Kortsnuitige Honden
Hoeveel slaapt een mopshondje

Hoeveel slaapt een mopshondje?

Mopshonden zijn speelse, Goofy honden, maar ze hebben ook de reputatie lui te zijn, dus is het gebruikelijk dat mensen vragen, “hoeveel slapen mopshonden?”. Deze gids behandelt alle aspecten van gezond slapen, waaronder normale slaappatronen en factoren die veranderingen in de slaap veroorzaken, zoals stress en ziekte.

Slapen mopshondjes veel?

Elke hond is anders als het op slapen aankomt en verschillende factoren zoals leeftijd, algemene gezondheid en de hoeveelheid beweging die ze elke dag krijgen zijn allemaal factoren. Mopshonden houden van hun slaap en krijgen meestal minstens 14 uur per dag als volwassen hond en zo lang als 20 uur als pup.

Van een volwassen Mopshond mag verwacht worden dat hij 14 – 16 uur per 24 uur slaapt, mits hij gezond is en geen stress ervaart. Mopshonden doen graag dutjes, waarbij het gemiddelde dutje overdag 1,5 – 2 uur duurt.

De meeste slaap wordt beschouwd als lichte slaap of dutten en ongeveer 10% is diepe slaap, ook bekend als REM slaap (rapid eye movement). Het is tijdens de REM slaap dat dromen voorkomt. Net als wij maken honden verschillende slaapcycli door als ze slapen en ze kunnen tussen de cycli wakker worden om zich te herpositioneren, te eten of te drinken, voor ze weer gaan slapen.

Hoeveel uur per dag slapen mopshondjes?

Leeftijd is een van de grootste bijdragende factoren aan de slaap. Mopshond puppy’s hebben de neiging veel vaker een dutje te doen dan volwassen honden. De gezondheid van een Mopshond bepaalt ook hoeveel slaap ze krijgen.

Hoeveel slaapt een Mopshond pup?

Puppy’s slapen veel meer dan volwassenen, vooral tijdens de eerste 9 – 12 maanden. Dit komt omdat het grootste deel van hun ontwikkeling en leren in deze tijd gebeurt, dus verbruiken ze veel meer energie dan een volwassen hond.

puppy van 3 maanden

Als ze 3 maanden oud zijn, maakt je Mopshond puppy zijn eerste grote groeispurt door en ze zullen veel energie hebben in korte uitbarstingen. Ze zullen ook heel snel moe zijn en gedurende de dag verschillende dutjes van 1-2 uur doen.

s Nachts zou een puppy van 3 maanden ongeveer 6 of 7 uur moeten slapen, maar ze kunnen in deze tijd een of twee keer wakker worden. Je moet niet verbaasd zijn als je Mopshond puppy 18 – 20 uur per dag slaapt.

puppy van 6 maanden

Tegen de leeftijd van 6 maanden is je Mopshond pup goed in zijn ontwikkeling en zal hij minstens de helft van zijn volwassen grootte hebben. De meeste puppy’s beginnen op deze leeftijd tandjes te krijgen, zodat hun slaap verstoord kan worden omdat ze zich nogal ongemakkelijk zullen voelen. Dit gaat meestal na een paar weken over. Slaappatronen op 6 maanden leeftijd zijn vergelijkbaar met die van een 3 maanden oude pup, maar ze dutten overdag misschien minder vaak. Je moet verwachten dat je Mopshond puppy 14 – 17 uur per dag slaapt als hij 6 maanden oud is.

puppy van 9 maanden

Tegen 9 maanden oud zullen de meeste Mopshondpuppy’s hun volwassen lengte bereikt hebben en zullen hun hersenen volledig ontwikkeld zijn. Ze hebben nu al die extra energie die niet meer gebruikt wordt om de groei van hun lichaam te voeden. Een mopshond puppy van 9 maanden oud zal overdag nog enkele korte dutjes van 1,5 – 2 uur doen, maar ze zullen er misschien niet zoveel meer doen. Hun gemiddelde slaaptijd als ze 9 maanden oud zijn is 15 uur per dag.

Hoeveel slaapt een volwassen Mopshond?

Tijdens de laatste 3 maanden van hun ontwikkeling zal het slaappatroon van een Mopshond niet veel veranderen. Tegen die tijd zouden ze zich in een normaal slaappatroon moeten hebben genesteld, met 2 of 3 korte dutjes overdag van 1,5 – 2 uur en 7 of 8 uur slaap tijdens de nacht. Van een volwassen Mopshond wordt verwacht dat hij tussen 14 en 16 uur per dag slaapt.

Het is gebruikelijk dat Mopshonden knorren en snurken terwijl ze slapen. Dit is normaal voor het ras, want ze hebben een korte snuit en een afgeplat gezicht, wat een luidruchtige ademhaling veroorzaakt. Snurken is meestal geen probleem, maar als het snurken luider wordt of je Mopshond klinkt alsof hij moeite heeft met ademhalen tijdens de slaap, vraag dan advies aan de dierenarts.

Kunnen mopshondjes te veel slapen?

Een gezonde hoeveelheid slaap voor Mopshonden is ongeveer 14 uur per dag. Als je merkt dat je Mopshond langer dan 16 uur slaapt en dit ongewoon voor ze is, kan er een medisch probleem zijn. Als je Mopshond gezond is en vaak meer dan 16 uur slaapt, is er niets om je zorgen over te maken. Sommige honden slapen gewoon langer dan andere, net zoals sommige mensen vroege vogels zijn en anderen het liefst zo lang mogelijk slapen!

