Kortsnuitige Honden
Mopshond gemakkelijk te trainen

Is een Mopshond gemakkelijk te trainen?

Moet ik mijn mopshond trainen?

Ja, het is belangrijk je Mopshond te trainen, zodat hij een kalme en positieve persoonlijkheid ontwikkelt. Zonder training zou je Mopshond onhandelbaar, onstuimig en potentieel gevaarlijk zijn. Een ongetrainde hond kan veel stress veroorzaken.

Je Mopshond zal basisideeën zoals buiten toiletteren niet begrijpen en ze zien kauwen niet als iets slechts. In feite is kauwen vaak de beste manier voor puppy’s om hun pijnlijke tandvlees te kalmeren, wanneer ze tussen 4 en 6 maanden door hun tandjes gaan.

Probleemgedragingen zoals opspringen, mopperen en kauwen zijn de meest voorkomende redenen waarom honden aan dierenasiels worden afgestaan. Deze gedragingen kunnen gemakkelijk verholpen worden met eenvoudige training.

Omgevingsfactoren zoals harde geluiden of alleen gelaten worden kunnen ook destructief gedrag veroorzaken. Angst en agressie zijn vaak het gevolg van een eerder trauma, of zelfs van een negatieve ervaring van hun huidige eigenaars die zich niet bewust zijn van hun daden.

Je zult zo vroeg mogelijk met de training van je Mopshond moeten beginnen. Het is een koppig ras, dus je training zal leuk en boeiend moeten zijn om ze gemotiveerd te houden.

Hoe maak ik mijn Mopshond zindelijk?

Je Mopshond zindelijk maken kan frustrerend zijn, maar consequent zijn en geduld garanderen het succes van je training. Het is belangrijk om je Mopshond te leren buiten naar het toilet te gaan om je huis schoon en hygiënisch te houden.

Je hebt voldoende traktaties nodig, poepzakjes en een ammoniakvrij ontsmettingsmiddel om eventuele ongelukjes binnenshuis schoon te maken. Ammoniak komt voor in urine, dus een schoonmaakmiddel gebruiken dat ammoniak bevat zal je Mopshond alleen maar aanmoedigen om weer binnenshuis naar het toilet te gaan. Ammoniakvrije reinigers breken de kristallen in hondenurine af, waardoor de geur verdwijnt die hen aanmoedigt naar het toilet te gaan.

Je moet een natuurlijke toileteroutine creëren die in je normale dag past. Pups moeten zich meestal eerst ontlasten na het ontwaken, na het eten en na het spelen. Mopshondjes hebben kleine blaasjes, dus je kunt extra toiletbezoekjes toevoegen tot ze 4 of 5 maanden oud zijn.

Kies een cue-woord waar je je prettig bij voelt. Een verschillend cue-woord hebben voor mieren en poepen zal je training vergemakkelijken. Als je hond eenmaal zindelijkheidstraining volgt, moet je je hond kunnen vragen om te gaan. Stel dat je je Mopshond getraind hebt met ‘potje’ als cue-woord voor een plasje. Als je vraagt: “zullen we op het potje gaan?” en je hond moet plassen, moet hij onmiddellijk een plek zoeken om te gaan. Hetzelfde geldt voor poepen.

Het eerste wat je moet doen als je je Mopshond voor het eerst thuisbrengt, is hem meteen mee naar buiten nemen. Ze zullen van nature willen plassen, vooral als je een lange autoreis hebt gemaakt. Zodra ze hun pootje optrekken of hurken, zeg je je cue-woord en prijs je ze als ze klaar zijn. Dit legt een geweldige basis voor je zindelijk maken.

Let op gedragingen als snuffelen aan de grond en rondjes draaien in kleine cirkels. Dit zijn tekenen dat je Mopshond moet poepen. Neem ze meteen mee naar buiten als je ziet dat ze dit doen. Geef ze een minuut om tot rust te komen en ergens een plekje te zoeken. Vergeet niet je cue woord te gebruiken en prijs ze als ze klaar zijn.

