Kortsnuitige Honden
Karakter van de Boxer

Karakter van de Boxer

Boxers zijn een leuk, intelligent en levendig ras. Er is een reden waarom ze het 10th populairste ras in de VS zijn! Deze gids legt alle eigenaardigheden en beminnelijke eigenschappen van de Boxer uit, zodat je weet wat je kunt verwachten. Hoewel elke hond uniek is, heeft elk ras gemeenschappelijke karaktertrekken. Blijf lezen om meer te leren over het karakter van de Boxer.

Geschiedenis van de Boxer

Boxers zijn een van de oudst bekende hondenrassen die nu nog leven. Ze hebben genetische wortels die helemaal terug te voeren zijn tot het Assyrische Rijk in 2300 v. Chr. Er is niet veel bekend over het Boxer ras tot in de Middeleeuwen, toen ze populair werden bij dierengevechten zoals stierengevechten.

Boxers werden via natuurlijke selectie gefokt om een kleiner ras van Bullenbeisser (Mastiff) te zijn. Ze vertoonden dezelfde vierkante kop met een sterke bouw en afhangende gelaatstrekken.

In de late jaren 1800 verfijnden Duitse fokkers het ras verder, dat leek op de hedendaagse Engelse Bulldoggen, maar met langere poten en een atletischer bouw. Na tientallen jaren van zorgvuldig fokken, kwamen we uit bij de Boxer die we vandaag kennen en liefhebben.

Boxers zijn werkhonden door hun intelligentie en leergierige aard. In het Duitsland van de jaren 1920 werden Boxers officieel erkend als politiehonden. Ze werden eeuwen tevoren ook al als jachthond gebruikt. Door hun krachtige bouw waren ze bedreven in het aanpakken van groot wild, zoals herten en wilde zwijnen.

Vanaf het begin van de 20e eeuw werkten Boxers ook als beschermingshonden. Ze waren populair bij slagers, boeren en slachthuizen als waak- en herdershonden. Ondanks hun felle reputatie werden Boxers gefokt om goed gemanierd te zijn en ze hebben hun goede temperament behouden.

Het Boxer ras dat we nu kennen ontstond dankzij kruisingen tussen het oude Bullenbeisser ras en de Engelse Bulldog. Dit leverde een sterke hond op met dezelfde gelaatstrekken als de Bulldog, maar met een veel groter en slanker lichaam.

De eerste officiële Boxer rasvereniging werd opgericht in München, Duitsland in 1895 en de eerste hondententoonstelling over het ras werd in datzelfde jaar gehouden.

De geschiedenis van het ras Boxer is zodanig dat elke rashond Boxer die nu leeft zijn wortels kan terugvoeren tot die oorspronkelijke Münchener Boxer honden.

Het enige feit dat niemand ooit heeft kunnen bevestigen is hoe het ras aan zijn naam de Boxer kwam. Algemeen wordt aangenomen dat het een verwijzing is naar de neiging van het ras om met hun voorpoten te stoten als een boxer, maar dit is slechts een populaire theorie.

Aanpasbaar

Aanpassingsvermogen is een aantrekkelijke eigenschap bij elk ras en de Boxer heeft dit in overvloed. Ze zijn schijnbaar onaangedaan door veranderingen in levensstijl en kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan een nieuwe leefsituatie. Verlatingsangst is geen veel voorkomende diagnose voor Boxers, want ze zijn over het algemeen ontspannen en aanvaardend voor plotselinge veranderingen.

Mits ze dagelijks voldoende beweging krijgen, zou een Boxer net zo gelukkig zijn in een stadsappartement als op een boerderij.

Het zelfvertrouwen van de Boxer kan van invloed zijn op hun aanpassingsvermogen, want de meeste Boxers houden zich niet bezig met vreemde mensen of honden. Ze zijn over het algemeen gemakkelijk te socialiseren en reageren instinctief op ongewone situaties.

Aanhankelijk

Boxers hunkeren naar aandacht en ze doen niets liever dan knuffelen met hun menselijke familie. Ze zijn ook aanhankelijk met andere dieren als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden.

Als gezinshuisdier zijn Boxers ideaal, want het zijn van nature beschermende dieren en ze lijken te begrijpen dat kinderen kwetsbaar zijn. Het lijkt een instinct te zijn dat Boxers weet zachtaardig met kinderen om te gaan en ze vormen een geweldige aanwinst voor elk gezinshuis.

