Kortsnuitige Honden
Engelse bulldog karakter

Karakter van de Engelse Bulldog

Engelse Bulldogs zijn een oud ras, met bewijzen van domesticatie die teruggaan tot het Engeland van de 5th eeuw. Ze zijn de nationale hond van het Verenigd Koninkrijk, symbool van vastberadenheid en trouw. Ze werden gefokt als veehoeders en later als stierengevechthonden voor openbaar vermaak. De hedendaagse Engelse Bulldogs lijken op elkaar qua uiterlijk, maar zijn totaal verschillend qua persoonlijkheid en temperament. Lees verder om meer te leren over het karakter van de Engelse Bulldog.

Geschiedenis van de Engelse Bulldog

Het Bulldog ras werd oorspronkelijk door boeren en slagers gehouden als veehoeders. Ze waren sterk genoeg om roofdieren zoals vossen te verjagen en hielpen de boeren bij het hoeden van de dieren.

Engelse Bulldogs leken in deze tijd sterk op het Boxer ras, maar met kortere poten. Ze hadden geen platte gezichten, maar een brede kop met een korte maar opvallende snuit en een lange staart.

Rond de 12th eeuw werd stierengevechten ingevoerd als een vorm van vermaak. Rassen als de Engelse Bulldog, Mastiff en Pit Bull werden getraind om de stieren op de neus te bijten en vast te houden tot de stier viel, of, in sommige gevallen, de stier de hond te gorzen en te doden.

Dankzij de Wet op de Dierenmishandeling van 1835 werd bull-baiting verboden. Engelse Bulldogs werden niet langer als veedrijvershonden gebruikt, de boeren gaven de voorkeur aan werkhonden zoals collies voor het hoeden. Amerikaanse fokkers namen de Engelse Bulldog mee naar het buitenland, waar ze door regeringsambtenaren gebruikt werden om wilde stieren, gedomesticeerd vee en varkens te hoeden.

Duitse fokkers kruisten de Engelse Bulldog, wat resulteerde in het hedendaagse Boxer ras. Engelse fokkers gebruikten kleine honden, waardoor Bulldogs hun karakteristieke gedrongen lichaam en korte poten kregen.

In 1873 erkende de Britse Kennel Club het Engelse Bulldog ras en de laatste jaren hebben fokkers pogingen ondernomen om af te fokken van de afgeplatte gezichten waar Engelse Bulldogs het meest beroemd om zijn. Dit komt door de gezondheidscomplicaties die het hebben van zulke overdreven gelaatstrekken met zich meebrengt.

Omgekeerd kozen Amerikaanse fokkers ervoor grotere honden te fokken. Tegenwoordig lijken American Bulldogs meer op een Mastiff of Pit Bull en worden ze nog steeds op boerderijen gebruikt als waakhonden voor het vee.

Aanpasbaar

Hondenbezitters houden van hun Engelse Bulldogs omdat ze zich aan bijna elke situatie kunnen aanpassen. Engelse Bulldogs hebben een groot aanpassingsvermogen. Ze kunnen vrij gelukkig leven in een appartement, een gezinswoning of een werkende boerderij. Ze zijn tolerant voor veranderingen en kunnen goed tegen weinig stress.

Terwijl veel rassen moeite hebben zich aan te passen aan veranderingen in levensstijl, zoals nieuwe gezinsleden of verhuizingen, zijn Engelse Bulldogs veerkrachtig en lijken onaangedaan door zulke veranderingen.

Aanhankelijk

Engelse Bulldogs zijn het 6th populairste ras in het VK en voortdurend in de top 10 in de VS. Het is een sociaal en aanhankelijk ras, dat hunkert naar menselijke genegenheid. Engelse Bulldogs kunnen last hebben van verlatingsangst als ze niet goed geleerd wordt hoe ze zich moeten gedragen als ze alleen thuis gelaten worden.

Er is niets beters voor een Engelse Bulldog dan een buikje krabben of een knuffel op de bank. Ze vinden het heerlijk om vertroeteld te worden en dit werkt goed bij de training, want aandacht is een geweldige beloning voor Engelse Bulldogs.

Hun aanhankelijke aard maakt ze tot geweldige gezinshuisdieren. Engelse Bulldogs zijn instinctief zacht voor kinderen en jonge dieren. Ze aanvaarden nieuwe huisdieren betrekkelijk snel, maar ze moeten onder toezicht staan met gekooide dieren zoals konijnen en cavia’s.

Sociaal

Als ras zijn Engelse Bulldogs sociale wezens. Ze genieten van het gezelschap van andere honden, vooral van hen die graag ravotten. Het is belangrijk je Engelse Bulldog zo vroeg mogelijk te socialiseren om te zorgen dat ze zelfverzekerd zijn rond andere honden.

