Kortsnuitige Honden
mopshond karakter

Karakter van de Mopshond

Je zult misschien verbaasd zijn te horen dat Mopshonden een van de oudste hondenrassen zijn, daterend uit 400 v.C.! Men geloofde dat ze gefokt werden als gezelschapsdieren voor de Chinese adel. Dit is niet veranderd en hedendaagse Mopshonden zijn nog steeds populaire gezinshuisdieren. Wat maakt een Mopshond zo aantrekkelijk? Laten we eens kijken naar het karakter van de Mopshond.

Geschiedenis van de Mopshond

Hoewel niemand zeker is over de oorsprong van de Mopshond, zijn de meeste deskundigen en historici het erover eens dat het ras afstamt van een Chinees ras zoals de Pekingees of de Shih Tzu. Andere theorieën suggereren dat ze ontstaan zijn uit een kruising tussen een Bulldog en een ander klein ras.

Net als de Pekingees en de Shih Tzu mochten alleen de hogere klassen van de Chinese adel Mopshondjes bezitten. Er is een algemeen geloof dat vrouwelijke Mopshondjes zo hoog aangeschreven stonden dat ze dezelfde rang bekleedden als de echtgenotes van de keizer.

Keizer Ling To adoreerde zijn Mopshonden zozeer dat hij beval dat ze door paleissoldaten beschermd werden. Wie betrapt werd op het stelen van een Mopshond werd onmiddellijk ter dood veroordeeld.

Pas aan het eind van de 16th eeuw vonden Mopshonden hun weg naar Europa. Veel belangrijke Europese figuren bezaten Mopshonden, waaronder Prins Willem van Oranje, Napoleon Bonaparte en Koningin Victoria van Engeland. Koningin Victoria was zelfs zo gepassioneerd over het ras dat ze in 1873 hielp bij de oprichting van de Britse Kennel Club. Veel van de hedendaagse Mopshonden kunnen hun bloedlijn terugvoeren op de fokkennels van Koningin Victoria.

Het duurde nog een decennium voor het ras in de VS populair werd, met de oprichting van de American Kennel Club in 1885. Interessant is dat elk land zijn eigen naam voor het ras heeft. Mopshonden staan bekend als “mops” in Duitsland, “carlin” in Frankrijk en “Doguillo” in Spanje. De naam Mopshond ontstond in de jaren 1700 naar een marmoset als huisdier die Mopshond heette, en die erg op de gelaatstrekken lijkt.

Liefdevol

Een van de meest vertederende karaktereigenschappen van de Mopshond is hoe liefdevol ze zijn. Dat is niet verwonderlijk, want ze werden gefokt om schoothondjes te zijn. Ze houden er niet van lang alleen gelaten te worden en zijn het meest tevreden als ze een schoot hebben om tegenaan te kruipen. Mopshonden kunnen ook aanhankelijk zijn met andere dieren als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden.

Ze kunnen luidruchtig worden als ze niet de aandacht krijgen waar ze naar hunkeren, met veel knorren en knorren. Mopshonden moet van jongs af aan geleerd worden hoe ze zich moeten vestigen als ze alleen gelaten worden, anders kunnen ze verlatingsangst ontwikkelen.

Speels

Mopshonden zitten vol energie en houden van achtervolgen en worstelen. Hun speelse persoonlijkheid gaat door tot in de volwassenheid, waardoor Mopshonden veel langer dan andere rassen op een puppy lijken. Ze lijken vooral aangetrokken tot piepend speelgoed en alles wat ze kunnen najagen.

Hoewel ze speels kunnen zijn, komt dat in korte uitbarstingen, want Mopshonden kunnen ook lui en koppig zijn! Ze hebben ook korte poten en een gedrongen lichaam, dus zijn ze vrij snel moe van het spelen.

Intelligent

Mopshonden zijn zeker een slim ras en ze kunnen fysieke signalen veel sneller oppikken dan andere rassen. Helaas kan hun koppige aard het trainen tot een uitdaging maken, dus moet je consequent, leuk en innemend zijn.

Als je inconsequent of onduidelijk bent met je trainingstechnieken en commando’s, zal je Mopshond zich niet meer op jou concentreren en dat kan leiden tot slecht terugroepen en moeilijkheden met problematisch gedrag.

Goofy

Mopshonden zijn als de komedianten van de hondenwereld. Hun grappige, charmante aard maakt ze heel leuk om mee om te gaan en ze zijn geweldig met kinderen. Veel mopshond-eigenaars zeggen dat hun mopshond brutaal en ondeugend kan zijn, en tot allerlei dingen in staat is, zoals zich onder meubels verstoppen, kleren stelen, en zelfs hun baasje nadoen.

Veel Mopshonden zullen proberen hun eigenaars thuis work outs of yoga routines na te doen en kunnen nogal opgewonden raken om mee te doen.

Ze onderzoeken graag alles wat ze zien en ruiken. Ze zijn ook geïnteresseerd in geluiden, vooral dingen als piepend speelgoed of lachende kinderen.

Ze moeten op jonge leeftijd geleerd worden niet te muilen of te knijpen, want dit is een veel voorkomend gedrag bij Mopshonden. Ze zijn dan wel klein, maar die tanden zijn nog scherp! Ze neuzen ook graag als ze spelen, wat voor andere honden moeilijk te wennen kan zijn, maar Mopshonden spelen heel goed samen met andere Mopshonden.

Hardnekkig

Mopshonden zijn misschien wel een van de meest koppige hondenrassen van allemaal. Ze werden gefokt om schoothondjes te zijn en zijn eraan gewend vertroeteld te worden. Ze hebben een zeer sterke wil en hebben de neiging te jengelen of zelfs te krijsen als hun gevraagd wordt iets te doen wat ze niet willen. Er moet regelmatig getraind worden om te zorgen dat ze geen slechte gewoonten ontwikkelen.

Hun koppigheid kan dingen als zindelijkheidstraining en leibandtraining moeilijk maken, maar ze zijn ook zeer intelligent en denken vaak met hun maag, dus met traktatiebeloningen kom je een heel eind in de richting van positieve betrokkenheid en het vasthouden van hun belangstelling.

Training moet consequent en duidelijk zijn, anders zal je Mopshond gewoon geen aandacht meer voor je hebben. Dit is vooral belangrijk voor dingen als terugroepen, want Mopshonden zijn gemakkelijk afgeleid. Omdat ze genieten van menselijke aandacht, kun je dit tijdens de training in je voordeel gebruiken en het gewenste gedrag belonen met veel knuffels.

Luidruchtig

Dit is een van de bekendste Mopshond-eigenschappen en ze hebben een breed scala aan vocalisaties. Behalve blaffen en grommen staan Mopshonden ook bekend om mopperen, jammeren, krijsen, kletsen en janken. Ze houden van ramen kijken en zullen vaak blaffen om hun eigenaars te waarschuwen voor de komst van een bezoeker of voor iets nieuws dat buiten gebeurt en dat anders is dan hun normale routine.

Als mopshondeneigenaar is het van essentieel belang dat je je hond leert hoe hij op zulke situaties moet reageren. Al die vocalisaties kunnen een probleem veroorzaken, vooral bij je buren. Vroegtijdig op dat gedrag betrappen zal het blaffen helpen verminderen en de stress bij je Mopshond verminderen.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.