Kortsnuitige Honden
mopshond zwemmen

Kan een Franse Bulldog zwemmen?

Eigenaars van Franse Bulldoggen weten dat hoewel het opgewonden, speelse honden zijn, ze het vaak moeilijk hebben bij warm weer. De zomer kan gevaarlijk zijn voor brachycephale (platgezichtige) rassen, dus is het belangrijk veilige manieren te vinden om te bewegen. Zwemmen is een prima zomeractiviteit, maar Franse Bulldoggen moeten altijd onder toezicht staan en een zwemvest dragen.

De meeste Franse Bulldoggen kunnen zwemmen, maar slechts voor korte tijd. Zwemmen is om een aantal redenen moeilijk voor Frenchies. Hun korte nek verhindert dat ze hun hoofd gedurende langere tijd boven water kunnen houden. Bovendien zijn hun poten te kort om hun ronde lichamen voldoende voortstuwing te geven. Dit maakt ook draaien moeilijk. Voor de veiligheid mogen Franse Bulldoggen niet zonder reddingsvest zwemmen.

Mits je Franse Bulldogs tijdens het zwemmen onder toezicht staat en een goed passend zwemvest heeft, mag er geen reden zijn dat ze niet van een zwempartij kunnen genieten. Lees verder voor meer informatie.

Waarom kan een Franse Bulldog niet zwemmen?

Zoals veel andere brachycephale rassen hebben Franse Bulldoggen geen geschikte lichaamsvorm of gezichtsstructuur om te zwemmen. Frenchies moeten een zwemvest dragen als ze in het water zijn en ze moeten steeds onder toezicht staan.

Korte neus en nasale doorgang

Franse Bulldoggen hebben een erg korte snuit en neusholte, waardoor de luchtstroom naar hun longen beperkt is. Een hond met een beperkte ademhalingsfunctie zal moeite hebben om lang te zwemmen, want zwemmen verhoogt de hartslag en vereist een verhoogde zuurstofvoorziening van de lucht rond het lichaam.

Door hun kortere nasale doorgang moeten ze sneller en vaker ademhalen dan de meeste andere rassen om voldoende zuurstof op te nemen.

Duizeligheid en flauwvallen komen vaak voor bij Franse Bulldoggen als ze langere tijd mogen zwemmen, omdat ze niet in staat zijn effectief te ademen om hun bloed zuurstofrijk te houden tot een veilig niveau.

Korte hals

Behalve moeilijkheden met hun ademhaling hebben Franse Bulldoggen ook een korte nek. Dit betekent dat ze hun kop niet adequaat langer dan een paar minuten boven water kunnen houden. Ze kunnen dit compenseren door hun kop schuin te houden, maar dit kan al snel ongemak aan de nek veroorzaken en als de hond in diep water is, kunnen ze in paniek raken.

Een zwemvest gaat dit probleem tegen, want het helpt je Franse Bulldog drijvende te houden en vermindert de noodzaak dat ze met hun kop naar boven gekanteld zwemmen. Ze zullen beter kunnen zien waar ze zwemmen en minder druk op hun nek ondervinden.

Vatvormig lichaam

Franse Bulldoggen zijn geliefd om hun schattige uiterlijk, met hun korte pootjes en tonvormige lichaam, maar dit is een van de redenen dat ze moeite hebben met zwemmen. Hun kleine pootjes mogen dan wel gespierd zijn, ze zijn te kort om voldoende voortstuwing door het water te produceren.

De meeste honden gebruiken hun staart als roer om te draaien, maar Frenchies hebben een erg korte, gekrulde staart, zodat ze vaak weinig tot geen controle hebben over de richting waarin ze zwemmen en op het strand kunnen ze gemakkelijk door een sterke vloed verder in zee gespoeld worden.

