Kortsnuitige Honden

Hoeveel slaapt een Shih Tzu?

Het is een veel voorkomende misvatting dat schoothondjes veel slapen. Shih Tzu zijn dan wel gezelschapshonden, maar ze hebben een hoge energiedrift en zijn overdag vrij actief. Hoeveel slapen Shih Tzu? Laten we dat eens uitzoeken.

Slaapt een Shih Tzu veel?

Shih Tzu’s houden weliswaar van af en toe een middagdutje, maar ze slapen niet zo veel als andere kleine rassen. Het normale slaapbereik van Shih Tzu’s ligt ergens tussen 12 – 19 uur.

Shih Tzu’s hebben de neiging het grootste deel van hun slaap ’s nachts te doen en kunnen overdag 2 of 3 korte dutjes doen. Ongeveer 10% hiervan is diepe slaap, ook bekend als REM slaap (rapid eye movement). Het is tijdens de REM slaap dat dromen voorkomt. Je kunt merken dat je Shih Tzu tijdens de diepe slaap geluiden maakt of stuiptrekt.

Honden doorlopen verschillende slaapcycli, net als wij, en ze kunnen tussen de cycli wakker worden om zich te herpositioneren, te eten of te drinken, en om zich te ontlasten.

Hoeveel uur per dag slapen Shih Tzu?

Als het om slapen gaat, is de leeftijd de belangrijkste factor die de lengte en de frequentie beïnvloedt. Puppy’s hebben de neiging veel vaker te dutten dan volwassen honden, omdat ze groeispurten doormaken. De gezondheid van je Shih Tzu bepaalt ook hoeveel slaap ze nodig hebben.

Hoeveel slaapt een Shih Tzu puppy?

Puppy’s slapen de eerste maanden veel langer dan volwassenen, omdat hun lichaam groeispurten doormaakt en tandjes krijgt. Een Shih Tzu puppy zal ongeveer 16 uur per dag slapen. Vanaf ongeveer 3 maanden oud worden hun slaapperioden korter.

Tijdens hun wakkere uren zijn Shih Tzu puppies actief en genieten ze van veel speeltijd. Deze uitbarstingen van energie vereisen korte dutjes om bij te komen.

Hoeveel slaapt een volwassen Shih Tzu?

Vanaf de leeftijd van 3 maanden beginnen Shih Tzu’s zich te schikken in hun volwassen slaappatroon. De gemiddelde slaaptijd voor volwassen Shih Tzu’s is 13 uur, maar ergens tussen 11 en 14 is normaal. Dit moet hun hele volwassen leven zo doorgaan, tot ze de hoge leeftijd bereiken.

Volwassen Shih Tzu kunnen overdag nog steeds 2 of 3 dutjes doen, maar ze zullen korter zijn dan tijdens de puppytijd.

Hoeveel slaapt een bejaarde Shih Tzu?

Als je Shih Tzu de leeftijd van 9 jaar bereikt, worden ze geclassificeerd als een senior hond. Ze kunnen overdag minder actief zijn en meer dutjes doen of langer slapen. Dit is een normaal onderdeel van het verouderingsproces.

Van een oudere Shih Tzu kan verwacht worden dat hij tussen 16 en 19 uur per dag slaapt. Gezondheidsproblemen kunnen ervoor zorgen dat je Shih Tzu langer slaapt of gebroken slaap ervaart.

Kan een Shih Tzu te veel slapen?

De lichamelijke en geestelijke gezondheid van je Shih Tzu beïnvloedt hoe lang ze slapen. Ziekte en verwondingen kunnen ervoor zorgen dat je Shih Tzu langer slaapt dan normaal. Als je hond geen duidelijke ziekteverschijnselen heeft, maar toch meer dan normaal lijkt te slapen, moet je met een dierenarts spreken om een ongediagnosticeerde ziekte uit te sluiten.

Depressie en angst komen bij honden vaker voor dan de meeste mensen beseffen. Dit wordt vaak uitgelokt door eenzaamheid of verveling. Als je Shih Tzu lange tijd alleen gelaten wordt, zullen ze zich waarschijnlijk eenzaam voelen. Dit kan resulteren in langere perioden van slaap.

Je kunt dit tegengaan door een vriend, familielid of honden uitlater je hond overdag te laten bezoeken, zodat ze wat gezelschap hebben en gelegenheid tot beweging. Dit kan helpen hun eenzaamheid te verlichten en hun geestelijk welzijn te verbeteren.

