Kortsnuitige Honden

Eigenschappen En Temperament of Shih Tzu

De Shih Tzu is een oosters ras met een vriendelijke, prikkelbare en aanhankelijke persoonlijkheid. Deze gids legt alle eigenaardigheden en leuke eigenschappen van de Shih Tzu uit, zodat je weet wat je kunt verwachten. Hoewel elke hond uniek is, heeft elk ras gemeenschappelijke karaktertrekken. Blijf lezen om meer te leren over het karakter van de Shih Tzu.

Geschiedenis van de Shih Tzu

De Shih Tzu is afkomstig uit Tibet en werd cadeau gegeven aan de keizers van het naburige China. De naam Shih Tzu komt van de Chinese uitdrukking ‘shī zi’ die ‘leeuw’ betekent. Het ras is terug te voeren tot de 7th eeuw, maar ze werden synoniem met adel rond de 14th eeuw toen het ras populair was bij koninklijke leden van de Ming dynastie.

Het enige doel van de Shih Tzu was om een gezelschapsdier te zijn. Ze werden nooit gefokt om als werkhond te dienen. Daarentegen werd de Lhasa apso, een soortgelijk ras als de Shih Tzu, gefokt om de koninklijke tempels te bewaken.

Men gelooft dat Shih Tzus gekruist werden met andere oosterse rassen zoals de Lhasa apso en de Pekingees, wat de karakteristieke Shih Tzu heeft opgeleverd die we nu kennen.

Shih Tzus werden tot begin 1900 niet buiten China verhandeld, omdat de koninklijke familie verhandeling buiten adellijke kringen verbood. De eerste Shih Tzus die China verlieten kwamen in 1930 in Europa aan en niet lang daarna in de VS.

Lady Brownrigg, de vrouw van de Generaal van het Noord-China Commando, bracht twee zwart-witte Shih Tzu honden mee terug naar de UK. Shu-ssa werd gefokt met Hibou en later met een tweede reu, Lung-fu-ssa. De meeste hedendaagse Shih Tzus kunnen hun afstamming terugvoeren op deze honden.

Aanhankelijk

Shih Tzus zijn erg aanhankelijke en trouwe honden, soms tot op het punt van behoeftigheid. Ze houden er niet van lang alleen gelaten te worden en zijn het meest tevreden als ze een schoot hebben om tegenaan te kruipen. Shih Tzus zijn ook aanhankelijk met andere dieren als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden.

Ze kunnen luidruchtig worden als ze niet de aandacht krijgen waar ze naar hunkeren, dus is het belangrijk om je Shih Tzu van jongs af aan te leren hoe hij zich gepast moeten gedragen als je hem zonder toezicht achterlaat.

Speels

Shih Tzus zijn een van de meest speelse van de kleinere rassen. Ze hebben een vrolijke, puppyachtige persoonlijkheid die blijft tot in de volwassenheid. Ze lijken vooral aangetrokken tot piepend speelgoed en alles wat snel beweegt.

Ze genieten vaak van een spelletje achtervolgen met andere honden en ze zijn ook fervente zwemmers, mits ze een geschikt zwemvest hebben en onder menselijk toezicht staan.

Intelligent

Het lijkt misschien verrassend maar Shih Tzus zijn een van de intelligentste hondenrassen. Ze pikken fysieke signalen veel sneller op dan andere rassen en hun liefde voor menselijke interactie maakt ze tot de perfecte trainingspartner.

Door hun koppige aard moet je training consequent, leuk en innemend zijn. Ze reageren niet goed op schreeuwen, dus moet je ervoor zorgen dat je tijdens je trainingssessies je stem licht en ontspannen houdt.

Als je inconsequent of onduidelijk bent met je trainingstechnieken en commando’s, zal je Shih Tzu zich niet meer op jou concentreren en dat kan tot ongewenst gedrag leiden.

Goofy

Een van de unieke karaktereigenschappen die de Shih Tzu zo innemend maken is hun maffe, speelse aard. Het is niet ongewoon dat Shih Tzus allerlei kattenkwaad uithalen, zoals sokken stelen en verstoppertje spelen in de tuin.

Shih Tzus zijn schattige kleine hondjes en ze hebben een aandoenlijke manier om altijd blij en ontspannen te lijken. Ze vinden opwinding in de eenvoudige dingen, zoals het vinden van een bloem die anders ruikt of het zien van zichzelf in de spiegel.

Ze onderzoeken graag alles waarmee ze in aanraking komen en genieten vooral van piepend speelgoed, het achterna zitten van mensen en andere honden en training op basis van voedsel.

Al op jonge leeftijd moet ze geleerd worden niet te bijten of te happen, want dit is een veel voorkomend gedrag bij Shih Tzus. Ze zijn dan wel klein, maar die tanden zijn nog steeds scherp!

Hardnekkig

Shih Tzus zijn beslist koppige honden en dat komt waarschijnlijk door de manier waarop ze gefokt werden. Als schoothondje zijn ze gewend vertroeteld te worden en het is moeilijk ze iets te laten doen waar ze niet blij mee zijn. Ze hebben een zeer sterke wil, dus moet er regelmatig aan training gedaan worden om te voorkomen dat ze slechte gewoonten ontwikkelen.

Hun koppigheid kan dingen als zindelijkheidstraining en leibandtraining moeilijk maken, maar ze zijn ook zeer intelligent en denken vaak met hun maag, dus met traktatiebeloningen kom je een heel eind in de richting van positieve betrokkenheid en het vasthouden van hun belangstelling.

Training moet consequent en duidelijk zijn, anders zal je Shih Tzu gewoon geen aandacht meer voor je hebben. Omdat ze genieten van menselijke aandacht, kun je dit tijdens de training in je voordeel gebruiken en het gewenste gedrag belonen met veel knuffels.

Luidruchtig

Hoewel sommige eigenaars zullen zeggen dat hun Shih Tzu een rustige hond is, zullen de meeste instinctief blaffen bij elk geluid dat ze als ongewoon beschouwen. Ze houden graag de omgeving in de gaten en zullen vaak blaffen om hun baasje te waarschuwen voor de komst van een bezoeker of voor iets nieuws dat buiten gebeurt en dat afwijkt van hun normale routine.

Als Shih Tzu eigenaar is het van essentieel belang dat je je hond leert hoe hij op zulke situaties moet reageren. Shih Tzus hebben de neiging door te gaan met blaffen tot hun eigenaar hen erkent. Dat gedrag vroegtijdig stoppen zal helpen het blaffen te verminderen en je buren tevreden te houden.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.