Kortsnuitige Honden
Franse Bulldog beweging

Hoeveel beweging heeft een Franse Bulldog nodig (per dag)?

Een van de belangrijkste dagelijkse activiteiten die je met je huisdier zou moeten doen is lichaamsbeweging. Ongeacht ras, grootte of leeftijd, je dag heeft dagelijkse lichamelijke beweging nodig om ze in tiptop gezondheid te houden. Hoewel de Franse Bulldog een klein ras is, hebben ze een vrij hoge energiedrift en kunnen ze evenveel bewegen als elk ander ras, met bepaalde voorzorgsmaatregelen.

Hoeveel beweging heeft een Franse Bulldog nodig?

Vanuit lichamelijk oogpunt mag een Franse Bulldog niet meer dan 1,5 uur constante lichaamsbeweging met veel impact hebben. Dit komt omdat ze een klein lichaam hebben maar toch redelijk wat gewicht dragen, dus te veel harde lichaamsbeweging zoals rennen en springen zal hun gewrichten te veel belasten.

Een dagelijkse wandeling van 45 minuten tot een uur is ideaal en deze moet, waar mogelijk, wandelen aan de lijn, beweging buiten de lijn en enige sociale interactie met andere honden omvatten. In de zomer moeten wandelingen beperkt worden tot de koelste momenten van de dag, d.w.z. ’s morgens vroeg en ’s avonds laat. Dit komt doordat de Franse Bulldog moeite heeft om zijn lichaamstemperatuur te regelen.

Hun verkorte luchtwegen en kleine neusgaten maken het inlaten van lucht en hijgen minder effectief om de lichaamswarmte te verminderen.

Hoeveel beweging heeft een volwassen Franse Bulldog per dag nodig?

Je volwassen Frenchie lijkt misschien een gezapige hond rond het huis, maar zodra je het over ‘walkies’ hebt worden ze weer net een puppy. Franse Bulldogs zijn over het algemeen graag buiten en onderzoeken van alles en nog wat.

De meeste hondeneigenaars met grote rassen maken één lange wandeling per dag en je kunt dit ook met je Frenchie doen. Een dagelijkse wandeling naar een hondenpark, het strand of een bospad is perfect voor je leergierige Franse Bulldog. Door hun verkorte gezichten moet je de wandeling opbreken met korte rustperiodes door ze aan de lijn te zetten. 5-10 minuten rustig wandelen zou voldoende moeten zijn voor je ze weer loslaat voor meer beweging.

Het alternatief is om hun dagelijkse routine op te breken met 2 of 3 kortere wandelingen. Je zou dit kunnen doen met een aangelijnde wandeling van 15 minuten ’s morgens, een lunchwandeling van 30-45 minuten naar het hondenpark of een ander losloopgebied, en nog een wandeling van 15 minuten ’s avonds.

Je kunt de dagelijkse beweging van je Frenchie ook aanvullen met speel- of trainingssessies thuis. Dit kan zo simpel zijn als apporteren in de tuin of ze een nieuw commando leren.

Hoeveel beweging heeft een Franse Bulldog puppy per dag nodig?

Oefening met je Franse Bulldog puppy is van vitaal belang om de ontwikkeling van hun botten en spieren te ondersteunen terwijl je puppy groeit. Wandelingen moeten de eerste maanden kort zijn en geleidelijk met elke maand uitgebreid worden. Een goede vuistregel is om 5 minuten beweging te geven voor elke maand dat je puppy ouder wordt. Bijvoorbeeld, als je je puppy thuisbrengt als hij 2 maanden oud is, zou je hem 10 minuten beweging per dag geven.

Hoe vaak en hoe lang moet een 3 maanden oude Franse Bulldog per dag bewegen?

Gebruik makend van de 5 minuten methode, zou een 3 maanden oude Franse Bulldog puppy elke dag 15 minuten lichaamsbeweging moeten hebben. Een wandeling van 10-15 minuten, plus speeltijd en training thuis is ideaal voor deze leeftijd.