Ze kunnen het moeilijk hebben met dominante honden, omdat ze geen staart hebben. Honden gebruiken hun staart om hun gevoelens of bedoelingen aan andere honden kenbaar te maken. Omdat Bulldogs hun staart niet kunnen gebruiken, compenseren ze dat in sommige situaties door baldadig te zijn.

Engelse Bulldogs kunnen veilig met katten omgaan, mits ze voorzichtig geïntroduceerd worden. Ze kunnen ook samenleven met gekooide dieren zoals konijnen, maar ze moeten onder toezicht staan, want Engelse Bulldogs hebben wel een matige prooidrift.

Intelligent

Engelse Bulldogs mogen dan bekend staan om hun onhandige houding en eigenzinnige persoonlijkheid, het zijn intelligente honden, die in staat zijn snel nieuw gedrag aan te leren en informatie lang te onthouden. Hoewel het slimme honden zijn, zijn ze ook behoorlijk koppig, dus training moet consequent, leuk en boeiend zijn, anders zullen ze snel hun aandacht verliezen.

Mits de trainingssessies van je Engelse Bulldog kort, spannend en vol positieve ervaringen zijn, zijn ze net zo gemakkelijk te trainen als elk ander ras. Bulldogs doen het goed met leeractiviteiten zoals behendigheid en gehoorzaamheidstraining.

Speels

Een van de aantrekkelijkste eigenschappen van een Engelse Bulldog is hun speelse aard. Ze zijn komisch in de manier waarop ze spelen, en vooral puppy’s kunnen erg stuiterig en onstuimig zijn. Ze houden van worstelen en achter ballen aanzitten. Engelse Bulldogs zwemmen ook graag, maar ze moeten voorzien worden van een zwemvest voor ze het water in gaan.

Door hun speelse aard moeten Engelse Bulldogs al op jonge leeftijd geleerd worden niet te muilen of te knijpen. Zelfs bij het spelen is een kneep van een Bulldog pijnlijk, vooral voor kinderen, en het kan een open wond veroorzaken.

Hardnekkig

Engelse Bulldogs staan erom bekend een koppige inslag te hebben en ze zullen vaak alleen dingen doen op hun eigen voorwaarden. Dit vereist een consequente dagelijkse training, waarmee zo jong mogelijk begonnen moet worden om een sterke band tussen hond en baas te ontwikkelen. Het is vooral belangrijk om je Engelse Bulldog te leren terugroepen en basiscommando’s zoals zit en blijf.

Wc-training kan ook lastig zijn met een koppige Bulldog, maar door je aan een dagelijks schema te houden, zouden er geen problemen moeten zijn. Afwijken van je schema kan jeEngelse Engelse Bulldog zijn aandacht doen verliezen en dat leidt tot toiletongelukjes en tegenslagen met hun training.

Als je je Engelse Bulldog niet van jongs af aan traint, krijg je uiteindelijk een onstuimige hond met een slecht geheugen, en dat kan gevaarlijk zijn. Lid worden van een plaatselijke hondenspeelgroep of de hand reiken aan andere Engelse Bulldog eigenaren kan helpen als je worstelt met je koppige Engelse Bulldog.

Verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes

Er zijn geen fysieke verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke Engelse Bulldogs. Ze hebben beide dezelfde verwachte hoogte en gewicht voor gezonde volwassenen.

Als het om karakteristieke eigenschappen gaat, zijn er een paar kleine verschillen tussen de geslachten. Mannelijke Bulldogs hebben meer de neiging om afstandelijk te zijn tegenover andere honden als ze niet goed gesocialiseerd zijn.

Mannetjes zijn ook aanhankelijker met hun baasje dan vrouwelijke Bulldogs. De koppigheid van het ras komt meer tot uiting bij teefjes.

Als honden gesteriliseerd of gecastreerd worden, worden veel verschillen tussen de geslachten opgeheven. Dit komt omdat hormonen een grote rol spelen bij het bepalen van de persoonlijkheid van elke hond. Honden met een hoog gehalte aan bepaalde hormonen hebben meer kans dominant, onstuimig, en moeilijk in de omgang te zijn.

Neutratie verlaagt de hormoonspiegels in het lichaam en vermindert geleidelijk de episodes van dominantie en hyperactiviteit. Ze zullen ook gemakkelijker te trainen zijn en veel rustiger als ze volwassen zijn.

Er moet echter ook opgemerkt worden dat hoe later een hond gesteriliseerd of gecastreerd wordt, hoe minder kans er is dat zijn persoonlijkheid verandert. Dit komt omdat de hormonen uiteindelijk de persoonlijkheid van de hond vormen en hoe hij in bepaalde situaties reageert. Als ze na de leeftijd van 1 jaar gecastreerd worden, zal hun persoonlijkheid waarschijnlijk vastliggen.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.