Kortsnuitige Honden

Hoe kun je je hond trainen als je weinig tijd en ruimte hebt?

Je hond laten bewegen is een vitaal onderdeel van hun dagelijkse routine. Regelmatige lichaamsbeweging houdt je hond fit en gezond, en voorkomt gewichtstoename en andere daarmee samenhangende ziekten. We hebben niet altijd veel buitenruimte of tijd in de dag om onze honden uit te laten. dus, hoe train je je hond als je weinig tijd en ruimte hebt?

Hoeveel beweging heeft je hond nodig?

De eerste stap is te bepalen hoeveel beweging je hond nodig heeft. Sommige rassen zoals collies en husky’s hebben een hoge energiebehoefte en zullen elke dag 1,5 – 2 uur beweging nodig hebben. Andere rassen zoals bulldogs en mopshonden zijn meer ontspannen en hebben misschien maar 30-60 minuten beweging per dag nodig.

Het ras, de leeftijd, de gezondheid, de conditie en de persoonlijkheid van je hond zijn allemaal factoren die bepalen hoeveel beweging je hond nodig heeft. Overweeg het volgende als je de bewegingsbehoefte van je hond probeert te bepalen:

Heb je een actief ras? Werkende rassen zoals Collies, Labradors en Spaniels hebben een hoge energiebehoefte en zullen minstens 2 uur beweging per dag nodig hebben, en ook gelegenheid voor mentale stimulatie.

Brachycephalische (platte) rassen zoals Bulldogs, Mopshonden, Boston terriërs en Frenchies zullen minder beweging nodig hebben. Hun gezichtsanatomie maakt ze vatbaar voor ademhalingsmoeilijkheden en overmatige lichaamsbeweging kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

De leeftijd van je hond

Tijdens het eerste jaar van je hond is hun lichaam nog volop in ontwikkeling, dus is het van essentieel belang dat hun lichaamsbeweging zorgvuldig in de gaten gehouden wordt. Overmatige lichaamsbeweging kan de gewrichten abnormaal doen groeien. Volwassen honden moeten dagelijks beweging krijgen om ze fit en gezond te houden. Lichaamsbeweging is goed voor de hart- en longfunctie, en voorkomt gewichtstoename. Naarmate je hond ouder wordt zal hij minder lichaamsbeweging nodig hebben.

Is je hond gezond?

Je weet uit ervaring dat je ziek voelen niet prettig is en dat je alleen maar wilt rusten. Hetzelfde geldt voor honden. Als je hond ziek wordt of een verwonding heeft, moet je zijn dagelijkse lichaamsbeweging beperken op advies van je dierenarts, tot je hond zich beter voelt. Om verveling te voorkomen kun je andere dingen met je hond doen, zoals zwemmen, dat zacht is voor het lichaam, of mentale verrijking zoals training of traktatiepuzzels.

Verschillende manieren om je hond te oefenen

Een eenvoudige dagelijkse wandeling is misschien niet genoeg om je hond te vermaken en actief te houden. Door je bewegingsroutine te variëren voorzie je je hond van nieuwe ervaringen, waardoor zijn geest even actief blijft als zijn lichaam. Hier zijn een paar suggesties voor hondvriendelijke activiteiten:

Wandelen

Wandelen moet een belangrijk deel van je dagelijkse routine zijn, maar het is belangrijk om je wandelroutes te variëren om je hond bezig en geïnteresseerd te houden. De meeste honden hebben 45-60 minuten beweging per dag nodig, maar dit kan opgedeeld worden in kortere wandelingen. Een korte wandeling ’s morgens en ’s avonds is ideaal voor je hond om de poten te strekken en de buurman te onderzoeken. Dit hoeft niet lang te zijn; 10-15 minuten is voldoende. Hun hoofdwandeling of -activiteit later op de dag kan zowel aan de lijn als los zijn, op voorwaarde dat ze veel lichaamsbeweging binnenkrijgen.

Zwemmen

Zwemmen is een geweldige activiteit voor puppy’s, oudere honden en honden die herstellen van een operatie of ziekte. Water geeft een bijna gewichtloos gevoel en zwemmen is zacht voor de gewrichten. Veel honden genieten ervan in water te zijn, dus zwemmen is zowel plezierig als heilzaam voor je hond.

