Kortsnuitige Honden
Franse Bulldog wegen

Hoeveel moet mijn Franse Bulldog wegen?

Als je je piepkleine Franse Bulldog puppy mee naar huis neemt, past hij waarschijnlijk keurig in de holte van je elleboog. Je vraagt je misschien af “hoe groot zal Frenchie worden?” en “hoeveel moet mijn Frenchie wegen?”

Dit zijn veel voorkomende vragen bij Frenchie eigenaars. Je hond op een gezond gewicht houden helpt om toekomstige gezondheidsproblemen zoals zwaarlijvigheid en gewrichtsklachten te voorkomen.

Hoeveel weegt een gezonde volwassen Franse Bulldog?

Als het gaat om het in kaart brengen van de groei en het schatten van het toekomstige gewicht van je Frenchie, is het belangrijk op te merken dat reutjes de neiging hebben meer te wegen dan teefjes, maar dat er maar weinig hoogteverschil is tussen de geslachten. Frenchies worden als volgroeid beschouwd als ze 12 maanden oud zijn, maar mannetjes kunnen hun volwassen gewicht bereiken vanaf 10 maanden oud of ze kunnen in een trager tempo doorgroeien tot ze 14-16 maanden oud zijn. Vrouwtjes bereiken hun volwassen gewicht meestal als ze 11 of 12 maanden oud zijn.

Een volwassen Franse Bulldog kan als hij volgroeid is ergens tussen 8 en 12,5 kilo wegen, afhankelijk van het geslacht en de genetica die ze van hun ouders doorgekregen hebben. Als beide ouders grote Frenchies waren, is de kans groot dat hun nageslacht ook groter dan gemiddeld zal zijn.

Hoeveel weegt een gezonde vrouwelijke Franse Bulldog?

Vrouwtjes hebben de neiging iets magerder en minder gespierd te zijn dan mannetjes, zodat hun volwassen gewicht over het algemeen lager is. Van een gezonde volwassen vrouwelijke Frenchie mag verwacht worden dat ze 8-11 kg weegt. Kleinere teefjes kunnen 5-9kg wegen en grotere teefjes kunnen evenveel wegen als een mannelijke Frenchie.

Hoeveel weegt een gezonde mannelijke Franse Bulldog?

De meeste mannelijke Franse Bulldoggen zijn iets gespierder dan teefjes en hebben een groter hoofd. Een gezonde volwassen mannelijke Franse Bulldog zal 10-13 kg wegen. Als de hond een kleiner formaat Frenchie is, kan hij 10-12 kg wegen als hij volgroeid is.

Wat Is Het Gewicht Van Een Gezonde Franse Bulldog Puppy?

Puppy’s groeien snel en Franse Bulldoggen bereiken gewoonlijk hun volwassen gewicht tussen 10 en 12 maanden oud. Het is belangrijk om de gewichtsontwikkeling van je puppy gedurende het eerste jaar in de gaten te houden om te voorkomen dat zich tijdens de volwassenheid gezondheidsproblemen ontwikkelen. Een puppy met ondergewicht krijgt niet genoeg voedingsstoffen om de ontwikkeling van botten en hersenen te ondersteunen, terwijl een puppy met overgewicht druk uitoefent op zijn gewrichten, longen en hart.

Gewicht van een 3 maanden oude Franse Bulldog

Als ze 3 maanden oud zijn, moet een gezonde Franse Bulldog pup tussen de 3,5 kg en 5 kg wegen. Puppy’s die kleiner geboren worden dan hun broers en zussen hebben de neiging hun achterstand in te halen als ze tussen 4 en 6 weken oud gespeend worden van vast voedsel.

Gewicht van een 6 maanden oude Franse Bulldog

Tegen 6 maanden groeit een Franse Bulldog puppy gestaag en zou hij ongeveer 2-3,5 kg zwaarder moeten zijn dan hij was toen hij 3 maanden oud was. Een gezond gewichtsbereik op 6 maanden oud is 6-10 kg. Dit is slechts een schatting en er zijn nog andere factoren waarmee je rekening moet houden, zoals geslacht, genetica en voeding.

