Kortsnuitige Honden

Levensduur Engelse Bulldog – Hoe lang leeft een Bulldog?

Als je je Engelse Bulldog mee naar huis neemt is het enige waar je om geeft hun geluk en welzijn. Engelse Bulldogs worden beschouwd als een van de ongezondste rassen wat betreft genetische aandoeningen en veel voorkomende stoornissen. Dit komt vooral door hun fysieke verhoudingen, met een geplet gezicht, veel huidplooien en korte poten die hun volumineuze lichaam ondersteunen. Een van de meest voorkomende vragen die nieuwe Engelse Bulldog eigenaren hebben is “hoe lang leven Engelse Bulldogs?”. Deze gids geeft antwoord op die vraag en hoe je je Bulldog kunt helpen een lang en gelukkig leven te leiden.

Wat is de gemiddelde levensduur van een Engelse Bulldog?

De gemiddelde levensduur van een Engelse Bulldog is 8 – 10 jaar. Dit is veel lager dan bij de meeste andere rassen van vergelijkbare grootte. Er zijn gevallen bekend van Bulldogs die tot 12 of zelfs 13 jaar oud worden, maar deze gevallen zijn zeldzaam.

Engelse Bulldog fokkers zijn niet duidelijk over de redenen waarom Bulldogs een korte levensduur hebben. Van de meeste rassen van vergelijkbare grootte zou men verwachten dat ze tussen de 10 en 12 jaar leven. Sommige deskundigen denken dat het komt door de verkorte gelaatstrekken van de Engelse Bulldog, die ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken en ertoe kunnen leiden dat carbon dioxide zich ophoopt tot hoge niveaus in het bloed. Hun korte snuit maakt ook temperatuurregeling moeilijk. Engelse Bulldogs zijn gevoelig voor weersextremen en plotselinge veranderingen in temperatuur.

Welke leeftijd wordt bij Engelse Bulldogs als “oud” beschouwd?

Ouderdom bepalen kan alleen een dierenarts die let op specifieke markers zoals gezondheid, algemene lichaamsconditie en energieniveau. Engelse Bulldogs worden als senioren beschouwd als ze 7 jaar oud worden.

Tussen de leeftijd van 5 en 7 jaar beginnen de meeste Engelse Bulldogs gezondheidsproblemen te krijgen die met ouderdom te maken hebben. Dit omvat aandoeningen als gewrichtsproblemen, vermoeidheid, veranderingen in het dieet en incontinentie.

De grootste reden voor de korte levensduur van Engelse Bulldogs wordt verondersteld hun fokgeschiedenis te zijn en hun fysieke kenmerken, zoals een geplet gezicht, een verkorte neusgang en meerdere huidplooien. Engelse Bulldogs worden beschouwd als de ongezondste van de brachycephalische rassen, omdat ze vatbaar zijn voor veel verschillende kwalen.

Hoe oud was de oudste Bulldog?

De huidige oudste nog levende Engelse Bulldog zou Bella Luna zijn, 14 jaar en 4 maanden oud. Een Engelse Bulldog eigenaar uit Ohio, USA, beweerde op dat moment de oudste nog levende Bulldog te hebben, met een verbazingwekkende leeftijd van 20 jaar! Helaas was er geen gedocumenteerd bewijs van zijn leeftijd. Hij overleed in januari 2018.

Wat zijn de tekenen van ouderdom bij Engelse Bulldogs?

Naarmate we ouder worden ondervinden we veranderingen in ons lichaam, zoals algemene pijnen en pijn, een tragere spijsvertering, een verandering in voedselvoorkeur en vaker een slechte gezondheid. Het verouderingsproces is voor honden hetzelfde als voor mensen, met als enig verschil dat een hond niet kan zeggen dat hij zich oud voelt. In plaats daarvan moeten hondeneigenaars de tekenen kunnen opmerken en zo nodig advies of behandeling voor hun hond zoeken.

Fysieke veranderingen

Lichamelijke veranderingen zijn onvermijdelijk bij een ouder wordende Engelse Bulldog. Door hun korte poten en zware lichamen is een van de meest voorkomende kwalen bij oudere Bulldogs gewrichtsproblemen zoals artritis of gewrichtsdysplasie. Rugpijn komt ook vaak voor, bijvoorbeeld door een gescheurde tussenwervelschijf of misvormingen in de wervels die de ruggengraat vormen.

