Kortsnuitige Honden
karakter franse bulldog

Karakter van de Franse Bulldog

Of je nu al eerder een Franse Bulldog gehad hebt of van plan bent je eerste in huis te nemen, het is een goed idee je te verdiepen in dit eigenzinnige, charmante ras, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Elke hond is anders en heeft zijn eigen individuele persoonlijkheid, maar elk hondenras heeft belangrijke kenmerken en karaktertrekken die bij het ras horen. Blijf lezen om meer te leren over het karakter van de Franse Bulldog.

Geschiedenis van de Franse Bulldog

Hoewel ze Franse Bulldog heten, is dit ras niet in Frankrijk ontstaan. In feite is het ras het resultaat van verschillende fokprogramma’s in Frankrijk, Engeland en Amerika.

Het verhaal begint in Engeland met de oorspronkelijke bulldog. Dit ras zat qua uiterlijk en hoogte ergens tussen een Boxer en een moderne Engelse Bulldog in. Ze werden gebruikt bij stierengevechten ter vermaak en later voor veeteeltcontrole en bescherming, vooral door slagers.

Een kleine groep fokkers legde zich toe op het fokken van kleinere bulldogs en sommigen kruisten hun bulldogs met terriers. Deze honden werden gebruikt voor het vangen van ratten, vooral op boerderijen.

Tegen de tijd van de Industriële Revolutie sloten veel plaatselijke winkels, kantwerkplaatsen en handwerkwinkels en emigreerden de handwerkslieden naar Frankrijk, hun bulldogs met zich meenemend.

Franse hondenbezitters werden aangetrokken door deze kleinere bulldog en ze werden een van de populairste hondenrassen in Noord-Frankrijk. Hier komt de naam vandaan; ze werden Bouledogues Français genoemd.

Franse fokkers zetten het ras voort door zich te concentreren op een compactere lichaamsvorm. Sommige Bulldog in deze tijd hadden rechtopstaande oren, maar de meeste hadden rozenoren – rechtop aan de basis maar naar voren of opzij gevouwen aan de punt. Amerikaanse toeristen begonnen ook van het ras te houden, maar prefereerden hun honden met rechtopstaande oren.

In 1896 waren op een hondenshow in Westminster zowel Fransjes met rozenoren als met vleermuisoren te zien, maar de keurmeester, die Engels was, beloonde alleen Fransjes met rozenoren met hoge punten. De Amerikaanse fokkers trokken zich terug uit de show en de French Bulldog Club of America werd gevormd, waarbij vleermuisoren de rasstandaard werden.

Naarmate het Franse Bulldog ras zich door de decennia heen verder ontwikkelde, kwamen Franse Bulldoggen met vleermuisoren steeds meer voor en bijna alle hedendaagse Bulldog hebben de kenmerkende vleermuisoren.

Aanpassingsvermogen

Een van de aantrekkelijkste eigenschappen van de Franse Bulldog in de beginjaren van hun fokkerij was het aanpassingsvermogen van het ras.

Handelaren emigreerden met hun honden naar nieuwe landen en ze pasten zich met gemak aan hun nieuwe leven aan. De honden bleken heel weinig tekenen van angst te vertonen bij veranderingen in hun omgeving of levensstijl en dit is nog steeds een sterke eigenschap in de Franse Bulldoggen die we vandaag kennen en liefhebben.

Franse Bulldoggen zijn een van de meest veerkrachtige rassen als het gaat om het omgaan met plotselinge veranderingen. Hoewel het waar is dat een klein aantal Bulldogs last heeft van verlatingsangst, leren ze zich toch snel aan te passen als ze de juiste training krijgen.

Aanhankelijk

Franse Bulldogs staan vaak in de top 10 van meest aanhankelijke hondenrassen. Ze staan graag in het middelpunt van de belangstelling en genieten ervan dicht bij hun baasje te zijn.

Een onafhankelijke Bulldog is vrij ongewoon. De meeste Bulldogs houden van menselijk gezelschap en zoeken dat ook actief op, of dat nu van hun baasje, familievrienden of vreemden is.

Deze eigenschappen maken ze tot geweldige huisdieren, vooral voor gezinnen met kinderen. Frenchies krijgen alle aandacht die ze maar kunnen wensen van kinderen en door hun zachtaardige aard zijn ze perfecte speelkameraadjes.

Actief

Puppy’s en jonge Fransoosjes zijn actieve honden en houden van spelen, achtervolgen en ontdekken. Hun actieve aard in combinatie met hun verlangen om te behagen betekent dat ze vrij snel nieuwe dingen leren, dus de training van een Franse Bulldog is vaak gemakkelijk.