Gewicht van een 9 maanden oude Franse Bulldog

Rond de 9 maanden begint de groei te vertragen als de puppy’s dicht bij hun volwassen gewicht komen. Tussen 9 maanden en 1 jaar is de meeste gewichtstoename te danken aan het feit dat de pup voller wordt en dat hun spieren en beenderen tot volle ontwikkeling komen. Een gezonde 9 maanden oude Franse Bulldog pup moet tussen 7 en 12 kilo wegen.

Gewicht van een 12 maanden oude Franse Bulldog

Tegen 1 jaar wordt een Franse Bulldog als volwassen beschouwd en zal hij waarschijnlijk op zijn volwassen gewicht zijn. er is enige variatie want sommige honden kunnen doorgroeien tot ze 14 of 15 maanden oud zijn. Een gezonde 12 maanden oude Franse Bulldog zal naar verwachting 8-13 kilo wegen.

Franse Bulldog Groeidiagram

Hieronder staan gidsen voor de verwachte groei van mannelijke en vrouwelijke Franse Bulldoggen tot 12 maanden oud. Je kunt het volwassen gewicht van je Frenchie schatten door hun 8 weken gewicht te vermenigvuldigen met 4. Onthoud dat dit slechts een richtlijn is en dat je Frenchie boven of onder de aangegeven bereiken kan vallen. Als je niet zeker weet of je Franse Bulldog pup niet op het juiste gewicht is, vraag dan advies aan de dierenarts.

Een Brits veterinair onderzoek uit 2013 stelde vast dat er belangrijke aanwijzingen waren dat mannelijke Franse Bulldoggen op oudere leeftijd, tussen 7 en 9 jaar, beginnen aan te komen. De studie toonde aan dat het gewicht van de mannetjes geleidelijk toenam en dat oudere honden beduidend zwaarder waren dan jongere. Het gewicht van de vrouwtjes stabiliseert zich over het algemeen rond de leeftijd van 5 jaar en schommelt op latere leeftijd niet veel meer.

Mannelijke groeigrafiek

LEEFTIJDGEWICHT (lbs)GEWICHT (kg)
4 weken/1 maand4 – 71.8 – 3
8 weken/ 2 maanden9 – 124 – 5.4
12 weken/ 3 maanden10 – 144.5 – 6.4
24 weken/ 6 maanden17 – 227.7 – 10
36 weken/ 9 maanden20 – 269 – 11.7
48 weken/ 12 maanden22 -2810 – 12.7

Vrouwelijke groeigrafiek

LEEFTIJDGEWICHT (lbs)GEWICHT (kg)
4 weken/1 maand3 – 61.4 – 2.7
8 weken/ 2 maanden7 – 93.2 – 4
12 weken/ 3 maanden8 – 123.6 – 5.4
24 weken/ 6 maanden13 – 186 – 8.2
36 weken/ 9 maanden16 – 227.3 – 10
48 weken/ 12 maanden18 – 248.2 – 10.8

Hoogte is ook een belangrijk kenmerk om in de gaten te houden, want het kan wijzen op ontwikkelingsproblemen zoals gewrichtsafwijkingen of een achterblijvende groei van ledematen. Hieronder staat een richtlijn voor de hoogte bij Franse Bulldog puppy’s tot de leeftijd van 12 maanden. Er is heel weinig verschil tussen mannetjes en vrouwtjes, misschien 1-2 cm.

Hoogtegrafiek

LEEFTIJDHOOGTE (in)HOOGTE (cm)
8 weken/ 2 maanden3-48-10
12 weken/ 3 maanden5-612-15
24 weken/ 6 maanden7-918-23
36 weken/ 9 maanden10-1124-28
48 weken/ 12 maanden11-1328-33

Waarom is het belangrijk om het gewicht van je Franse Bulldog op peil te houden?