Andere lichamelijke veranderingen zijn:

 • visuele beperking
 • gehoorverlies
 • incontinentie (zwakte van de blaas)
 • dofheid aan de vacht
 • grijzende haren rond het gezicht
 • beperkte mobiliteit
 • gebrek aan belangstelling voor voedsel
 • vaker of langer slapen

Hoewel de meeste van deze veranderingen gemakkelijk onder controle te houden zijn, zullen sommige lichamelijke veranderingen die door ouderdom veroorzaakt worden mettertijd verergeren. Beheersing van bepaalde ouderdomsverschijnselen is mogelijk met medicijnen en veranderingen in levensstijl.

Psychologische veranderingen

Behalve op de lichamelijke veranderingen die bij het ouder worden verwacht worden, moeten Bulldog-eigenaars ook voorbereid zijn op de psychologische veranderingen die hun bullie kan ondergaan.

Gedragsveranderingen kunnen veroorzaakt worden door een aantal factoren, zoals pijn door een onderliggende aandoening, vermoeidheid of CDS (canine cognitive dysfunction syndrome).

Je ouder wordende Engelse Bulldog kan een of meer van de volgende veranderingen vertonen:

 • veranderde slaapcycli
 • onverdraagzaamheid voor lawaai
 • onverdraagzaamheid om vertroeteld of geaaid te worden
 • anti-sociaal tegenover energieke of onstuimige honden
 • toegenomen geblaf
 • desoriëntatie
 • vergeten van gewone wandelroutes

Kleine veranderingen in levensstijl kunnen tegemoet komen aan de meeste van de psychologische veranderingen die je Engelse Bulldog kan ondergaan als ze hun gouden jaren bereiken. Dit omvat dingen als het verminderen van wandelingen, het overschakelen op een seniorendieet en het verplaatsen van meubels om verwondingen door visuele beperking te voorkomen.

Wat beïnvloedt de levensduur van een Engelse Bulldog?

Weten wat de levensduur van je Engelse Bulldog beïnvloedt is belangrijk, want het kan je helpen je beter voor te bereiden als ze ouder worden en ze helpen een langer en gezonder leven te leiden. Dieet, genetica en algemene gezondheid spelen allemaal een belangrijke rol in de levensduur van een hond.

Dieet

Een slecht uitgebalanceerd dieet is een van de meest voorkomende oorzaken van vroegtijdige dood bij Engelse Bulldogs. Een slecht dieet kan variërende aandoeningen veroorzaken zoals pancreatitis, zwaarlijvigheid en hartziekten.

Als ras zijn Engelse Bulldogs vatbaar voor het ontwikkelen van voedselintoleranties en allergieën, dus het voeren van een goed uitgebalanceerd dieet is van cruciaal belang voor het behoud van hun algemene gezondheid en welzijn.

Volgens de PDSA heeft ongeveer de helft van de honden in het VK overgewicht of obesitas. Ook in de VS schatte de Association for Pet Obesity Prevention dat ongeveer 50% van de Amerikaanse huishoudens die een huisdier bezitten een hond met overgewicht of obesitas heeft.

Obesitas is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij Engelse Bulldogs omdat het ademhalings- en hartproblemen kan veroorzaken. Vet stapelt zich op rond vitale organen en veroorzaakt een verminderde doorbloeding, minder holle ruimte voor het opblazen van de longen en legt een verhoogde druk op het hart.

Een dieet met veel fosfor en calcium kan leiden tot blaasstenen. Deze stenen worden veroorzaakt door een opeenhoping van mineralen die verharden tot kleine steentjes en de doorgang van urine kunnen blokkeren. Blaasstenen kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en secundaire aandoeningen zoals urineweginfecties veroorzaken.

Gezondheid

Ongeveer 20% van alle jaarlijks behandelde aandoeningen bij Engelse Bulldogs zijn cardiale (hart) aandoeningen en kanker. Andere veel voorkomende gezondheidsklachten zijn cerebrovasculaire problemen (doorbloeding rond de hersenen), huidaandoeningen, allergieën, oogaandoeningen en orthopedische (bot) aandoeningen.

Hoewel sommige Engelse Bulldogs tot hun oudere jaren in goede gezondheid kunnen blijven, zullen de meeste vanaf de leeftijd van 2 jaar een of andere vorm van slechte gezondheid beginnen te vertonen. Dit zijn meestal frequente kleine gezondheidsaandoeningen zoals kersenoog, dermatitis (huidontstekingen) of UTI (urineweginfecties).

In sommige gevallen en naarmate Engelse Bulldogs ouder worden, kunnen ernstiger gezondheidsproblemen optreden. Dit omvat kanker, nierziekten, leverziekten, ademhalingsstoornissen en hart- en vaatziekten.

