Kortsnuitige Honden
Engelse Bulldog trainen

Is een Engelse Bulldog gemakkelijk te trainen?

Moet ik mijn Engelse Bulldog trainen?

Training is belangrijk om je Engelse Bulldog gezonde grenzen te leren, zoals rustig zijn rond vreemden en niet op je meubels kauwen. Door je Engelse Bulldog te trainen versterk je de band tussen jullie en stel je je hond in staat jou te zien als de verschaffer van middelen/

Zonder training zou elke hond onhandelbaar, onstuimig en potentieel gevaarlijk zijn. Goede socialisatie en gehoorzaamheidstraining helpen je om een kalme, ontspannen en welgemanierde hond op te voeden.

Training zorgt er ook voor dat je Engelse Bulldog weet hoe hij veilig met kinderen kan spelen. Bulldogs zijn een stevig ras en ze houden ervan om te ravotten, dus is het van essentieel belang dat ze leren om zachtaardig met kinderen om te gaan.

Een ongetrainde hond kan veel stress veroorzaken. Je Engelse Bulldog zal basisideeën zoals buiten toiletteren niet begrijpen en ze zien kauwen niet als iets slechts. In feite is kauwen voor puppy’s, wanneer ze tussen 4 en 6 maanden door hun tandjes gaan, vaak de beste manier om hun pijnlijke tandvlees te kalmeren.

Ongeveer 20% van de honden die in de VS en Europa aan dierenasiels worden afgestaan, waren door hun eigenaars achtergelaten of afgestaan wegens gedragsproblemen zoals mekkeren, bronbewaking en agressie. Deze gedragingen zijn allemaal gemakkelijk te verhelpen met training.

Negatieve gedragingen die je vaak bij honden ziet worden ook veroorzaakt door omgevingsfactoren. Angst en agressie zijn vaak het gevolg van een eerder trauma, of zelfs van een negatieve ervaring van hun huidige baasjes die zich niet bewust zijn van hun daden.

Bulldogs kunnen koppig zijn, dus vroeg trainen helpt problematisch gedrag te voorkomen, zoals kauwen op meubels, blaffen en problemen met zindelijkheidstraining. Iedereen kan zijn Engelse Bulldog trainen door een paar basistechnieken te volgen en de ervaring positief en plezierig te maken.

Hoe maak ik mijn Engelse Bulldog zindelijk?

Veel hondeneigenaren zeggen dat zindelijk worden het moeilijkste deel is van het trainen van een hond. Je Engelse Bulldog zal instinctief een veilige plaats zoeken om naar het toilet te gaan als de behoefte zich voordoet. Ze hebben niet dezelfde toiletgewoonten als wij, dus het is aan jou om ze duidelijk te maken waar ze hun behoefte moeten doen.

Toilettraining van je Engelse Bulldog helpt je om je huis schoon te houden en iedereen te beschermen tegen schadelijke bacteriën en irriterende stoffen zoals ammoniak. Of je Bulldog nu een puppy of een senior is, met zindelijkheidstraining moet je beginnen zodra je ze thuisbrengt.

Om te beginnen moet je zorgen dat je traktaties klaar hebt liggen om je Bulldog te belonen voor het buiten toiletteren, voldoende poepzakjes om na hen op te ruimen en een ammoniakvrij ontsmettingsmiddel om het gelegenheidsongelukje tijdens de training op te ruimen.

Je Engelse Bulldog zindelijk maken is vrij eenvoudig, als je maar geduldig en consequent bent. Probeer een natuurlijke zindelijkheid routine te creëren. Puppy’s moeten zich meestal eerst ontlasten na het ontwaken ’s morgens, na het eten, na het spelen en na eventuele dutjes overdag.

Naarmate je puppy groeit, hoeven ze misschien minder vaak naar het toilet, maar je kunt ze leren je te laten weten wanneer ze naar buiten moeten.

Kies een cue woord waar je je prettig bij voelt. Het is een goed idee om een woord te kiezen voor mieren en een ander woord voor poepen. Als je hond eenmaal zindelijkheidstraining volgt, zou je in staat moeten zijn je hond te vragen te gaan. Stel dat je je Engelse Bulldog getraind hebt met ‘potje’ als cue-woord voor een plasje. Als je vraagt: “zullen we op het potje gaan?” en je hond moet plassen, moet hij onmiddellijk een plek zoeken om te gaan. Hetzelfde geldt voor poepen.

Als je voor het eerst thuiskomt met je Engelse Bulldog, neem je ze best meteen mee naar buiten. Ze zullen van nature willen plassen, vooral als je een lange autoreis hebt gemaakt. Zodra ze hun poot optrekken of hurken, zeg je je cue woord en prijs je Engelse Bulldog als ze klaar zijn.