Zoals bij elke hond is het behoud van een gezond gewicht van vitaal belang voor hun lichamelijk en geestelijk welzijn. Een hond met ondergewicht kan lijden aan allerlei aandoeningen zoals haaruitval, spijsverteringsproblemen, hartzwakte en een groeistoornis.

Een Franse Bulldog met overgewicht loopt risico op gewrichtsaandoeningen zoals artritis, ademhalingsmoeilijkheden en vermoeidheid.

Wat wordt als ondergewicht beschouwd voor een Franse Bulldog?

Er zijn een paar belangrijke tekenen om op te letten, zoals een zichtbare ribbenkast, doffe ogen en haaruitval of vlekkerigheid. Het is moeilijk om bij puppy’s op ondergewicht te letten omdat ze voortdurend groeien. Een volwassen teef wordt als ondergewicht beschouwd als ze minder dan 7 kg weegt en voor reuen is het sleutelgewicht minder dan 9 kg.

Wat wordt als overgewicht beschouwd voor een Franse Bulldog?

Franse Bulldoggen staan bekend om hun gewichtsproblemen en ze komen heel gemakkelijk aan. Daarom is een gezonde en evenwichtige voeding essentieel om een gezond gewicht te behouden. Weegt een volwassen Franse Bulldog meer dan 13 kg dan worden ze als te zwaar beschouwd. Bij 14,5 kg of meer zou een Franse Bulldog als zwaarlijvig beschouwd worden.

Hoe weeg je een Franse Bulldog?

Je kunt het gewicht van je Franse Bulldog thuis gemakkelijk controleren met een standaard weegschaaltje voor in de badkamer. Als pup zal je Frenchie mooi op de weegschaal passen, staand of zittend. Zolang ze stil en rustig zijn moet je een nauwkeurige registratie van hun gewicht kunnen krijgen.

Als je een friemelige puppy hebt of je Frenchie is te groot om op de weegschaal te staan, kun je een alternatieve methode gebruiken. Ga eerst zelf op de weegschaal staan en noteer je gewicht. Weeg jezelf dan een tweede keer terwijl je je hond vasthoudt. Het verschil tussen de twee gewichten geeft je het gewicht van je Frenchie.

Wat Zijn De Oorzaken Van Zwaarlijvigheid Bij Franse Bulldoggen?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van gewichtstoename en zwaarlijvigheid bij Franse Bulldoggen. Dit omvat omgevingsfactoren, lichamelijke gezondheid en dieetbeheer. Als hondeneigenaar is het je verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat je je Frenchie een hoogwaardige en evenwichtige voeding geeft om zwaarlijvigheid en daarmee samenhangende gezondheidsproblemen te voorkomen.

Welke medische aandoeningen veroorzaken zwaarlijvigheid bij Franse Bulldoggen?

Als het om Fransoosjes gaat, is een van de meest voorkomende oorzaken van zwaarlijvigheid een slechte gezondheid. Er zijn een aantal kleine medische aandoeningen die gewichtsschommelingen kunnen veroorzaken, maar gelukkig zijn die gemakkelijk te behandelen.

Beheersbare aandoeningen zoals diabetes en hypothyreoïdie kunnen gewichtstoename veroorzaken, vooral als de medicatie niet goed gegeven wordt. Bovendien kunnen medicijnen zelf ook tot gewichtstoename en zwaarlijvigheid bij Franse Bulldoggen leiden. Het zorgvuldig opvolgen van het advies van je dierenarts kan dit helpen voorkomen.

Inwendige parasieten veroorzaken gewoonlijk gewichtsverlies, vooral als het darmparasieten zijn, maar een onbehandelde infectie kan vochtophoping veroorzaken als ze niet goed behandeld wordt. Het is van essentieel belang dat je je Frenchie routinematig op inwendige parasieten laat controleren.

