Kortsnuitige Honden
engelse bulldog water

Kan een Engelse Bulldog zwemmen?

Tijdens het warme weer van de zomer ben je misschien opgewonden om met je Engelse Bulldog te gaan zwemmen. Het is de perfecte manier om af te koelen en tegelijk je Engelse Bulldog een plezierige vorm van lichaamsbeweging te geven. Jammer genoeg is zwemmen met Bulldogs niet zo eenvoudig als het met een Labrador of een Poedel zou zijn.

De meeste Engelse Bulldogs kunnen zwemmen, maar niet gracieus en ze zijn heel snel moe. Hun ronde lichamen, korte poten en platte gezichten maken zwemmen en draaien een hele uitdaging. Voor de veiligheid mogen Engelse Bulldogs niet zonder reddingsvest zwemmen.

Het is echter niet allemaal slecht nieuws. Er zijn heel wat tips en trucs voor Engelse Bulldog eigenaars, van je Engelse Bulldog leren zwemmen, veilig zijn rond water en de beste plaatsen om te gaan kennen. Lees verder om meer te weten te komen.

Waarom kan een Engelse Bulldog niet zwemmen?

Hoewel veel Engelse Bulldogs kunnen zwemmen, zijn ze er niet erg goed in. Dit komt door hun anatomie. Bulldogs hebben, net als veel andere brachycephalische rassen, geen lichaamsvorm of gezichtsstructuur die geschikt is om te zwemmen. Engelse Bulldogs moeten een zwemvest dragen als ze in het water zijn en ze moeten steeds onder toezicht staan.

Korte neus en nasale doorgang

Engelse Bulldogs hebben een erg korte snuit en neusholte, waardoor de luchtstroom naar hun longen beperkt is. Dit maakt zwemmen moeilijk omdat het een inspannende lichamelijke activiteit is en de ademhaling en hartslag van de hond verhoogd worden.

Door hun kortere nasale doorgang moeten ze sneller en vaker ademhalen dan de meeste andere rassen om voldoende zuurstof op te nemen.

Hoewel het ongewoon is, kan een Engelse Bulldog duizeligheid en zelfs flauwvallen ervaren als ze te lang mogen zwemmen, omdat ze niet in staat zijn effectief te ademen om hun bloed zuurstofrijk te houden tot een veilig niveau.

Korte hals

Behalve moeilijkheden met hun ademhaling hebben Engelse Bulldogs ook een korte nek. Dit betekent dat ze met hun kop naar boven gekanteld moeten zwemmen om te voorkomen dat hun kop onder water gaat dobberen.

Dit kan snel ongemak aan de nek veroorzaken en als de hond in diep water is, kunnen ze in paniek raken.

Een zwemvest gaat dit probleem tegen, want het helpt je Engelse Bulldog drijvende te houden en vermindert de noodzaak dat ze met hun kop naar boven gekanteld zwemmen. Ze zullen beter kunnen zien waar ze zwemmen en minder druk op hun nek ondervinden.

Vatvormig lichaam

We houden van Engelse Bulldogs om hun korte poten en ronde lichamen, maar dit is een van de redenen dat ze moeite hebben om goed te zwemmen. Hun kleine pootjes mogen dan wel gespierd zijn, ze zijn te kort om voldoende voortstuwing door het water te produceren.

Ze hebben ook geen staart om als roer te dienen bij het draaien, dus vaak heeft een Engelse Bulldog weinig of geen controle over de richting waarin hij zwemt en op het strand kan hij gemakkelijk door een sterke vloed verder in zee gespoeld worden.

Een zwemvest is zo ontworpen dat de poten een volledige bewegingsvrijheid hebben, terwijl het de bulk van hun lichaam ondersteunt om ze drijvend aan de oppervlakte te houden. De handgrepen aan het zwemvest bieden je een gemakkelijke manier om je Engelse Bulldog te helpen manoeuvreren als ze moeite hebben om bochten te maken terwijl ze zwemmen.

Kan mijn Engelse Bulldog leren zwemmen?

Engelse Bulldogs zijn niet onbekwaam om te zwemmen, ze zijn er alleen niet goed voor geschikt. Met de juiste veiligheidsuitrusting en een goede voorbereiding kan elke Engelse Bulldog van zwemmen genieten.

Het eerste en belangrijkste dat je moet onthouden is dat je een hond nooit het water in moet dwingen. Als ze ervoor kiezen erin te gaan en ze genieten ervan, geweldig! Zo niet, dan kun je het opnieuw proberen met een andere techniek of op een andere plaats.

Nerveuze Bulldogs leren vaak beter door naar andere honden te kijken, dus als je Engelse Bulldog zich niet graag in het water waagt, probeer ze dan ergens openbaar mee naartoe te nemen, zoals het strand of een plaatselijk meer.

Reddingsvesten voor honden

Voor je aan zwem- of waterintroducties begint, is het sterk aan te raden je Engelse Bulldog een zwemvest aan te laten meten.

Een hondenzwemvest houdt je Engelse Bulldog drijvende als ze geen sterke zwemmers zijn, moeite hebben met draaien in het water of als ze plotseling moe worden. Een zwemvest kan het verschil betekenen tussen je Engelse Bulldog levend of niet als ze tijdens het zwemmen in de problemen komen.