Je zult deze zelfde techniek bij elk toiletbezoek moeten herhalen om te versterken dat naar buiten gaan een goede zaak is. Hoe vaker je dit herhaalt, hoe sneller je hond je cue woorden zal beginnen te verbinden met naar het toilet gaan.

Maak je geen zorgen als ze binnenshuis een ongelukje hebben. Het is het beste als je helemaal niet reageert, bijna alsof je hond niet eens in de kamer is. Ruim gewoon de rommel op en ga verder met je normale routine. Negatief reageren zal je hond nerveus maken. Bij een volgende keer dat ze moeten gaan, zullen ze misschien proberen een plek te zoeken om het in het geheim te doen en dit zet je training terug.

Hoe je mopshond ‘zit’ en ‘blijf’ leert

Het aanleren van basiscommando’s als ‘zit’ en ‘blijf’ is belangrijk voor het hebben van een veilige en goed opgevoede hond. We leren onze honden deze gedragingen om twee redenen. Ten eerste leert het je hond om geconcentreerd en kalm te zijn. Ten tweede is het veel veiliger voor jou en je hond. Het oversteken van een drukke weg of het in- en uitstappen van een voertuig is veel veiliger als je hond een goed zit en blijf commando heeft.

Trainen van het ‘zit’ commando

Veel hondeneigenaren leren eerst het zit commando, omdat het gemakkelijk te trainen is en zitten een natuurlijke houding is voor hondachtigen. De meeste honden pikken het op na een paar herhalingen, maar elke hond is anders en je moet het zit-commando van je hond regelmatig blijven opfrissen.

Begin door je hond een traktatie te laten zien, maar sta niet toe dat hij die pakt. Houd de traktatie dicht bij hun gezicht en beweeg je hand langzaam omhoog en over de kop van je hond. Terwijl ze naar het lekkers kijken, zal hun kop naar boven bewegen, en dit leidt ze op natuurlijke wijze in een zittende houding. Zodra hun achterwerk de grond raakt, geef je je cue-woord en een beloning.

Houd deze trainingssessies om te beginnen onder de 5 minuten. Trainen is mentaal vermoeiend voor een puppy en Mopshondjes kunnen gemakkelijk afgeleid zijn. Oefen je zit in verschillende kamers van het huis en ga dan over op training buitenshuis met meer afleiding.

Train het commando ‘blijf’

Het commando ‘blijf’ is veel gemakkelijker te leren als je Mopshondje al ‘zit’ kent. Begin met je Mopshond in zitpositie en doe een stap van hen weg. Als ze bewegen om je te volgen, zeg je ‘ah ah’ en vraag je ze weer te zitten. Blijf dit herhalen tot je een stap weg kunt zetten zonder dat je hond beweegt.

Wacht 3 seconden en als ze nog steeds keurig zitten, geef je ze een traktatie. Blijf dit herhalen, waarbij je een stap terug doet en 3 seconden wacht. Als je denkt dat je mopshond begrepen heeft wat je vraagt, kun je je cue woord introduceren.

Vraag om een zit en zeg dan ‘blijf’ voor je een stap bij hen vandaan doet. Herhaal dezelfde stappen als de vorige. Als je hond op een bepaald moment opstaat, zeg je eenvoudig ‘ah ah’ en breng je hem terug naar zijn oorspronkelijke plek en probeer je het opnieuw.

Probeer deze training te doen op meer afleidende plaatsen, zoals het park of het strand. Uiteindelijk zou je in staat moeten zijn je hond in elke situatie te vragen te blijven staan en ze stil te laten blijven. Dit gedrag is ideaal om bezoekers te begroeten, naar de dierenarts te gaan of ervoor te zorgen dat ze niet wild uit de auto springen als je ergens heen moet rijden.

Is terugroep training belangrijk voor Mopshonden?