Een zwemvest is zo ontworpen dat de poten een volledige bewegingsvrijheid hebben, terwijl het grootste deel van hun lichaam ondersteund wordt om ze drijvend aan de oppervlakte te houden. De handgrepen aan het zwemvest bieden je een gemakkelijke manier om je Franse Bulldog te helpen manoeuvreren als ze moeite hebben om bochten te maken terwijl ze zwemmen.

Kan mijn Franse Bulldog leren zwemmen?

Hoewel Frenchies misschien niet de beste zwemmers zijn, genieten de meesten ervan in het water te zijn. Met de juiste veiligheidsuitrusting en een goede voorbereiding kan elke Franse Bulldog leren zwemmen.

Het eerste en belangrijkste om te onthouden is dat je een hond nooit in het water moet dwingen. Als ze ervoor kiezen erin te gaan en ze genieten ervan, geweldig! Zo niet, dan kun je het opnieuw proberen met een andere techniek of op een andere plaats.

Frenchies zijn sociale honden en het kan ze helpen om water voor het eerst te ervaren met een andere hond die van het water geniet en zelfverzekerd is in die omgeving.

Reddingsvesten voor honden

Je moet je Frenchie goed laten aanmeten met een zwemvest voordat ze in diep of open water mogen zwemmen.

Een hondenzwemvest houdt je Franse Bulldog veilig in het water, net als een zwemvest dat voor mensen ontworpen is. Zwemvesten helpen je Frenchie om gemakkelijk hun hoofd boven water te houden en maken ook de handeling van het zwemmen veel gemakkelijker.

De meeste reddingsvesten voor honden worden onder de buik vastgemaakt, wat de beste bewegingsvrijheid voor hun poten toelaat als ze zwemmen. Zwemvesten zijn meestal voorzien van een handvat op het rugpaneel zodat je je hond gemakkelijk kunt ondersteunen en de borstriem moet goed passen, maar niet zo strak dat ze hun ademhaling beperken.

Zwemvesten zijn ontworpen met verstelbare riemen of zijpanelen, zodat je het vest kunt aanpassen aan je hond. Om zeker te zijn dat je de juiste maat zwemvest voor je Franse Bulldog kiest, moet je de volgende maten nemen.

  • Ruglengte van de nek tot de basis van de staart
  • Borstomvang (diepste deel van de borstkas)
  • Nekomtrek (breedste deel van de hals)

De pasvorm van het reddingsvest moet bij je hond hetzelfde zijn als bij mensen. Het moet nauwsluitend zijn, maar comfortabel en niet beperkend, vooral rond de hals. Als een zwemvest te klein is of te strak zit, kan het de ademhaling van je hond belemmeren.

Begin klein

Je Frenchie voor het eerst kennis laten maken met zwemmen moet kort en krachtig zijn. Een klein voorproefje van spelen in water is een veel betere positieve ervaring en legt goed grondwerk voor toekomstige zwemsessies. Hoe vroeger je begint hoe beter, hoewel een hond van elke leeftijd kan leren zwemmen. Puppy’s en puberende honden zijn zelfverzekerder en nieuwsgieriger als het op nieuwe ervaringen aankomt.

De beste plaats om te beginnen is in je douche, badkuip of een klein pierebadje/hondentuinbadje. Het water moet in het begin niet dieper zijn dan hun enkels en verhoog geleidelijk de diepte tot aan hun knieën. Je kunt ze aanmoedigen het water in te gaan met traktaties of speeltjes, maar dwing ze niet want daar kunnen ze nerveus van worden. Als je vrienden hebt met waterverzekerde honden, nodig ze dan uit om met je hond te spelen, zodat je Frenchie kan zien hoe andere honden van water genieten.

Als je Franse Bulldog thuis eenmaal vertrouwd is in water, kun je hem meenemen naar een openbare plaats, zoals het strand, een plaatselijke beek of een langzaam stromend meer. Dit moet een plaats zijn met ondiep water en een geleidelijk aflopende oeverlijn of waterkant. Een plotselinge val in dieper water kan je hond doen schrikken. Een zachte ingang betekent ook een zachte uitgang. Dit is belangrijk omdat je hond in paniek kan raken als hij in water zit dat moeilijk uit te komen is.

