Kortsnuitige Honden
Engelse bulldog beweging

Hoeveel beweging heeft een Engelse Bulldog nodig (per dag)?

Engelse Bulldogs zijn een van de oudste rassen in Groot-Brittannië en staan de meeste jaren in de top 10 van populairste rassen in de VS. Hoewel ze schattig kunnen zijn met hun rimpels en mollige lichamen, zijn Engelse Bulldogs niet de gemakkelijkste honden om aan lichaamsbeweging te doen. De meeste Bulldogs hebben een haat-liefde verhouding met lichaamsbeweging en de meeste hebben aanmoediging nodig om enige lichaamsbeweging te doen. Dus, hoeveel lichaamsbeweging heeft een Bulldog nodig? Laten we dat eens uitzoeken.

Hoeveel beweging heeft een Engelse Bulldog nodig?

Als het op beweging aankomt, hebben Engelse Bulldogs de reputatie een beetje lui te zijn. Puppy’s genieten van wandelingen omdat ze graag hun omgeving onderzoeken en ze zijn erg sociaal. Volwassen Bulldogs hebben een heel andere kijk als het op lichaamsbeweging aankomt. Ze zullen met plezier de hele dag slapen en pas gaan wandelen als ze er klaar voor zijn. Dit kan problematisch zijn als je Engelse Bulldog geen belangstelling heeft voor wandelingen, dus je zult elke dag tijd moeten vrijmaken om ze mee uit te nemen.

Bulldogs hebben een unieke lichaamsvorm waardoor ze gemakkelijk moe worden, dus ze hoeven niet uren buiten te blijven. Sommige Engelse Bulldogs worden gek van wandelen, maar de meeste zijn tevreden met een korte wandeling van 30 minuten, die ook vrije tijd moet inhouden zodat ze kunnen rennen en spelen als ze dat willen. Te veel activiteit met harde klappen, zoals rennen en springen, belast hun gewrichten en kan mobiliteitsproblemen veroorzaken als de hond ouder wordt.

In de zomer is het van essentieel belang dat wandelingen beperkt blijven tot de koelste momenten van de dag. Engelse Bulldogs kunnen niet goed tegen warm weer en ze zullen snel oververhit raken. Honden zullen hijgen om te proberen de warmte uit hun lichaam kwijt te raken, maar Bulldogs hebben een plat gezicht en een zeer korte neusgang, zodat hijgen de lichaamswarmte niet zo goed vermindert als bij andere rassen.

De vroege ochtend en de late avond zijn de beste tijden om te wandelen bij warm weer. Blijf zo veel mogelijk in de schaduw. Het strand en andere plaatsen met water zijn ideaal in de zomer, want het water houdt je Engelse Bulldog koel.

Hoeveel beweging heeft een volwassen Engelse Bulldog per dag nodig?

Engelse Bulldogs zijn graag buiten, maar op hun eigen voorwaarden. Ze kunnen nogal koppig zijn, dus wandelingen leuk maken is een geweldige manier om ze geïnteresseerd te houden. Neem verschillende routes en ga zo vaak mogelijk naar nieuwe plaatsen, zodat er nieuwe bezienswaardigheden en geuren zijn voor je Engelse Bulldog om te onderzoeken.

Je Engelse Bulldog zal waarschijnlijk de voorkeur geven aan twee kortere wandelingen van 30 minuten in plaats van een langere wandeling van een uur. Je kunt dit vrij gemakkelijk doen door de eerste wandeling ’s morgens te doen en de tweede ’s middags. Je kunt thuis ook speeltijd en korte trainingssessies houden om extra mogelijkheden voor lichaamsbeweging te bieden.

Niet alle Bulldogs zijn lui. Sommige houden wel van beweging en zullen grote opwinding tonen als je het over wandelingen hebt. Elke hond is anders en je zult je wandelingen moeten afstemmen op de persoonlijkheid van je Engelse Bulldog.