Te weinig beweging geven kan leiden tot gewichtstoename en ongewenst gedrag zoals kauwen en krabben, dat voortkomt uit frustratie en opgekropte energie.

Hoe vaak en hoe lang moet een 6 maanden oude Franse Bulldog per dag bewegen?

Als je Franse Bulldog puppy 6 maanden oud is, moet hij ongeveer 30 minuten beweging per dag krijgen. Dat is 6 maanden x 5 minuten = 30 minuten. Dit moet ook tijd aan de lijn omvatten tijdens wandelingen of wanneer je je puppy laat kennismaken met andere activiteiten zoals behendigheid of gehoorzaamheidstraining.

De bovenstaande gids is slechts een suggestie. Als je onzeker bent over de lichaamsbeweging van je Franse Bulldog puppy, spreek dan met je dierenarts die je een geschikte dagelijkse bewegingsroutine zal kunnen voorstellen.

Hoeveel beweging heeft een senior Franse Bulldog per dag nodig?

Als het gaat om het uitlaten van je oudere Franse Bulldog, zijn er enkele overwegingen die je moet maken. Factoren als algemene gezondheid, beweeglijkheid en energieniveau zijn allemaal belangrijk. Naarmate je Frenchie ouder wordt zal hij van nature minder beweging per dag nodig hebben, maar elke hond is anders, dus probeer je senior Frenchie niet te vergelijken met anderen van dezelfde leeftijd.

Gewoonlijk wordt een Franse Bulldog als een senior hond beschouwd tussen de leeftijd van 7 en 10 jaar, maar je dierenarts zal dit bepalen op basis van de algemene gezondheid van je hond. Je Frenchie begint langzamer te bewegen naarmate ze ouder worden, ze kunnen stijver worden in hun gewrichten en minder geïnteresseerd zijn in het maken van wandelingen.

Hoe vaak en hoe lang moet een senior Franse Bulldog per dag bewegen?

Als je Franse Bulldog ouder is dan 7 jaar en tekenen van vertraging begint te vertonen, zul je je dagelijkse oefenschema moeten aanpassen.

Over het algemeen moet je je wandelingen met 5-10 minuten verminderen voor elk jaar, dus een 8 jaar oude hond die tekenen van ouderdom vertoont zou ongeveer 45-50 minuten beweging per dag nodig hebben. Onthoud dat elke hond anders is en dat je 8 jaar oude Frenchie misschien nog even actief is als toen hij nog een puppy was.

Houd je senior Frenchie goed in de gaten en pas je dagelijkse lichaamsbeweging met ze aan als je voelt dat ze dat nodig hebben. Je dierenarts kan je advies geven bij je jaarlijkse vaccinatie- of gezondheidscontrolebezoeken.

Beste lichaamsoefeningen voor een Franse Bulldog

Je hoeft het niet alleen bij gewone wandelingen te houden als het gaat om het trainen van je Franse Bulldog. Er zijn veel verschillende plezierige activiteiten waar jij en je Frenchie aan mee kunnen doen. Deze oefeningen helpen hun lichamelijke en geestelijke gezondheid op peil te houden, en houden ook jou fit.

Wandelen & Joggen

De gemakkelijkste oefeningen om aan deel te nemen zijn wandelen en joggen. Deze activiteiten kunnen zowel aan de lijn als los gedaan worden en je kunt dit alleen of met andere hondenuitlaters doen. Wandelen is een geweldige zachte oefening en is vooral goed voor puppy’s en oudere Frenchies.

Als je een beetje een energieboost voelt, kun je joggen proberen. Dit is een geweldige activiteit voor honden van 9 maanden en ouder. Het geeft niet alleen een uitlaatklep voor hun energie, maar joggen bevordert ook de gezondheid van het hart. Let wel op dat je niet langer dan 15 minuten jogt en jog niet bij warm weer, want je Franse Bulldog loopt dan risico op ademhalingsmoeilijkheden en een hitteberoerte.