Sta je hond toe aan het water te snuffelen en door de ondiepe gedeelten te lopen als ze daarvoor kiezen. Zodra ze belangstelling tonen, aan het water snuffelen of het aanraken, geef je onmiddellijk veel verbale lof en een traktatie. Herhaal dit een week lang om het vertrouwen van je hond op te bouwen voordat je ze toestaat in dieper water te gaan.

Als je Franse Bulldog zelfverzekerd is in ondiep water en graag in dieper water gaat, kun je overgaan tot de volgende stap van hun zwemtraining.

Ondiep water zwemmen

Ondiep water zwemmen is een prima tussenstap om je Franse Bulldog kennis te laten maken met dieper water en de sensatie van drijven. Om te beginnen moet je je houden aan water dat niet hoger komt dan de knieën van je Franse Bulldog. Dit zal ze de tijd geven om zich aan te passen aan het gevoel van water rond hun poten en dat hun buik raakt.

Ze kunnen in het begin nerveus zijn, want het gevoel van zweven zal nieuw voor ze zijn. Vergeet niet je toon luchtig en leuk te houden, zodat je Frenchie weet dat er niets is om je zorgen over te maken.

Je Frenchie moet vanaf dit punt een zwemvest aan hebben bij hun zwemavonturen. Voor Franse Bulldogs die niet zo zeker zijn, moeten een paar lekkere traktaties voldoende zijn om ze aan te moedigen. Onthoud dat sommige honden niet van water houden en je moet je hond nooit dwingen erin te gaan als ze zich niet op hun gemak voelen.

Of je Franse Bulldog nu voedsel- of speelgoedmotivatie heeft, al hun waterervaringen moeten leuk zijn. Dit helpt om een positieve associatie met zwemmen te vormen, wat betekent dat ze zich eerder weer in het water zullen willen wagen.

Telkens als je Frenchie in het water is moet je aan hun zijde zijn. Als je denkt dat ze te opgewonden raken of de proberen te ver het water in te gaan, gebruik dan de handgreep van hun zwemvest om ze af te remmen en het tempo te regelen.

Zwemmen in diep water

Na een week of twee in ondiep water gezwommen te hebben, zou je Franse Bulldog klaar moeten zijn om zich in dieper water te wagen. Loop langzaam met je Bulldog tot het water rond hun nek staat. Op dit punt moet je ze niet verder erin laten gaan. Laat ze wennen aan het feit dat ze de bodem niet meer kunnen aanraken en gebruik hun zwemvest om ze te ondersteunen als dat nodig is.

Laat je Franse Bulldog zelf beslissen in welke richting hij wil waden of zwemmen en grijp alleen in als je denkt dat ze het moeilijk hebben. Als je hond onzeker lijkt, gebruik dan een zachte beweging om de richting waarin ze staan te veranderen of laat een vriend ze roepen. Dit zou ze moeten aanmoedigen om te beginnen zwemmen. Je zult veel verbale lof moeten geven zodra je Franse Bulldog het punt bereikt waar hun pootjes de bodem niet meer raken.

Probeer ze langzaam in een grote cirkel te leiden, zodat ze kunnen wennen aan het peddelen met hun benen. Deze sessies moeten om te beginnen niet langer dan 5 minuten duren. Zwemmen is een hoge cardio-activiteit, en je Franse Bulldog zal snel moe worden van de oefening.

Telkens als je vanaf dit punt met je Bulldog gaat zwemmen, kun je ze toestaan iets langer in het diepere water te blijven. Laat ze nooit alleen in water op zwemdiepte gaan en zorg er altijd voor dat ze hun zwemvest dragen.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.