Neutratie en castratie kunnen een tijdelijk gebrek aan energie en onwil om te bewegen veroorzaken, wat op zijn beurt tot gewichtstoename kan leiden. Zodra je Frenchie hersteld is van hun operatie, moet je beginnen weer lichte lichaamsbeweging in hun dagelijkse routine te introduceren om zwaarlijvigheid te voorkomen.

De meest voorkomende medische oorzaak van zwaarlijvigheid bij Franse Bulldoggen is ouderdom. Als honden ouder worden hebben ze van nature minder energie, wat betekent dat ze kortere wandelingen zullen willen maken en minder vaak zullen spelen. De keerzijde hiervan is dat hun gewicht kan beginnen op te kruipen, maar dat kan onder controle gehouden worden door over te schakelen op een aangepast dieet.

Welk soort dieet veroorzaakt zwaarlijvigheid bij Franse Bulldoggen?

Franse Bulldoggen zijn beruchte voedselfanaten. Ze zullen vaak veel meer eten dan ze nodig hebben als ze de kans krijgen. Hondenvoer dat veel vet en suiker bevat, leidt bij Frenchies tot zwaarlijvigheid.

Die grote puppyogen kunnen je hart doen smelten, maar het is van vitaal belang dat je niet toegeeft aan de vraag van je hond naar extra voedsel, traktaties of restjes van je eigen avondeten. Menselijk voedsel bevat veel meer vet en suiker dan een Franse Bulldog kan verwerken.

Ook met het juiste dieet is portiecontrole een belangrijke overweging. Je Frenchie zal alles eten wat je in hun bakje stopt, zelfs als ze vol zitten. Zorgvuldig hun porties beheren zal ervoor zorgen dat ze geen extra gewicht aankomen.

Hoe weet je dat je Franse Bulldog overgewicht heeft?

De gemakkelijkste manier om te zien of je Franse Bulldog te zwaar is, is aan het gezicht. Een gezonde volwassen Franse Bulldog moet een afgeronde ribbenkast hebben, een smalle taille en heupen die ongeveer even breed of iets kleiner zijn dan de ribben. Dit creëert een zandloper vorm als je je hond van boven bekijkt.

Als je geen welomlijnde taille kunt zien of je Frenchie lijkt meer tonvormig, dan hebben ze waarschijnlijk overgewicht. Het is echter het beste je dierenarts te raadplegen, want sommige Frenchie’s hebben een gedrongener frame door hun fokgeschiedenis.

Je kunt ook lichamelijke aanraking gebruiken om vast te stellen of je Frenchie overgewicht heeft. Als je je hond aait, moet je zijn ruggengraat en ribben kunnen voelen, maar niet zien. Voel je een laagje vet en geen ruggengraat of ribben, dan moet je medisch advies inwinnen.

Andere indicatoren dat je Frenchie overgewicht heeft zijn onder andere:

  • moeite hebben om zichzelf te verzorgen
  • ze worden gemakkelijk moe van inspanning
  • langzamer lopen dan normaal
  • moeite hebben met dingen die ze normaal aankunnen, bv. stappen, op de bank springen

Als je een van deze tekenen opmerkt of gewoon niet zeker bent, kun je het beste met een dierenarts spreken. Die kan vaststellen of je hond overgewicht heeft en manieren voorstellen om hem te helpen afvallen.

Hoe weet je dat je Franse Bulldog ondergewicht heeft?

Net als bij honden met overgewicht is de sleutel om te weten of je Frenchie ondergewicht heeft, door visuele en fysieke aanwijzingen te gebruiken.

Als de ribben en de ruggengraat van je Franse Bulldog onderhuids zichtbaar zijn, dan zouden ze als ondergewicht geclassificeerd worden. Je moet hun botstructuur kunnen voelen maar ook zien. Bovendien, als je je hond aait en je voelt geen dunne vetlaag tussen de huid en de ribbenkast, dan moet je met je dierenarts spreken.