Speel

Soms is een eenvoudig spelletje apport of frisbee de perfecte manier om je Franse Bulldog van hun dagelijkse beweging te voorzien. Een Frenchie heeft een matige tot hoge prooidrift en de meeste Frenchies houden van jagen. Speelsessies die gebruik maken van dat instinct zijn geweldige activiteiten.

Als je Frenchie niet geïnteresseerd is in balletjes, kun je proberen een lokspeeltje te gebruiken, dat is een groot pluizig speeltje aan het uiteinde van een lang touw. Je hoeft het lokaas alleen maar zo snel als je kunt rond te slepen en je Frenchie zal het leuk vinden om te proberen het te achtervolgen en te vangen.

Socialisatie

Net als wij worden honden eenzaam, dus is het belangrijk dat ze de gelegenheid krijgen om met andere honden te socialiseren en te spelen. Het organiseren van een wekelijkse speelafspraak met een paar hondse makkers is ideaal voor Frenchies. Als ze als pup goed gesocialiseerd zijn, gedijt de Franse Bulldog goed in het gezelschap van andere honden.

Ze genieten van rennen, achtervolgen en ruig huisvesten met hun vrienden. De Franse Bulldog is een competitief ras, dus een spelletje apport of frisbee met andere honden is goede oefening, mits geen van de honden geneigd is tot bronbewaking.

Fietsen, rolschaatsen & skateboarden

Als je het leuk vindt om te gaan fietsen, je rolschaatsen aan te trekken of met je skateboard door de buurt te trekken, gaat je Frenchie graag met je mee! Deze activiteiten gebeuren op een tamelijk zacht tempo, zodat je Franse Bulldog met je mee kan joggen.

Net als bij andere activiteiten waarbij je jogt of rent, moet je plannen om je Frenchie korte pauzes te geven en niet aan deze activiteiten deel te nemen bij warm weer.

Sporten voor honden

Hondensporten of hondensporten zijn een geweldige manier om je Franse Bulldog unieke en leuke bewegingsmogelijkheden te bieden. Hoewel er een paar sporten zijn waar ze niet geschikt voor zijn, kunnen ze aan de meeste activiteiten meedoen.

Behendigheid voor kleine rassen is geweldig voor de Franse Bulldog omdat het meer gericht is op tunnels, grondwerk en weven, met alleen kleine sprongen erin. Dit is ideaal want Frenchies mogen niet deelnemen aan springactiviteiten vanwege de druk die dat uitoefent op hun ruggengraat, heup- en kniegewrichten.

Speurproeven zijn perfect voor leergierige rassen zoals Frenchies, maar niet veel hondeneigenaren zijn van deze activiteit op de hoogte. De proeven worden meestal gebruikt om zoek- en reddingshonden te trainen, maar elke hond met een scherpe neus en een nieuwsgierige persoonlijkheid kan aan deze sport meedoen. Je kunt in je eigen tuin sporen uitzetten met behulp van een wandelstok en een paar kleine traktaties. Het idee is dat je Frenchie het geurspoor van de traktaties moet volgen om hun beloning te vinden. Dit is een leuke activiteit als je Franse Bulldog voedselgemotiveerd is.

Zwemmen

Voor je met je Franse Bulldog gaat zwemmen is het van essentieel belang dat je ze een zwemvestje laat aanmeten. Hoewel Frenchies het vermogen hebben om te zwemmen, maakt hun lichaamsvorm het hen moeilijk om hun hoofd langer dan een minuut boven water te houden, dus hun eerste paar avonturen in het water moeten gebeuren met een zwemvest aan en onder toezicht.

Naarmate je Frenchie beter wordt in zwemmen kun je overgaan tot het verwijderen van het zwemvest, maar je moet ze wel steeds onder toezicht houden, want ze kunnen snel moe worden en verdrinken is een risico.

De meeste Frenchies houden van water en zullen graag zwemmen. Je kunt je Frenchie meenemen naar zwemles of je kunt naar een plaatselijke vijver, meer of het strand gaan. Pas op dat ze op het strand niet te veel water inslikken, want het is erg zout en kan je Franse Bulldog ziek maken.