Waarom snurkt een Shih Tzu?

Snurken komt vaak voor bij Shih Tzu en de belangrijkste reden daarvoor is hun anatomie. Shih Tzu zijn brachycephalische honden, wat betekent dat ze een afgeplat gezicht hebben en korte luchtwegen. Deze rassen hebben een langwerpig zacht verhemelte, waardoor overtollig weefsel de luchtpijp gedeeltelijk blokkeert en knorren en snurken tijdens de slaap het gevolg is.

Je Shih Tzu kan ook snurken als gevolg van allergieën of gewichtstoename. Slaaphoudingen kunnen ook snurken en knorren veroorzaken. Als honden op hun rug slapen is het snurken vaak luider.

Je kunt de kans op snurken bij je Shih Tzu verkleinen door ze op een vetarm dieet te houden, ervoor te zorgen dat ze voldoende beweging krijgen en ze aan te moedigen op hun zij te slapen. Je hond kan een operatie nodig hebben voor nauwe neusgaten. Hun neusgaten wijder laten maken kan de luchtstroom verbeteren en het snurken verminderen.

Waarom slaapt de Shih Tzu op hun rug?

Slapen op de rug komt bij Shih Tzu niet zo vaak voor als bij andere rassen. De meeste honden slapen op hun rug om af te koelen, want hun buik heeft een groot, plat oppervlak. Hun vlakke gezichten en verkorte luchtwegen betekenen dat hijgen niet effectief de lichaamswarmte vermindert zoals dat bij andere honden wel gebeurt.

Honden slapen ook zo als ze zich veilig voelen in hun omgeving. Het is een kwetsbare houding om in te slapen, want hun nek en vitale organen liggen bloot.

Een koelmat zal helpen om een lagere lichaamstemperatuur te regelen en te voorkomen dat je hond op zijn rug wil slapen. Je kunt ook een ventilator bij hun bed zetten als ze slapen. Dit helpt te voorkomen dat ze oververhit raken, en ze kunnen in een meer comfortabele houding slapen.

Waarom slaapt mijn Shih Tzu ’s nachts niet door?

Als je Shih Tzu ’s nachts slecht slaapt, zul je de oorzaak moeten vaststellen om je hond te helpen beter te slapen. Als je hond overdag te veel mogelijkheden heeft om te slapen, zal hij ’s nachts niet moe zijn om te slapen.

Je kunt beginnen door je dagelijkse wandelroutine te veranderen of de lengte van je wandelingen te vergroten. Je kunt ze ook meenemen op een korte wandeling van 5-10 minuten voor het slapengaan. Dit zal helpen om ze te vermoeien en ze zouden ’s nachts beter moeten slapen.

De slaap positie van je hond kan van invloed zijn op hun slechte slaap. Shih Tzu’s houden er niet van zich geïsoleerd te voelen als ze slapen. Ze voelen zich het prettigst als ze dicht bij hun baasje zijn. Als je Shih Tzu de hele dag gezelschap heeft, kunnen ze zich angstig voelen als ze ’s nachts alleen gelaten worden. Honden zijn roedeldieren, en ze zullen in een samenraapsel slapen voor warmte en veiligheid.

Je kunt proberen het hondenbed of de bench van je Shih Tzu naar je slaapkamer te verplaatsen, zodat ze zich dichter bij je voelen, maar sta niet toe dat ze op je bed komen, tenzij je je daar prettig bij voelt. Als je je Shih Tzu niet in je kamer wilt, kun je een compromis sluiten en hun bed op de overloop buiten je slaapkamerdeur zetten.

Kan een Shih Tzu buiten slapen?

Je Shih Tzu kan buiten slapen, mits ze een veilige, temperatuur gecontroleerde kennel hebben om ze tegen de elementen te beschermen.

In de zomer kun je ervoor kiezen je Shih Tzu met een korte vacht te verzorgen om de kans op oververhitting te voorkomen. Hun buitenkennel zal airconditioning moeten hebben zodat ze comfortabel kunnen slapen.

Je Shih Tzu mag in de winter ook buiten slapen, met een paar voorzieningen. Je moet hun vacht langer laten worden, want een langere, dikkere vacht houdt warme lucht beter vast. Hun kennel zal een verwarming nodig hebben, vooral bij ijzig weer of sneeuw. De temperatuur van het hondenkennel mag niet lager worden dan 15°C/59°F en hij mag nooit hoger worden dan 23°C/73°F.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.