Het is belangrijk op te merken dat elke Frenchie tijdens het eerste jaar enige vorm van gewichtsverlies zal ervaren, omdat ze groeispurten doormaken. Deze periodes mogen niet langer dan 2-3 weken duren en ze moeten hun eetlust en normale energieniveau behouden.

Evenzo kan je Frenchie gewoon kleiner zijn dan gemiddeld. Dit kan te wijten zijn aan genetica, gezondheid bij de geboorte of voeding tijdens het eerste levensjaar.

Hoe houd je je Franse Bulldog op een gezond gewicht

De zorg voor een Franse Bulldog is net als de zorg voor een mensenkind. Je moet hun dieet, lichaamsbeweging en algemene gezondheid beheren om ze in goede lichamelijke conditie te houden. Veranderingen in hun normale routine kunnen gewichtsschommelingen veroorzaken door stress, net als ziekte of een verandering in dieet.

Frans Bulldog dieet voor gezond gewicht

Het ideale dieet voor een Franse Bulldog is laag in suiker en vet, maar matig in eiwitten en vezels. Te veel suiker en vet leidt tot gewichtstoename, dus kies je beter een dieet dat van nature weinig van deze ingrediënten bevat.

Eiwitten moeten idealiter van plantaardige ingrediënten komen, zoals erwten en linzen. Vulproteïnen zoals maïs kunnen spijsverteringsstoornissen veroorzaken. Meelvullers zoals tarwe worden door hondenvoerbedrijven vaak gebruikt als een goedkope manier om het voer op te dikken. Franse Bulldoggen hebben een gevoelige maag, dus graanvullers moeten vermeden worden.

Voor het voer van je Frenchie moet zoveel mogelijk heel vlees gebruikt worden om de beste voedingswaarde te krijgen. Omega 3 is ook belangrijk voor energie. Ze zijn een natuurlijke bron van vetten die het lichaam omzet in energie. Dit is veel beter dan verzadigde vetten, waar het spijsverteringsstelsel niet veel mee kan.

Oefeningen om je Franse Bulldog op een gezond gewicht te houden

Lichaamsbeweging is, ongeacht het ras, van vitaal belang voor het behoud van de algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid. Franse Bulldoggen hebben niet de hoogste energiebehoefte in vergelijking met andere honden, maar ze moeten toch elke dag minstens 30 minuten loslopende lichaamsbeweging hebben. Ze moeten ook de gelegenheid krijgen om thuis te spelen.

Lichaamsbeweging helpt bij het afbreken van vetten en koolhydraten om te voorkomen dat vetcellen in het lichaam worden opgeslagen. De kans krijgen om rond te rennen en te spelen helpt ook om een goede hartgezondheid te behouden en voorkomt mentale problemen zoals frustratie en depressie.

Regelmatige gezondheidscontroles om je Franse Bulldog op een gezond gewicht te houden

Behalve een goede kwaliteitsvoeding en voldoende dagelijkse lichaamsbeweging, moet je je Franse Bulldog ook meenemen voor routine gezondheidscontroles om zeker te zijn dat ze in de beste gezondheid verkeren. Veel voorkomende gezondheidsaandoeningen zoals de ziekte van Cushing, hypothyreoïdie en diabetes kunnen bijdragen tot gewichtstoename en leiden tot secundaire kwalen zoals artritis.

Bij gezondheidscontroles worden ook huidparasieten zoals vlooien en teken, die gewichtsverlies kunnen veroorzaken, opgespoord, behandeld en/of voorkomen, evenals inwendige parasieten zoals giardia, haakworm en lintwormen.

Het hebben van een regelmatig check-up schema houdt je Franse Bulldog in de beste gezondheid en helpt om hun ideale gewicht hun leven lang te behouden.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.