Als je Engelse Bulldog moet poepen, moet je letten op ijsberend gedrag en veel snuffelen. Als ze een plekje gekozen hebben, zullen de meeste honden minstens 1 klein rondje doen in een gehurkte houding. Als je je hond een van deze tekenen ziet vertonen, neem ze dan onmiddellijk mee naar buiten en laat ze een plekje zoeken. Vergeet niet je cue woord te gebruiken, net zoals je dat doet voor een plasje.

Je zult deze zelfde techniek bij elk toiletbezoek moeten herhalen om te versterken dat naar buiten gaan een goede zaak is. Hoe vaker je dit herhaalt, hoe sneller je hond de twee zal beginnen te verbinden.

Maak je geen zorgen als ze binnenshuis een ongelukje hebben. Het is het beste als je helemaal niet reageert, bijna alsof je hond niet eens in de kamer is. Ruim gewoon de rommel op en ga verder met je normale routine. Negatief reageren zal je hond nerveus maken. Als ze de volgende keer moeten gaan, zullen ze misschien een plek proberen te zoeken om zich te verstoppen, waardoor het moeilijker wordt om verder te komen met je zindelijkheidstraining.

Hoe leer je je Engelse Bulldog ‘zit’ en ‘blijf’

Behalve zindelijkheidstraining moet je je Engelse Bulldog ook basiscommando’s als ‘zit’ en ‘blijf’ leren. We leren onze honden deze gedragingen om twee redenen. Ten eerste leert je hond geconcentreerd en kalm te zijn. Ten tweede is het veel veiliger voor jou en je hond. Het oversteken van een drukke weg is gevaarlijk als je hond niet rustig blijft zitten terwijl je wacht tot het verkeer gepasseerd is.

Vreemden in je huis verwelkomen is ook lastig als je een duizelingwekkende hond hebt die niet geleerd is stil te zitten en te wachten tot hij begroet wordt. Het aanleren van eenvoudige gehoorzaamheidscommando’s zorgt voor een minder stressvolle omgeving.

Trainen van het ‘zit’ commando

Hoewel er geen regel is over welke gedragingen aangeleerd moeten worden, is het eerste commando dat de meeste honden geleerd wordt ‘zit’. Zitten is een natuurlijke houding voor hondachtigen en training is gewoon een verband leggen tussen de actie en het cue woord dat je kiest, zodat ze het gedrag zullen herhalen wanneer je het vraagt.

Begin door je hond een traktatie te laten zien, maar sta niet toe dat hij die pakt. Je hebt dan 2 mogelijkheden. De eerste is de traktatie dicht bij hun gezicht te houden en je hand langzaam naar boven en over de kop van je Engelse Bulldog te bewegen. Terwijl ze opkijken om het lekkers te bekijken, zullen ze zich op natuurlijke wijze in een zittende houding manoeuvreren. Zodra hun achterwerk de grond raakt, geef je je cue woord en een beloning.

Optie 2 is de traktatie in een gesloten vuist te houden en je hond toe te staan aan je hand te snuffelen, likken en pootjes te geven. Doe niets om te reageren en zeg niets. Uiteindelijk zullen ze gaan zitten en dit is het moment waarop je het lekkers geeft.

Welke methode je ook kiest, je moet consequent zijn. Als je wisselt tussen de 2 methoden, zal je hond in de war raken en zal je training geen succes hebben. Als je het zit-commando thuis onder de knie hebt, kun je het op meer afleidende plaatsen proberen, tot je hond betrouwbaar zit op commando, waar je ook gaat.

Train het commando ‘blijf’

Het commando ‘blijf’ is veel gemakkelijker aan te leren als je Engelse Bulldog al ‘zit’ kent. Laat ze in een zittende houding beginnen en doe een stap van hen weg. Als ze bewegen om je te volgen, zeg je ‘ah ah’ en vraag je ze weer te zitten. Blijf dit herhalen tot je een stap weg kunt zetten zonder dat je hond beweegt.

Herhaal dezelfde methode nog eens, maar geef deze keer je ‘blijf’ commando voor je een stap wegzet. Blijf dit doen, waarbij je telkens een stap toevoegt, tot je naar het andere eind van de kamer kunt lopen zonder dat je hond je volgt.

Probeer deze training te doen op meer afleidende plaatsen, zoals het huis van een vriend, een dierenwinkel of het hondenpark, en vergeet niet veel lof te geven en een paar traktaties als beloning.

Uiteindelijk zou je overal moeten kunnen lopen en je hond zou moeten blijven tot je hem roept. Dit gedrag is ideaal om bezoekers te begroeten, naar de dierenarts te gaan of ervoor te zorgen dat ze niet wild uit de auto springen als je ergens heen moet rijden.