Hoeveel beweging heeft een Engelse Bulldog puppy per dag nodig?

Bulldog puppy’s moeten tot de leeftijd van 12 maanden zorgvuldig geleide wandelingen hebben. Ze hebben een breed, gedrongen lichaam maar hun benen zijn vrij kort. Langere perioden van lichaamsbeweging zullen hun gewrichten te veel belasten. Dit kan gewrichtsvervorming veroorzaken terwijl je puppy nog in de groei is, dus is het van vitaal belang dat wandelingen kort en rustig gehouden worden.

Dierenartsen raden de 5 minuten regel aan voor puppy’s. Geef je Engelse Bulldog puppy 5 minuten beweging voor elke maand leeftijd. Bijvoorbeeld, een 3 maanden oude Bulldog puppy zal niet meer dan 15 minuten beweging per dag nodig hebben.

Hoe vaak en hoe lang moet een 3 maanden oude Engelse Bulldog per dag bewegen?

Een rustige wandeling van 10-15 minuten aan de lijn is ideaal voor deze leeftijd. Ze kunnen thuis nog steeds spelen en korte trainingssessies houden, maar laat ze niet van enige hoogte op of neer springen, want dat kan hun gewrichten beschadigen.

Korte wandelingen en speeltijd zullen het gewicht van je puppy onder controle houden en er tegelijk voor zorgen dat ze zichzelf geen verwondingen toebrengen terwijl ze groeien.

Hoe vaak en hoe lang moet een 6 maanden oude Bulldog per dag bewegen?

Je moet de regel van 5 blijven gebruiken gedurende het hele eerste levensjaar van je puppy. Een 6 maanden oude Engelse Bulldog zou ongeveer 30 minuten beweging per dag moeten krijgen. Dit moet ook 10-15 minuten beweging buiten de lijn omvatten. Op deze leeftijd kunnen ze ook beginnen met het uitproberen van hondensporten. Dit omvat activiteiten als behendigheid of gehoorzaamheidstraining.

De bovenstaande gids is slechts een suggestie. Als je onzeker bent over de lichaamsbeweging van je Engelse Bulldog puppy, spreek dan met je dierenarts, die je een geschikte dagelijkse bewegingsroutine zal kunnen voorstellen.

Hoeveel beweging heeft een senior Engelse Bulldog per dag nodig?

Naarmate je Bulldog ouder wordt, verandert hun behoefte aan beweging. Oudere honden hebben over het algemeen minder beweging nodig omdat hun stofwisseling trager is en ze minder energie zullen hebben dan een jongere hond. Elke hond wordt anders ouder, dus je zult je Engelse Bulldog in de gaten moeten houden en je laten vertellen wanneer ze moe worden.

Engelse Bulldogs worden als senioren beschouwd vanaf de leeftijd van 7 jaar, maar je dierenarts zal verschillende factoren gebruiken om dit te bepalen, waaronder hun fysieke mobiliteit en algemene gezondheid. Naarmate je Engelse Bulldog ouder wordt zullen ze last krijgen van stijfheid in hun gewrichten en hebben ze een lager energieniveau. Dit is een normaal deel van het ouder worden en weerspiegelt de manier waarop mensen ouder worden, maar dan in een sneller tempo.

Hoe vaak en hoe lang moet een senior Engelse Bulldog per dag bewegen?

Je zult je dagelijkse oefenschema moeten aanpassen aan het activiteitsniveau en de beweeglijkheid van je senior hond. Ze zullen veel sneller moe zijn en misschien niet langer willen rondrennen terwijl ze niet aangelijnd zijn.

Net als de regel van 5 voor puppies, kun je je wandelingen verminderen met 5-10 minuten voor elk jaar dat je Bulldog ouder wordt vanaf het moment dat je dierenarts vaststelt dat ze een senior hond zijn. Bijvoorbeeld, een 8 jaar oude Engelse Bulldog zou ongeveer 35-40 minuten beweging per dag nodig hebben, idealiter verdeeld over twee wandelingen.