Ze kunnen luidruchtig worden als ze niet de aandacht krijgen waar ze naar hunkeren, maar het is zeldzaam een Boxer met verlatingsangst te zien.

Actief

Als het op de behoefte aan beweging aankomt, staan Boxers helemaal bovenaan de lijst. Ze hebben een zeer hoge energiedrempel en kunnen uren op verkenning gaan of met andere honden spelen. ze werden gefokt om jachthonden te zijn, dus hebben ze een uitstekend uithoudingsvermogen.

Boxers zijn goed geschikt voor hondensporten als behendigheid en fly ball. Beide zijn activiteiten die een hoge mate van activiteit vereisen, maar ook een scherpe focus en een goede band met hun eigenaar.

Veel Boxers houden ook van zwemmen. Dit is geweldig tijdens het warmere weer, want Boxers kunnen er tijdens de warmste delen van de dag koel blijven, terwijl ze ook overtollige energie verbranden. Zwemmen is ideaal voor de cardiovasculaire gezondheid en is perfect voor Boxer puppy’s, want het water geeft een gewichtloos gevoel en voorkomt overbelasting van de gewrichten.

Intelligent

Hoewel ze maf en komisch lijken, zijn Boxers een van de intelligentste hondenrassen. Gekoppeld aan hun gretigheid om te behagen, zijn het uitstekende werkhonden. Ze zijn gemakkelijk te trainen en vinden het heerlijk om nieuwe dingen te ervaren.

Training voor Boxers moet consequent, leuk en boeiend zijn, want Boxers hebben een koppige inslag die training moeilijk kan maken. Om er zeker van te zijn dat een Boxer bereid is de training te aanvaarden en ervan te genieten, moeten technieken worden toegepast die inspelen op hun nieuwsgierigheid en speelse aard.

Goofy

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen besluiten een Boxer te nemen is hun maffe persoonlijkheid. Boxers hebben een van de langste puppy-stadia van alle hondenrassen, waarbij de meeste pas na 2 of 3 jaar volgroeid zijn. Het zijn ongelooflijk maffe en zelfs onhandige honden, die zich vaak gedragen met ongewone en vermakelijke gedragingen. Het is niet ongewoon te zien hoe een Boxer probeert achter zijn niet-bestaande staart aan te rennen of met zijn eigen poten speelt.

Ze onderzoeken graag alles waarmee ze in aanraking komen en genieten vooral van piepend speelgoed, achter mensen en andere honden aanrennen, op voedsel gebaseerde training en touwtrekken.

Ze moeten op jonge leeftijd geleerd worden niet te bijten of te knijpen, want dit is een veel voorkomend gedrag bij Franse Bulldoggen. Dit in combinatie met hun onstuimige aard kan tot toevallige verwondingen leiden door speelse beten.

Hardnekkig

Boxers kunnen zeker koppig zijn, vooral als het gaat om dingen doen zoals in bad gaan of op autoreis gaan. Ze hebben een zeer sterke wil, dus moet er regelmatig getraind worden om te zorgen dat ze geen slechte gewoonten ontwikkelen.

Hun koppigheid kan zindelijkheidstraining moeilijk maken, maar Boxers zijn ook fervente eters, dus met traktatiebeloningen kom je een heel eind in de richting van positieve betrokkenheid en het vasthouden van hun belangstelling.

Boxers zijn ook koppig als het gaat om tijd doorbrengen met hun gezin en vrienden. Proberen een Boxer het hondenpark te laten verlaten voor ze er klaar voor zijn is als proberen water te vangen in een emmer vol gaten! Terugroepen is essentieel voor Boxers om situaties als deze te voorkomen.

Luidruchtig

Hoewel Boxers er niet om bekend staan luidruchtig te zijn, stammen ze af van jacht- en waakhonden, dus zullen ze blaffen als ze voelen dat het nodig is.

Dit is vooral het geval als er ongewone geluiden of nieuwe bezoekers in huis zijn, dus is het belangrijk ze te trainen hoe ze gepast moeten reageren. Dit voorkomt ongewenst luid geblaf en zal je buren zeker tevreden houden!

Boxers zijn een spraakzaam ras en hebben de neiging andere vocalisaties te gebruiken in plaats van te blaffen. Dit omvat een verscheidenheid aan geluiden zoals mopperen, grommen, janken, gniffelen en puppyachtig jengelen.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.