Is terugroep training belangrijk voor Engelse Bulldogs?

Terugroepen is een van de belangrijkste dingen voor elke hond, maar vooral voor Bulldogs. Als ras zijn Engelse Bulldogs van nature nieuwsgierig en gemakkelijk afgeleid, dus een solide terugroepactie is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat je in staat bent je hond bij je terug te roepen, ongeacht de omgeving of situatie.

Deze natuurlijke nieuwsgierigheid gekoppeld aan de neiging van een Engelse Bulldog om koppig te zijn maakt terugroep training een beetje lastig, maar met geduld en consequentheid zou je Bulldog een terugroep net zo goed moeten ontwikkelen als elke andere hond.

Goed terugroepen begint met het verbinden van een terugroepwoord zoals ‘hier’ of ‘kom’. Begin met de naam van je hond te roepen als ze door niets afgeleid worden. Doe een stap achteruit als ze naar je kijken om ze aan te moedigen te volgen. Zodra ze naar je toe beginnen te bewegen, geef je met veel enthousiasme je terugroepwoord.

Blijf dit thuis verschillende keren per dag herhalen en bouw geleidelijk op naar meer afleidende situaties. Zodra je hond thuis een goed appèl heeft kun je het daarna buiten proberen. Begin met je hond aan een lange trainingslijn in een rustig park met zo weinig mogelijk afleiding. Je kunt de trainingslijn gebruiken om je hond te stoppen als hij je terugroep-cue negeert of probeert weg te rennen achter een andere hond aan.

Wees consequent met je training en geef veel lof en beloningen, zoals een lekker stukje kip of een speeltje. Raak niet gefrustreerd als ze niet reageren. Geef ze gewoon even de tijd en probeer het opnieuw als ze niet door iets anders afgeleid worden.

Het ergste wat je bij recall training kunt doen is je honden herhaaldelijk hun naam of je cue woord te roepen, want dan reageren ze er niet meer op. Terugroepen werkt het best als je hond zijn naam of je cue woord associeert met iets leuks.

Socialisatie

Bulldogs hebben een onafhankelijk karakter. De ene dag kunnen ze hunkeren naar aandacht en de andere dag accepteren ze geen omhaal van woorden. Ze lijken meer op katten wat betreft het zoeken en tonen van genegenheid en Engelse Bulldogs hebben de neiging zich sterk aan één lid van hun gezin te hechten.

Je Engelse Bulldog van jongs af aan socialiseren zal hem leren hoe hij zich moet gedragen in sociale situaties, of dat nu met mensen of met andere honden is. Bulldogs kunnen moeite hebben om met andere honden te communiceren, omdat ze geen zichtbare staart hebben. Honden gebruiken hun staart om hun gevoelens en bedoelingen te tonen. Zonder staart kunnen andere honden de bedoelingen van een Bulldog als defensief of dominant opvatten, terwijl ze eigenlijk willen spelen.

Door ze langzaam te introduceren bij andere honden en huisdieren zoals katten, konijnen en cavia’s kun je ongewenste gevallen van agressie of achtervolgen voorkomen. Engelse Bulldogs kunnen lui zijn, maar ze hebben wel een natuurlijk instinct om te jagen, dus moeten ze ook met kleine huisdieren op de juiste manier gesocialiseerd worden.

Wanneer kan ik beginnen met de training van mijn Bulldog?

Training kan op elke leeftijd beginnen, maar hoe vroeger je begint, hoe minder problemen je zult ondervinden. Naarmate honden ouder worden zullen ze associaties ontwikkelen bij bepaalde situaties, zoals de deurbel, gaan wandelen of met de auto reizen. Als eigenaar van een Bulldog zul je ze moeten trainen, zodat ze begrijpen hoe je wilt dat ze zich gedragen. Niemand wil een onstuimige Engelse Bulldog die over de achterbank van zijn auto stuitert!

Zindelijkheidstraining, basiscommando’s als ‘zit’ en ‘blijf’, hoe je bezoekers begroet en hoe je netjes aan de lijn loopt zijn allemaal belangrijke trainingsscenario’s die je Engelse Bulldog onder de knie moet krijgen. Je kunt er ook voor kiezen met ze te trainen op andere gedragingen, zoals ‘liggen’, ‘schudden’ en ‘spreken’.

Het aanleren van extra gedragingen is niet nodig, maar het zorgt wel voor een goede mentale verrijking van je Engelse Bulldog en helpt om ze geconcentreerd en betrokken bij je te houden. Het helpt ook om destructief gedrag te voorkomen dat voortkomt uit verveling of frustratie.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.