Het is belangrijk om hun dagelijkse routine in de gaten te houden en te letten op symptomen van stress, want dit kan er ook voor zorgen dat je Mopshond langer begint te slapen. Als je plotselinge veranderingen opmerkt en je hond angstig of stiller dan normaal lijkt, moet je de oorzaak van hun stress aanpakken.

Je kunt stress bestrijden door wat tijd door te brengen met spelletjes met je hond, een nieuw gedrag te trainen, of een nieuwe activiteit uit te proberen, zoals behendigheid of zwemmen. Misschien moet je je dagelijkse routine veranderen om te voorkomen dat je hond in de toekomst weer gestrest raakt.

Waarom snurken mopshondjes?

Net als andere brachycephale rassen zijn Mopshonden vatbaar voor snurken. Het wordt veroorzaakt door hun verkorte luchtwegen en nauwe neusgaten. Een langwerpig zacht gehemelte kan ook de schuldige zijn. Dit veroorzaakt dat overtollig weefsel de luchtpijp gedeeltelijk blokkeert en resulteert in knorren en snurken tijdens de slaap, terwijl de lucht van de neus langs de luchtpijp naar beneden gaat.

Allergieën en zwaarlijvigheid kunnen ook snurken en slaapapneu bij Mopshonden tot gevolg hebben, omdat vet rond de hals en/borst de luchtstroom en de uitzetting van de longen vermindert. Slaaphoudingen kunnen ook snurken veroorzaken als de nek gedeeltelijk samengedrukt is of als het gezicht van de hond bedekt is. Probeer een hondenbed met verhoogde zijkanten te kopen, zodat je hond minder snel op zijn rug zal rollen.

Je kunt je Mopshond ook op allergieën laten testen, want een allergische reactie kan hun ademhaling beïnvloeden. Stenotische neusgaten (nauwe neusgaten) komen ook vaak voor bij Mopshonden. Je dierenarts kan een eenvoudige ingreep voorstellen om de neusgaten wijder te maken als snurken of slaapapneu een probleem is.

Waarom slaapt mijn mopshond ’s nachts niet?

Er zijn verschillende redenen waarom je Mopshond ’s nachts misschien niet slaapt. De meest voorkomende oorzaak is hun dag routine. Mopshonden zijn kleine honden, dus moeten ze vaker op het potje dan grotere rassen. Dit moet je eerste overweging zijn als je Mopshond ’s nachts niet doorslaapt.

Om je Mopshond ’s nachts beter te laten slapen kun je ze voor het slapengaan misschien meenemen op een korte wandeling van 10 minuten. Dit geeft ze de gelegenheid om naar het toilet te gaan, een beetje te verkennen en de benen te strekken. Deze wandeling moet zo dicht mogelijk bij het slapengaan zijn, en je moet ook de toegang tot water tot de ochtend wegnemen.

Je zult ook moeten nadenken over de slaapgelegenheid van je Mopshond. Als ze ’s nachts in een krat liggen, is de kooi dan groot genoeg? Een bench moet voldoende ruimte bieden om je hond te laten staan, liggen en draaien zonder de zijkanten van de kist te raken, maar er mag geen extra ruimte zijn. Als de kist te klein is zal je mopshond zich ongemakkelijk voelen. Te groot en ze kunnen een uiteinde van de kist als toilet gebruiken.

Verlatingsangst is een andere mogelijke oorzaak van slecht slapen ’s nachts. Dit komt vaak voor bij Mopshonden, vooral als er overdag altijd iemand bij hen thuis is. Ze kunnen zich angstig voelen als ze ’s nachts alleen gelaten worden.

Honden zijn sociale dieren, en ze voelen zich veel veiliger als ze in een samenraapsel met een andere hond of hun baasje slapen. Als je Mopshond ’s nachts slaapgebroken is, probeer dan hun hondenbed of bench naar je slaapkamer of de deuropening naar je kamer te verplaatsen, zodat ze zich dichter bij je voelen. Als je wilt, kun je je Mopshond toestaan bij je op bed te slapen, maar wees erop bedacht dat Mopshonden geneigd zijn te friemelen en te snurken, dus dit kan je eigen slaap verstoren.

Kunnen mopshondjes buiten slapen?

Mopshonden kun je beter niet buiten laten slapen, want ze zijn gevoelig voor temperatuurveranderingen. Ze zijn een brachycefaal ras, wat betekent dat ze een geplet gezicht hebben en een verminderde luchtstroom door hun neus en luchtpijp.

Brachycephalische rassen zijn niet in staat hun lichaamstemperatuur zo goed te regelen als andere rassen. Hijgen om de warmte te verminderen is niet effectief voor Mopshonden en tijdens de winter zullen ze niet in staat zijn hun lichaamstemperatuur op een veilig peil te houden.

Je Mopshond mag buiten slapen als hij een eigen kennel heeft, met een veilige deur en temperatuurregeling, maar je moet hem ’s nachts wel in de gaten kunnen houden. Dit vereist een AC-apparaat met zowel verwarmings- als koelingsmogelijkheden. Je moet ook een camera aan de binnenkant van het kennel monteren, zodat je ze in de gaten kunt houden. Mopshonden mogen ’s winters nooit buiten slapen als er sneeuw en ijs op de grond ligt.

Afgezien van het klimaat hunkeren Mopshonden naar aandacht, dus alleen buiten slapen kan ze veel stress bezorgen. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag zoals blaffen en janken, wat zowel de slaap van je buren als die van jezelf verstoort en je hond een angstig gevoel geeft bij het slapengaan. Als je meer dan één hond hebt en je hondenkennel temperatuur geregeld is, kan je Mopshond misschien zonder probleem buiten slapen.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.