vochtophoping na het schoonmaken te voorkomen.

Voeding

Goede voeding is van vitaal belang voor de gezondheid van je Engelse Bulldog, maar het heeft ook als bijkomend voordeel dat het de hoeveelheid verharing die optreedt vermindert en hun huid gezond houdt. Eiwitten, vetzuren, vitamine A en zink zijn allemaal essentiële voedingsstoffen voor een gezonde huid.

Vitaminen helpen de huidcellen sterk en gezond te houden, terwijl omega vetzuren ontstekingsremmende eigenschappen hebben om huidirritatie te voorkomen en natuurlijke oliën aanvullen om de haarfollikels te hydrateren en te versterken.

Bulldogs zijn vatbaar voor het ontwikkelen van voedselallergieën, waardoor de huid jeukerig, droog en schilferig kan worden. Door je Engelse Bulldog een evenwichtige voeding te geven die hun allergieën niet uitlokt, help je huidproblemen en overmatig verharen te voorkomen. Dit vermindert de hoeveelheid verzorging die je hond nodig heeft.

Om te voorkomen dat je hond last krijgt van zijn huidgezondheid, moet je hem hondenvoer geven dat gluten- en graanvrij is, want deze ingrediënten komen het meest voor bij het uitlokken van een allergische reactie. Andere voedingsmiddelen die bij Engelse Bulldogs veel voorkomende allergenen zijn zijn kip, vis en rundvlees. Als je niet zeker weet wat de oorzaak is van overmatig verharen en huidirritatie, probeer dan één ingrediënt tegelijk te schrappen tot je een vermindering van hun symptomen ziet.

Samen met een goed uitgebalanceerd dieet moet je Bulldog toegang hebben tot vers, schoon drinkwater. Dagelijks een kleine hoeveelheid water innemen helpt om de haarzakjes gehydrateerd te houden en het verharen te verminderen.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.