Dit is wel leeftijdsgebonden, want jonge Bulldogs staan erom bekend erg actief en energiek te zijn, maar als ze eenmaal 4 of 5 jaar oud zijn, worden de meeste Frenchies minder actief en meer volgzaam.

Een leuke manier om met je actieve Bulldog op de been te blijven is het delen van activiteiten zoals wandelen, zwemmen en hondensporten. Frenchies zijn verrassend goed in behendigheid, vooral als de training met traktaties en veel beloningen gedaan wordt.

Als je met je Bulldog gaat zwemmen, laat hem dan zeker een zwemvest dragen. Het tonvormige lichaam en de korte nek van een Franse Bulldog maken zwemmen moeilijk en er is een risico dat ze verdrinken zonder reddingsvest en goed toezicht.

Intelligent

Franse Bulldoggen mogen dan een eigenzinnig uiterlijk hebben, het is een intelligent ras en ze luisteren graag naar hun baasje, dus ze zijn goed trainbaar.

Training moet echter ook leuk en interessant zijn, want Bulldogs hebben ook een korte aandachtsspanne en zijn gemakkelijk afgeleid.

Mits de trainingssessies van je Franse Bulldog kort, spannend en vol positieve ervaringen zijn, zou je Bulldog net zo gemakkelijk te trainen moeten zijn als een Labrador of Poedel.

Bovendien hebben Franse Bulldogs een hoge mate van adaptieve intelligentie, dit is het vermogen van een hond om dingen op eigen kracht te leren. Ze leren dingen vaak door vallen en opstaan tot ze het gewenste resultaat krijgen of door hun baasje te observeren.

Onstuimig

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen besluiten een Franse Bulldog te nemen is hun onstuimige en speelse aard. Vooral puppy’s en jonge honden zijn erg springerig, speels en zelfverzekerd.

Ze onderzoeken graag alles waarmee ze in contact komen en genieten vooral van piepend speelgoed, het achterna zitten van mensen en andere honden, training op basis van voedsel en touwtrekken.

Ze moeten op jonge leeftijd geleerd worden niet te bijten of te happen, want dit is veel voorkomend gedrag bij Franse Bulldoggen. Dit in combinatie met hun onstuimige aard kan tot ongelukkige verwondingen leiden door speelse beten.

Hardnekkig

Franse Bulldogs mogen dan charmante, intelligente en actieve honden zijn, ze hebben ook een koppige inslag en zullen vaak alleen dingen op hun eigen voorwaarden doen. Dit vereist een consequente dagelijkse training, waarmee zo jong mogelijk begonnen moet worden om een sterke band tussen hond en baas te ontwikkelen.

Een belangrijke strijd voor Franse Bulldog eigenaars als het op koppigheid aankomt is zindelijkheidstraining. Bulldogs kunnen een van de moeilijkste rassen zijn om zindelijk te maken, vanwege hun koppige aard en kleine blaas. Zonder consequente dagelijkse training kan het bij Franse Bulldogs wel 8 maanden duren voor ze zindelijk zijn.

Als je je Bulldog niet van jongs af aan traint, zul je eindigen met een hond die alle kanten op rent, doet wat hij wil wanneer hij wil, zonder zich om iets anders te bekommeren.

Een Frenchie die goede manieren aangeleerd krijgt, kan nog steeds zijn portie slechte dagen hebben, maar zijn koppigheid zal minder snel een probleem zijn.

Lees Meer: Puppy trainen – wanneer en hoe te beginnen

Verschillen tussen reuen en teven

Als het op karakteristieke eigenschappen aankomt, zijn er enkele duidelijke verschillen tussen Franse Bulldog reutjes en teefjes.

Mannelijke Franse Bulldogs hebben de neiging veel assertiever, onstuimiger en koppiger te zijn dan teefjes. Bij teefjes is de kans groter dat ze dominant gedrag vertonen in de omgang met andere honden, maar als volwassen hond neigen ze meer volgzaam te zijn.

Het is belangrijk op te merken dat deze verschillen bijna helemaal verdwijnen als de honden gesteriliseerd of gecastreerd worden. Dit komt omdat hormonen een grote rol spelen bij het bepalen van de persoonlijkheid van elke hond. Honden met een hoog gehalte aan bepaalde hormonen hebben meer kans dominant, onstuimig en moeilijk in de omgang te zijn.

Castratie verlaagt de hormoonspiegels in het lichaam en vermindert geleidelijk de episodes van dominantie en hyperactiviteit. Ze zullen ook gemakkelijker te trainen zijn en veel rustiger zijn als ze volwassen zijn.

Lees Meer: Hoeveel beweging heeft een Boxer nodig (per dag)?

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.