Hoe slechter de algemene gezondheidstoestand van een Engelse Bulldog is, hoe korter hun levensduur naar verwachting zal zijn. Een Engelse Bulldog die vaak gezondheidsklachten heeft, kan 7 of 8 jaar leven, terwijl een gezondere Engelse Bulldog met weinig gezondheidsklachten minstens 9 jaar verwacht wordt.

Genetica

De genetica en fokgeschiedenis van je Engelse Bulldogs spelen een grote rol in hun algemene gezondheid en verwachte levensduur. Gerenommeerde fokkers zien er nauwlettend op toe dat ze hun honden veilig bij elkaar passen. Zo is het risico zo klein mogelijk dat succesvolle nesten gezondheidsproblemen krijgen.

Slechte fokpraktijken en onhygiënische leefomstandigheden kunnen voortijdige bevalling, doodgeboorten, dood kort na de geboorte bij moeder en pups, chronische ziekten en een blijvende slechte gezondheid bij de pups veroorzaken.

Dit vermindert hun verwachte levensduur drastisch omdat ze een zwakker immuunsysteem hebben en vatbaarder zijn voor ziektes.

Kan ik mijn Engelse Bulldog helpen langer te leven?

Nu je alle elementen kent die de levensduur van je Engelse Bulldog beïnvloeden, kun je veranderingen aanbrengen om een gezonder leven te ondersteunen en ze mogelijk te helpen langer te leven. Dieet is de sleutel, maar lichaamsbeweging en dagelijkse routine kunnen ook helpen om een langer leven voor Bulldogs te bevorderen.

Gezonde voeding voor een langer leven

De gemakkelijkste manier om je Engelse Bulldog in goede gezondheid te houden is ze een gezond, uitgebalanceerd dieet te geven. Begin met te kijken naar het voedsel dat ze al eten. De meeste commerciële merken hondenvoer gebruiken goedkope vulstoffen zoals granen om op de kosten te besparen.

Overschakelen op een graanvrije voeding is misschien iets duurder, maar het kan veel veel voorkomende kwalen voorkomen, zoals atopische dermatitis bij honden (huidontstekingen veroorzaakt door allergieën), spijsverteringsklachten, diarree en winderigheid (gasvorming).

Het beste dieet voor Bulldogs is laag in calcium, fosfor en vet, terwijl het ook matige hoeveelheden eiwit, koolhydraten en vezels bevat. Je kunt aanvullingen op vitaminen en mineralen geven door gezonde snacks te voeren, zoals bosbessen, appel en banaan, of door ze supplementen te geven zoals visolie, vitamine A, B & C en zink.

Natuurlijk verkregen vitaminen en mineralen hebben veel voordelen, zoals een goede hartgezondheid, verhoogde gezonde darmbacteriën, sterkere gewrichten en een glanzender vacht.

Oefening

Alle honden hebben beweging nodig, maar ze zijn niet allemaal hetzelfde gebouwd. Engelse Bulldogs zijn sterke honden, maar hun fysieke kenmerken maken dat ze gemakkelijk moe worden. Tijdens de puppy- en de adolescentieperiode moeten Bulldogs hun lichaamsbeweging langzaam opbouwen. Te snel te veel doen kan botmisvormingen, hartkwalen en mobiliteitsproblemen veroorzaken.

Uitgelijnde lichaamsbeweging moet 30-45 minuten matige beweging zijn. Hierbij moet zware impact zoals springen vermeden worden, want dat kan de gewrichten van een Engelse Bulldog beschadigen. Zwemmen is een geweldige activiteit voor Bulldogs. Het is zacht voor de gewrichten maar helpt om het hart te versterken en gewichtstoename te voorkomen.

Naarmate je Engelse Bulldog ouder wordt zullen ze minder dagelijkse lichaamsbeweging nodig hebben, maar ze hebben nog wel mentale oefening nodig om ze in goede gezondheid te houden. Oudere honden moeten mogelijkheden krijgen om hun mentale stimulatie op te voeren, zoals traktatiepuzzels en andere activiteiten waarbij ze zelf moeten nadenken of leren.

Je Engelse Bulldog voorzien van een evenwichtige voeding, dagelijkse beweging en mentale stimulatie zal een heel eind op weg helpen om ze een langer leven te laten leiden. Een gezonde, goed gevoede en vermaakte Bulldog zal minder snel ziektes ontwikkelen en ze zullen tevredener in zichzelf zijn.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.