Je Engelse Bulldog kan op 8-jarige leeftijd nog fit en actief zijn, dus gebruik deze regel alleen als je merkt dat ze langzamer beginnen te worden of als je dierenarts vaststelt dat ze de hoge leeftijd bereikt hebben.

Beste lichaamsoefeningen voor een Engelse Bulldog

Bulldogs kunnen nogal koppig zijn als het op lichaamsbeweging aankomt, dus ze zullen veel aanmoediging nodig hebben. Lichaamsbeweging voor je Engelse Bulldog moet leuk en interessant zijn, dus zorg ervoor dat je zo vaak mogelijk iets anders met ze doet.

Maak wandelingen in verschillende plaatsen, neem zwemlessen of sluit je aan bij een plaatselijke hondensportgroep. Er zijn heel wat activiteiten waaraan Engelse Bulldogs kunnen meedoen en het helpt ook de band tussen jou en je hond te versterken.

Zwemmen

Zwemmen is een van de beste activiteiten voor Engelse Bulldogs omdat het de belasting van de wervelkolom en de gewrichten vermindert. Het is een goed idee om je Bulldog in te schrijven voor zwemlessen voor je ze in de buurt van open water brengt. Engelse Bulldogs zijn geen geweldige zwemmers, want ze hebben een korte nek en korte poten. Ze vinden het moeilijk hun kop boven water te houden en draaien kan ook een uitdaging zijn.

Het is aan te raden je Engelse Bulldog een zwemvest aan te laten meten voor hij met zwemles begint. Reddingsvesten voor honden werken net zo als mensenvesten, ze geven extra drijfvermogen en voorkomen dat je Bulldog zinkt.

Speel

Bulldogs genieten van spelletjes als frisbee of apporteren als er een element van competitie in het spel is. Dit soort lichaamsbeweging moet kort zijn om te voorkomen dat je Engelse Bulldog zijn gewrichten overbelast of oververhit raakt. Probeer deze sessies tot ’s morgens en ’s avonds te beperken, vooral in de zomer als het warmer weer is.

Engelse Bulldogs houden vooral van ruige en tuimelende spelletjes zoals touwtrekken en worstelen. Dit is een geweldige manier om ze beweging te geven, maar helpt ook om ze zelfbeheersing te leren tijdens het spelen en je kunt speeltijd gebruiken als een extra training voor commando’s als ‘apport’ of ‘drop it’.

Fietsen, rolschaatsen & skateboarden

Bulldogs staan erom bekend dat ze graag skateboarden. Normaal zou je het skateboard berijden en je hond naast je laten joggen, maar veel Engelse Bulldogs vinden het leuk om zelf te proberen op een skateboard te rijden.

Je kunt ook gaan rolschaatsen met je Engelse Bulldog, maar dit moet in een rustig, rustig tempo gebeuren en niet langer dan 30 minuten, met regelmatige pauzes onderweg. Langdurige oefeningen met harde klappen, zoals hardlopen, kunnen druk uitoefenen op de knieën en heupen, waardoor op latere leeftijd mobiliteitsproblemen kunnen ontstaan.

Sporten voor honden

Elke hond kan meedoen aan hondensporten, het gaat er gewoon om een activiteit te vinden die je Engelse Bulldog leuk vindt. Hondensporten zijn heel leuk voor zowel honden als baasjes. Sommige zijn ook teamgericht zodat er een extra sociaal element is.

Behendigheid is geweldig voor Engelse Bulldogs omdat het ze leert zich met hun baasje bezig te houden. Ze zullen nooit competitief of snel zijn terwijl ze het doen, maar ze zullen zich prima vermaken en het is een goede gelegenheid om te oefenen.