Wandelen

Als je hond van verkennen houdt en een hoge energiebehoefte heeft, is wandelen misschien de perfecte activiteit voor jullie om te delen. Voor je begint, moet je vooruit plannen en een geschikte route kiezen. Vermijd gebieden met steile hellingen of losse grond en ga altijd voorbereid op pad met water en snacks.

Behendigheid

Behendigheid is een leuke en boeiende manier om je hond verrijking en beweging te bieden. Behendigheid is een kynologische sport waarbij je je hond traint om door allerlei hindernissen te navigeren, zoals weven, sprongen, wippen, bruggen en tunnels. Niet alleen houdt het je hond actief, maar het versterkt ook de band tussen jullie en moedigt je hond aan naar je te luisteren.

Flyball

Net als behendigheid is flyball een hondensport die bij uitstek geschikt is voor actieve honden. Bij deze sport rent je hond langs een parcours om een bal op te rapen, en keert dan zo snel mogelijk naar je terug. Flyball is een teamsport en wordt gespeeld met meerdere banen naast elkaar.

Hardlopen/joggen

Als je graag hardloopt of jogt, kun je overwegen je hond mee te nemen. Het is gemakkelijk je hond te trainen om rustig naast je te rennen en het is een geweldige manier om hun hartsterkte op te krikken en gewichtstoename te voorkomen. Begin met korte routes van 5-10 minuten en verhoog geleidelijk de duur over een paar weken.

Speel

Honden houden van spelen en het is een geweldige manier om wat extra lichaamsbeweging aan hun routine toe te voegen. Spel mag nooit hun normale lichaamsbeweging of wandeling vervangen, maar het moet er thuis wel bij horen om hun lichamelijke en geestelijke gezondheid op te krikken. Sommige honden houden van apporteren, terwijl anderen misschien liever touwtrekken of verstoppertje spelen. Probeer een paar verschillende dingen uit om de favoriet van je hond te vinden en probeer nieuwe spelletjes te introduceren om ze bezig te houden.

Fietsen/skateboarden/rolschaatsen

Activiteiten als skeeleren, fietsen en skateboarden zijn perfect voor rassen als Collies, Huskies en Staffordshire terriërs omdat ze graag rennen. Je moet deze lichaamsbeweging langzaam opbouwen om te zorgen dat je hond niet te snel te veel doet. Zelfs als je hond moe is, zal hij proberen je bij te houden en dat kan tot verwondingen leiden. Let op tekenen dat je hond moe wordt en neem regelmatig een pauze.

Training

Basistraining thuis zou een regelmatig onderdeel van de routine van je hond moeten zijn. Niet alleen houdt het hun geest scherp, maar het schept ook een band tussen jullie en voorkomt verveling. Als je eenmaal de grondbeginselen zoals zit en blijf geleerd hebt, kun je interessantere commando’s proberen, zoals draaien, liggen en omrollen.

Oefenen met je hond moet leuk zijn voor jullie beiden, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het van vitaal belang dat je activiteiten kiest die geschikt zijn voor het conditiepeil van je hond. Kleine rassen zullen veel sneller moe zijn dan grote rassen en rassen met een plat gezicht zullen moeite hebben met intensieve lichaamsbeweging. In de zomer moet lichaamsbeweging op de koelste delen van de dag gedaan worden om een hitteberoerte te voorkomen.

Als je je hond uitlaat in de winter, wanneer het langer donker is, zorg er dan voor dat je jezelf en je hond zo goed mogelijk zichtbaar maakt. Je kunt reflecterende hondenjasjes, halsbanden en riemen kopen, waardoor automobilisten en fietsers je gemakkelijker kunnen zien.

Laat je hond pas loslopen als je er zeker van bent dat ze een solide terugroepactie hebben. Het is beter om je hond op een veilig terrein zoals een hondenpark of een andere omheinde ruimte te laten oefenen terwijl je met hem het terugroepen traint. Je moet je hond ook leren hoe hij rustig aan de lijn kan lopen. Dit zal longeren voorkomen als ze andere honden, vogels of mensen zien. Longeren is gevaarlijk, vooral in de buurt van wegen en voertuigen.

Als je niet zeker weet hoe je je hond het beste kunt trainen, spreek dan met je dierenarts of een hondentrainer om advies.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.