Kortsnuitige Honden

Hoe laat je een hond stoppen met blaffen?

Er zijn veel mooie dingen aan het bezit van een hond, maar blaffen hoort daar zeker niet bij. Of je hond nu naar iets specifieks blaft of dat ze gewoon een vocale pup zijn, blaffen kan voor jou en je buren ongelooflijk frustrerend zijn.

Je hond kan je niet vertellen waar hij tegen blaft, dus moet je de trigger voor zijn blaffen bepalen en werken aan het omscholen van zijn reactie.

Er zijn veel redenen waarom je hond kan blaffen, maar evengoed zijn er een heleboel verschillende trainingstechnieken die je kunt gebruiken om hinderlijk blaffen te corrigeren.

Waarom honden blaffen

De meest voorkomende reden waarom een hond zal blaffen is om je te waarschuwen voor mogelijk gevaar. Je hond kan niet spreken, dus blaffen is de snelste manier om je aandacht te krijgen. Triggers voor blaffen kunnen zijn:

 • de deurbel rinkelt
 • post die door de brievenbus komt
 • iemand die langs je huis loopt

De meeste honden produceren een of twee luide en scherpe blaffen, maar sommige honden zullen onophoudelijk blaffen tot er iemand komt om te onderzoeken.

Een andere veel voorkomende trigger voor blaffen is emotie. Je hond kan zo opgewonden zijn door een bepaalde situatie dat hij de drang voelt om er over te schreeuwen. Zenuwen zijn ook een veel voorkomende trigger voor blaffen. Dit kan veroorzaakt worden door harde geluiden, nieuwe buren of een verandering in je dagelijkse routine. Als je hond een jacht- of waakras is dan hebben ze hoogstwaarschijnlijk een territoriale persoonlijkheid. Het is een natuurlijk instinct voor ze om te blaffen bij ongewone geluiden of vreemden die je huis bezoeken.

Verveling is een belangrijke trigger voor honden die grote delen van de dag alleen gelaten worden. Deze zal je buren het meest ergeren omdat het het vaakst gebeurt als je niet thuis bent. Dit soort geblaf moet zo snel mogelijk aangepakt worden. Voortdurend hondengeblaf kan in strijd zijn met de geluidsbeperkingen van je buren en kan je een geluidsklacht of een boete opleveren als je buren je aangeven.

Het is goede manieren om met je buren te praten en hen ervan bewust te maken dat je met enkele trainingstechnieken bezig bent om het blaffen te stoppen. Dit zal eventuele spanningen tussen jullie helpen verlichten en je buren geruststellen dat het geen blijvend probleem zal zijn.

De laatste trigger die het vermelden waard is, is sociaal blaffen. Honden kunnen ook blaffen om de aandacht van andere honden te krijgen. Populaire wandelplaatsen zoals hondenparken of het strand kunnen opwindend zijn en je hond kan blaffen om andere honden te laten weten dat ze klaar zijn om te spelen.

Dit kan stress veroorzaken bij nerveuze honden, dus is het belangrijk je hond te hertrainen om rustig en kalm te reageren als ze andere honden ontmoeten.

Hoe je hond stoppen met blaffen

Als je een waakdag hebt, wil je misschien dat je hond in bepaalde situaties blaft, maar voor het gewone huiselijke leven kan het hinderlijk zijn. Het eerste wat je moet doen is de trigger voor het blaffen van je hond bepalen. Stel dat je hond altijd blaft bij het geluid van de deurbel.

Hier is een eenvoudige techniek om je hond een passender reactie te laten zien:

 1. Als de deurbel gaat en je hond blaft, geef je hem een ‘dank je wel’ of ‘brave hond’. Je wilt dat je hond begrijpt dat één blaf acceptabel is.
 2. Als je hond een tweede keer blaft, benader hem dan rustig en ga naast hem staan om te kijken waar hij je op attendeert.
 3. Als het blaffen hierna nog doorgaat, leg je zachtjes je hand op de halsband van je hond en leid je hem voor enkele ogenblikken uit de kamer. De beste manier om dit te doen is ze op te sluiten in een rustige ruimte, zoals de gang of het toilet beneden.
 4. Dit werkt averechts op het blaffen van je hond, want hij kan de aanleiding van zijn blaffen niet meer zien of horen. Isolatie geeft je hond de tijd om te kalmeren.
 5. Na 1-2 minuten laat je je hond weer naar buiten, maar spreek niet tegen hem en raak hem niet aan. Je wilt dat dit deel van de training neutraal verloopt.
 6. Blijf dit doen telkens als je hond naar de deur blaft. Na een paar herhalingen zullen ze beginnen te beseffen dat blaffen hen uit de situatie haalt. Als ze stil zijn, mogen ze blijven.
 7. Dit zal enige tijd vergen en je moet consequent zijn. Uiteindelijk zal je hond genoeg gesetteld zijn om een keer te blaffen en rustig te wachten tot je naar de deur komt.