Als je Engelse Bulldog graag apporteert, wil je misschien flyball eens proberen. Er zijn tal van plaatselijke groepen die alleen voor de lol bij elkaar komen, zonder competitie-elementen. Flyball is ideaal voor Engelse Bulldogs die graag achter ballen aanzitten maar een korte aandacht spanne hebben.

Engelse Bulldogs zijn ook goed in sledehondenrennen. Hun gespierde lichaam is perfect om een slee te trekken, of je kunt het trailrunnen proberen. Beide activiteiten houden in dat je jogt over een pad dat een combinatie van vlak en ruw terrein heeft. Bij sleeën is de hond aangelijnd aan een houten slee waar de eigenaar op staat, terwijl bij trail running de slee verwijderd wordt en de hond met een heupriem aan de eigenaar vastgebonden is. Dit is een goede activiteit voor Engelse Bulldogs die van het buitenleven houden.

Beste mentale oefeningen voor Engelse Bulldogs

De geestelijke gezondheid van je Engelse Bulldog is een vitaal onderdeel van hun algehele gezondheid en welzijn. Honden kunnen perioden van angst en depressie ervaren, net als mensen. Het aanbieden van mentaal stimulerende activiteiten kan helpen om je Engelse Bulldog gelukkig en betrokken te houden en kan ook bepaalde cognitieve verouderingsprocessen vertragen. Er zijn veel mogelijkheden om uit te kiezen, of je nu activiteiten koopt in een dierenwinkel of er thuis zelf een maakt.

Opleiding

Korte dagelijkse trainingssessies zijn de ideale manier om je hond een focus te geven en hem met jou bezig te houden. Twee of drie dagelijkse sessies van 5 minuten kunnen destructief gedrag voorkomen, zoals kauwen, krabben en blaffen, dat vaak veroorzaakt wordt door frustratie en verveling.

Je kunt je Engelse Bulldog allerlei leuke trucjes leren, zoals pootje schudden, omrollen, dood spelen en nog veel meer! Dagelijkse trainingssessies zijn bewezen om honden te helpen zich in een regelmatiger slaappatroon te nestelen en verzekeren je van een goed opgevoede Engelse Bulldog.

Hersenspelletjes

Honden zijn intelligente dieren, maar zonder uitdaging kunnen ze zich vervelen en destructief worden. Puzzels zoals traktatie doolhoven of ronddraaiende flessen zijn een geweldige manier om hersenspelletjes in de routine van je hond te introduceren.

Je kunt ook strooi voederen proberen door een spoor van de favoriete traktaties van je Engelse Bulldog te leggen zodat ze die kunnen vinden. Dit is een leuke en mentaal uitdagende activiteit, want je hond zal zijn reukzin moeten richten om de traktaties te vinden.

Sommige puzzels berusten erop dat je Engelse Bulldog kan uitdokteren hoe hij bepaalde hindernissen kan verplaatsen of verschuiven om bij zijn lekkers te komen. Je kunt activiteitenborden als deze kopen of zelf maken met een kartonnen doos, een bamboestok en een schaar. Er zijn veel verschillende ontwerpen online te vinden of je kunt naar je plaatselijke dierenwinkel gaan om inspiratie op te doen.

Van mentaal stimulerende activiteiten is bewezen dat ze het verouderingsproces vertragen en cognitieve achteruitgang tegengaan. Je hond blootstellen aan nieuwe activiteiten en geuren kan de fysiologische opmaak van zijn hersenen veranderen en celregressie voorkomen.

Activiteiten als deze zijn perfect voor oudere honden, honden die herstellen van een operatie of honden met mobiliteitsproblemen waarbij normale lichaamsbeweging moeilijk is.

Door je Engelse Bulldog een combinatie van geestelijke en lichamelijke activiteit te bieden, zorg je ervoor dat ze in de best mogelijke gezondheid blijven en bevorder je een goede geestelijke gezondheid.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.