Alle honden moeten geleerd worden terug te roepen. Het is essentieel om je hond en anderen veilig te houden. Stel dat je in het hondenpark bent en er komt een andere hond aan die duidelijk nerveus is. Je moet je Mopshond kunnen roepen en hem meteen naar je toe laten komen. Als je hond een slecht appèl heeft, kan dit negatieve interacties veroorzaken en reactiviteit creëren waar die er eerder niet was.

Je moet de handeling van het terugroepen verbinden met een cue-woord zoals ‘hier’ of ‘kom’. Begin met de naam van je hond te roepen als ze door niets afgeleid worden. Als ze naar je opkijken, doe je een stap achteruit om ze aan te moedigen te volgen. Zodra ze naar je toe beginnen te bewegen, geef je met veel enthousiasme je terugroepwoord.

Blijf dit thuis verschillende keren per dag herhalen en bouw geleidelijk op naar meer afleidende situaties. Zodra je hond thuis een goed appèl heeft kun je het daarna ook buiten proberen. Goed terugroepen betekent dat je hond telkens naar je toe komt als je roept. Zelfs als je hond 80% van de tijd naar je toe komt, is hij nog niet klaar om los te lopen.

Begin met je hond aan een lange trainingslijn in een rustig park met zo weinig mogelijk afleiding. Je kunt de trainingslijn gebruiken om je hond te stoppen als hij je terugroep-cue negeert, maar trek niet aan de lijn. Gebruik hem alleen om je hond ervan te weerhouden verder van je weg te gaan.

Als ze je niet meteen aankijken of naar je toe komen, geef ze dan een minuutje en probeer het dan opnieuw als ze minder afgeleid zijn. Roep nooit herhaaldelijk de naam van je hond of je cue woord, want dit leert je hond alleen maar om je te negeren.

De sleutel tot het aanleren van terugroepen is het prijzen van de keren dat ze wel komen en het negeren van de keren dat ze niet komen. Dit schept voor je hond een positieve associatie dat naar je terugkomen als je roept goed is. Ze krijgen een traktatie en een opfrisbeurt en dat is waardevoller dan wat hen ook afleidde.

Laat je Mopshond op een openbare plaats niet loslopen tot hij een solide terugroepactie heeft. Het hebben van een loslopende hond met een slecht terugroepsysteem kan een potentieel gevaarlijke situatie veroorzaken.

Socialisatie

Mopshonden kunnen onafhankelijk zijn, maar ze houden ook van interactie met andere honden. Als het op aandacht van mensen of andere honden aankomt, zijn Mopshonden net katten. Het moet op hun voorwaarden.

Je Mopshond van jongs af aan socialiseren is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze vriendelijk en zelfverzekerd zijn. Mopshonden kunnen moeite hebben om met andere honden te communiceren, omdat ze geen zichtbare staart hebben. Honden gebruiken hun staart om hun gevoelens en bedoelingen te tonen. Zonder staart kunnen andere honden de bedoelingen van een Mopshond verwarren met defensief of dominant in plaats van vriendelijk.

Ze langzaam introduceren bij andere honden en huisdieren zoals katten helpt om ongewenste gevallen van agressie of achtervolgen te voorkomen. Mopshonden houden ervan achter dingen aan te jagen, dus deze introducties moeten langzaam gebeuren. Laat je Mopshond nooit zonder toezicht rond gekooide huisdieren zoals konijnen en cavia’s.

Wanneer kan ik beginnen met het trainen van mijn Mopshond?

Je moet beginnen met het trainen van je Mopshond zodra je hem thuisbrengt. Honden van elke leeftijd kunnen leren. Naarmate honden ouder worden zullen ze associaties ontwikkelen bij bepaalde situaties, zoals de deurbel, gaan wandelen of in de auto reizen.

De belangrijkste commando’s om te leren zijn de basis, zoals zit, blijf, terugroepen en zindelijk maken. Als je deze geleerd hebt, kun je overgaan op andere gedragingen zoals gaan liggen of omrollen. Het aanleren van aanvullende commando’s is een geweldige mentale verrijking en zal verveling gerelateerde problemen zoals kauwen en blaffen voorkomen.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.