Zwemmen is een goede cardiovasculaire oefening en helpt ook om spierkracht op te bouwen. Het is de perfecte activiteit voor de zomer, want het water kan helpen hun lichaamstemperatuur laag te houden en een hitteberoerte te voorkomen.

Beste mentale oefeningen voor de Franse Bulldog

De geestelijke gezondheid van je Franse Bulldog is net zo belangrijk als hun lichamelijke gezondheid. Ze moeten elke dag kunnen deelnemen aan geestelijk stimulerende spelletjes. Er zijn veel mogelijkheden om uit te kiezen en je kunt zelfs je eigen doe-het-zelf-spelletjes voor thuis maken.

Opleiding

Basistraining voor gedragingen als ‘zit’ en ‘blijf’ zijn een perfecte mentale stimulans voor de Franse Bulldog. Honden leren door associatie, dus korte periodes van training helpen om ze geconcentreerd te houden en hun hersenactiviteit te stimuleren.

Er zijn veel commando’s die je je Frenchie kunt leren, o.a. pootje schudden, gaan liggen, omrollen, draaien en nog veel meer! Een of twee trainingssessies per dag van niet meer dan 15 minuten houden je Frenchie mentaal gestimuleerd. Ze zullen ook beter slapen en minder snel onstuimig of destructief gedrag ontwikkelen.

Hersenspelletjes

Hersenspelletjes of stimulatiespelletjes zijn activiteiten waarbij je hond zijn hersenkracht moet gebruiken om puzzels op te lossen. Strooien is een prima startactiviteit voor hersenspelletjes, want je hond moet zijn intelligentie en geurspeurvermogen gebruiken om traktaties te vinden.

Je kunt ook draaiende puzzels of traktatie doolhoven proberen, naarmate je hond meer vertrouwen krijgt met hersenspelletjes. Roterende puzzels zijn gemakkelijk zelf te maken of je kunt ze kopen in de meeste online dierenwinkels. Het is een eenvoudig frame van 2 verticale palen en een horizontale paal, een beetje als een waslijn. Kuipjes of kleine emmertjes hangen langs de horizontale paal en je kunt in elk kuipje een handvol lekkers doen. Je hond moet zijn poot gebruiken om de kuipjes te draaien en de traktaties vrij te maken.

Meer gevorderde spelletjes omvatten een soortgelijke techniek maar dan met voorwerpen met kleinere gaatjes, zoals waterflessen of kartonnen kokers. Je kunt ook traktaties verstoppen in een traktatie doolhof. Je hond kan de traktatie ruiken maar ze kunnen niet in het doolhof kijken, zodat ze moeten uitzoeken hoe ze het doolhof kunnen manipuleren om de traktaties eruit te laten vallen.

Puzzels

Traktatiepuzzels zijn geweldig voor voedselgemotiveerde honden en je vindt ze in verschillende moeilijkheidsgraden. Als je handig bent, kun je ook je eigen versies van deze spelletjes maken.

Deze puzzels zijn ontworpen met gaten van verschillende afmetingen op een plank, die bedekt zijn met verschuifbare deksels. Elk deksel schuift in een andere richting of ze moeten opgetild worden. Je hond moet uitvinden hoe hij bij elk deksel kan komen om de smakelijke traktatie te vinden die erin verborgen zit.

Mentaal stimulerende activiteiten zijn geweldig voor Frenchies van elke leeftijd, want ze voorkomen verveling en moedigen je hond aan om zelf op onderzoek uit te gaan en te leren. Deze activiteiten zijn vooral goed voor honden die niet aan lichamelijke activiteit kunnen deelnemen, bijvoorbeeld een hond die herstelt van een operatie of een oudere hond met een slechte mobiliteit.

Een combinatie van lichamelijke activiteit en geestelijke stimulatie biedt de perfecte dagelijkse gelegenheid om te bewegen en de energiebehoefte van je Franse Bulldog te bevredigen.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.