De meeste reddingsvesten voor honden worden onder de buik vastgemaakt, wat de beste bewegingsvrijheid voor hun poten toelaat als ze zwemmen. Een zwemvest moet ook een handvat op het rugpand hebben zodat je je Engelse Bulldog gemakkelijk kunt ondersteunen als dat nodig is, en de borstriem moet goed passen maar los genoeg zijn voor je hond om zich eruit te wurmen.

Zwemvesten zijn ontworpen met verstelbare riemen of zijpanelen, zodat je het vest kunt aanpassen aan je hond. Om zeker te zijn dat je de juiste maat zwemvest voor je Engelse Bulldog kiest, moet je de volgende maten nemen.

  • Rug lengte van de nek tot de basis van de staart
  • Borstomvang (diepste deel van de borstkas)
  • Nekomtrek (breedste deel van de hals)

De pasvorm van het reddingsvest moet bij je hond hetzelfde zijn als bij mensen. Het moet nauwsluitend zijn, maar comfortabel en niet beperkend, vooral rond de hals. Als een zwemvest te klein is of te strak zit, kan het de ademhaling van je hond belemmeren.

Begin klein

De eerste stap om je Engelse Bulldog te leren zwemmen is hem kennis te laten maken met water. Hoe vroeger je begint hoe beter, hoewel elke hond het kan leren. Puppy’s en puberende honden zijn zelfverzekerder en nieuwsgieriger als het op nieuwe ervaringen aankomt.

De beste plaats om te beginnen is in je douche, badkuip of een klein pierenbadje/hondentuinbadje. Het water moet in het begin niet dieper zijn dan hun enkels en verhoog geleidelijk de diepte tot aan hun knieën. Je kunt ze aanmoedigen het water in te gaan met traktaties of speeltjes, maar dwing ze niet want dat kan ze nerveus maken.

Als je Engelse Bulldog thuis eenmaal vertrouwd is in water, kun je hem meenemen naar een openbare plaats zoals het strand, een plaatselijke beek of een langzaam stromend meer. Kies ergens dat ondiep water heeft en een geleidelijk aflopende oever of waterkant. Een plotselinge val in dieper water kan je Engelse Bulldog doen schrikken.

Sta je hond toe aan het water te snuffelen en door de ondiepe gedeelten te lopen als ze daarvoor kiezen. Zodra ze belangstelling tonen, aan het water snuffelen of het onmiddellijk aanraken geef je veel verbale lof en een traktatie. Herhaal dit een week lang om het vertrouwen van je hond op te bouwen voordat je ze toestaat in dieper water te gaan.

Als je Engelse Bulldog zelfverzekerd is in ondiep water en belangstelling toont om in diepere gedeelten te gaan, kun je overgaan tot de volgende stap van hun zwemtraining.

Ondiep water zwemmen

Ondiep water waden is een prima tussenstap om je Engelse Bulldog kennis te laten maken met dieper water en de sensatie van drijven. Om te beginnen moet je je houden aan water dat niet hoger komt dan de knieën van je Engelse Bulldog. Dit zal ze de tijd geven om zich aan te passen aan het gevoel van water rond hun poten en dat hun buik raakt.

Je Engelse Bulldog moet vanaf dit punt een zwemvest om hebben bij hun zwemavonturen. Als je Bulldog zich graag dieper waagt, dan zou je training vlot moeten verlopen. Voor Engelse Bulldogs die niet zo zeker zijn, moeten een paar lekkere traktaties voldoende zijn om ze aan te moedigen.

Of je Engelse Bulldog nu voedsel- of speelgoedmotivatie heeft, al hun waterervaringen moeten leuk zijn. Dit helpt om een positieve associatie met zwemmen te vormen, wat betekent dat ze zich eerder weer in het water zullen willen wagen.

Telkens als je Engelse Bulldog in het water is moet je aan hun zijde zijn. Als je denkt dat ze te opgewonden raken of de proberen te ver het water in te gaan, gebruik dan de handgreep aan hun zwemvest om ze af te remmen en het tempo te regelen.

Zwemmen in diep water

Na een week of twee avonturen in ondiep water zou je Engelse Bulldog klaar moeten zijn om zich in dieper water te wagen. Loop langzaam met je Engelse Bulldog tot het water tot rond hun nek staat. Op dit punt moet je ze niet verder het water in laten gaan. laat ze wennen aan deze nieuwe sensatie en gebruik hun zwemvest om ze te ondersteunen als dat nodig is.

Laat je Engelse Bulldog zelf beslissen in welke richting hij wil waden of zwemmen en grijp alleen in als je denkt dat ze het moeilijk hebben. Je zult veel verbale lof moeten geven als je Engelse Bulldogs eenmaal het punt bereikt waar hun pootjes de bodem niet meer raken.

Probeer ze langzaam in een grote cirkel te leiden, zodat ze kunnen wennen aan het peddelen met hun benen. Deze sessies moeten om te beginnen niet langer dan 5 minuten duren. Zwemmen is een hoge cardio-activiteit en je Engelse Bulldog zal snel moe worden van de oefening.

Telkens als je vanaf dit punt met je Bulldog gaat zwemmen, kun je ze toestaan iets langer in het diepere water te blijven. Laat ze nooit alleen in water op zwemdiepte gaan en zorg er altijd voor dat ze hun zwemvest dragen.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.