Blaffen als je het huis verlaat vereist een iets andere aanpak. Praat met je buren om uit te vinden hoe snel na het weggaan het blaffen begint en hoe lang het blaffen aanhoudt. Scheidingsangst is een sterke emotionele reactie, maar ze is gemakkelijk te corrigeren.

Begin door de kamer maar een paar seconden te verlaten met de deur tussen jullie in gesloten, en ga dan onmiddellijk weer naar binnen. Maak geen oogcontact met je hond en foei niet met hem. Ga door met je normale routine alsof ze er niet zijn.

De bedoeling van deze oefening is je hond gerust te stellen dat je terug zult komen en dat er niets ergs gebeurt als je weg bent. Verhoog geleidelijk de tijd dat je uit de kamer bent, en ga dan over tot het verlaten van de voordeur.

Het kan ook nuttig zijn om het favoriete speeltje of een traktatie van je hond achter te laten om hem bezig te houden. Voedersnoepjes zoals Kongs zijn prima opties, want je hond zal erop gericht zijn zijn traktatie tevoorschijn te halen en minder geïnteresseerd zijn in het feit dat jij niet in de kamer bent.

Als je merkt dat je hond echt moeite heeft zich te vestigen, kun je overwegen een vriend of familielid op je hond te laten passen als je weg moet. Je zou ook kunnen kijken naar hondendagopvang, zodat je hond het huis uit is en onder toezicht van een professionele dierenverzorger.

Een dierenoppas of dagopvang zal je hond veel beweging en aandacht geven, en tegelijk voorkomen dat ze gaan blaffen.

Aandacht is een veel voorkomende trigger met een gemakkelijke hertrainingstechniek, maar het vereist wel dat je consequent en geduldig bent. Honden hunkeren naar aandacht en als ze die niet krijgen, zijn ze geneigd te gaan blaffen. De meeste hondenbezitters zullen proberen tegen hun hond te zeggen dat hij stil moet zijn, maar dit leert je hond alleen maar dat hij aandacht krijgt als hij blaft, zodat hij vaker zal blaffen bij die gelegenheden dat je geen interactie met hem hebt. Hier is een eenvoudige oplossing:

 1. Praat voor je begint met je buren, zodat ze voorbereid kunnen zijn op een beetje geblaf terwijl je de training doorwerkt.
 2. Telkens als je hond naar je toe komt en blaft, negeer je hem en draai je hem de rug toe of loop weg.
 3. Maak geen oogcontact en spreek hem niet aan. Dit zal hem alleen maar leren dat blaffen hen je aandacht oplevert.
 4. Zodra het blaffen 3 seconden ophoudt, prijs je je hond rustig en geef je hem een foei.
 5. Herhaal deze stappen telkens als je hond om aandacht blaft. Ze zullen snel doorhebben dat ze alleen aandacht van je krijgen als ze stil zijn.
 6. Schreeuw nooit tegen je hond omdat hij blaft, want dit zal het blaffen alleen maar erger maken. Het is essentieel dat je je hond geen enkele vorm van aandacht geeft, positief of negatief.
 7. Breid deze training uit met vrienden en familieleden die je huis bezoeken, zodat je hond begrijpt dat hij bij iedereen stil en rustig moet zijn

Als je moeite hebt om deze training met succes af te werken, praat dan met je dierenarts om een mogelijk gezondheidsprobleem als oorzaak van het blaffen uit te sluiten. Als je hond helemaal gezond is, kan het de moeite waard zijn contact op te nemen met een hondentrainer of gedragsdeskundige voor alternatieve trainingstechnieken.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.