Mopshonden zijn een van de populairste hondenrassen ter wereld, met elk jaar meer geboren puppy’s. Met zoveel potentiële nieuwe Mopshondenbezitters is het gebruikelijk dat je gevraagd wordt “hoe lang leven Mopshonden?”
Er zijn veel factoren die de mogelijke levensduur van een Mopshond beïnvloeden, waaronder genetica, algemene gezondheid, fysieke kenmerken en voeding.
Wat is de gemiddelde levensduur van een Mopshond?
Honden zijn een grote verbintenis, maar elk ras is uniek en sommige leven langer dan andere. Een gezonde Mopshond met goede genetica, gevoed met een evenwichtig dieet en voldoende kans op beweging gegeven wordt geacht 12 – 15 jaar te leven. Vrouwtjes leven over het algemeen langer dan mannetjes, met een gemiddelde leeftijd van 13,2 jaar voor teefjes en 12,8 jaar voor mannetjes.
Mopshonden met een volledig plat gezicht kunnen korter leven dan mopshonden met een meer gedefinieerde snuit. Dit komt omdat de afgeplatte gezichten ervoor zorgen dat de hond een kortere neusgang heeft en ze meer kans hebben op ademhalingsmoeilijkheden en andere daarmee samenhangende ziekten.
Welke leeftijd wordt bij Mopshonden als “oud” beschouwd?
Wegens hun aanleg voor het ontwikkelen van verschillende gezondheidsaandoeningen wordt een Mopshond gewoonlijk als bejaard of senior beschouwd als hij 9 jaar oud is. Het is belangrijk op te merken dat elke hond anders is, en dat sommige Mopshonden ook na deze leeftijd in goede lichamelijke gezondheid blijven.
Wat was de leeftijd van de oudste Mopshond?
De oudste door het Guinness World Records geverifieerde mopshond was Snookie. Hij woonde in Zuid-Afrika en overleed op 12 oktober , 2018, 27 jaar oud. Dat is het dubbele van de gemiddelde leeftijd voor een Mopshond!
De huidige oudste nog levende Mopshond is onbekend, maar er zijn verschillende Mopshond-eigenaars die beweren honden te hebben van 17 of 18 jaar oud. Deze beweringen moeten nog geverifieerd of gedocumenteerd worden.
Wat zijn de tekenen van ouderdom bij Mopshonden?
Oud worden is niet iets waar we graag over praten, maar het overkomt alle honden, en we moeten voorbereid zijn om ze er zo comfortabel mogelijk doorheen te helpen. Typische tekenen van ouderdom zijn veranderingen in gedrag zoals meer slapen en minder eten, plus fysiologische veranderingen zoals het dunner worden van de vacht en mobiliteitsproblemen.
Gedragsveranderingen
Veranderingen in het normale gedrag zijn duidelijke indicatoren dat een Mopshond de ouderdom bereikt heeft. Mopshonden vertonen gewoonlijk tekenen van ouderdom vanaf 8 of 9 jaar. Ze beginnen sneller moe te worden van lichamelijke activiteit en bewegen zich in het algemeen langzamer door het huis dan normaal.
Oudere honden zullen ook vaker slapen, of ze slapen langere periodes. Dit geeft aan dat hun lichaam sneller moe wordt en dat ze er langer over doen om die vermoeidheid te overwinnen.
Hoewel het ongewoon lijkt, is het niet ongewoon dat oudere Mopshonden minder belangstelling voor voedsel hebben. Als honden ouder worden en minder bewegen, heeft hun lichaam minder voedingsstoffen nodig om effectief te functioneren. ongepast.
Fysiologische veranderingen
Behalve gedragsveranderingen komen ook fysiologische veranderingen vaak voor bij oudere Mopshonden. Zulke veranderingen zijn het dunner en doffer worden van de vacht, een droge huid en een toegenomen aantal rimpels.
Slechtziendheid en gehoorstoornissen komen ook vaak voor bij oudere Mopshonden. Je merkt misschien dat je harder moet roepen opdat je hond zou horen, of dat ze zich tegen dingen beginnen te stoten. Deze veranderingen treden geleidelijk op en kunnen thuis gemakkelijk onder controle gehouden worden.
Inwendige fysiologische veranderingen zijn o.a.:
- incontinentie en gewichtsverlies door moeilijkheden met het opnemen van voedingsstoffen
- ademhalingsmoeilijkheden door een verzwakt hart en/of verzwakte longen
- stijfheid in de gewrichten
- geleidelijk gewichtsverlies door spijsverteringsproblemen
- geleidelijke gewichtstoename door beperkte lichaamsbeweging
- aandoeningen die met ouderdom gepaard gaan, zoals diabetes of nier-/leverziekte
Hoewel sommige van deze symptomen veroorzaakt kunnen worden door algemene veroudering, kunnen ze ook het gevolg zijn van een onderliggende gezondheidstoestand. Het is belangrijk om met je dierenarts te praten, ook al zijn de veranderingen gering.
Wat beïnvloedt de levensduur van een Mopshond?
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op hoe lang een Mopshond zal leven. Sommige kunnen beheerd of gecontroleerd worden door een gezonde levensstijl en dieet; andere worden echter voor of kort na de geboorte bepaald en zijn niet te beïnvloeden.
Genetica
Een Mopshond met gezonde ouders heeft veel meer kans om langer dan 10 jaar te leven dan een Mopshond waarvan een of beide ouders een slechte gezondheid hebben.
Als een fokker twee Mopshondjes samenbrengt die beide een markant gezicht hebben, zullen de pups dit kenmerk waarschijnlijk delen en minder snel ademhalingsmoeilijkheden hebben. Hebben de ouders daarentegen allebei een volledig afgeplatte snuit, dan zullen de pups waarschijnlijk moeite hebben met ademhalen, eten en het regelen van hun lichaamstemperatuur. Dit kan gedurende het hele leven van de hond een hele reeks ziektes veroorzaken en hun levensduur aanzienlijk verkorten.
Gezondheid
Als een Mopshond gefokt is uit gezonde, goed bij elkaar passende ouders, is de kans veel kleiner dat ze naarmate ze ouder worden gezondheidsproblemen krijgen. Door hun fysieke verschijning zijn Mopshonden vatbaarder voor ziekte en infectie, maar sommige aandoeningen kunnen voorkomen worden als de algemene gezondheid van de hond goed is, en ze een sterk immuunsysteem hebben.
Aandoeningen die je Mopshond kan krijgen zijn gezichtsstoornissen door huidplooien rond hun ogen, oog- en oorontstekingen, hoest- of borstinfecties door hun verkorte luchtwegen en gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie en artritis.
Dieet
Het is van essentieel belang dat Mopshonden een gezonde, evenwichtige voeding krijgen, want ze komen gemakkelijk aan. Het begint ermee dat de fokker de pup op de juiste leeftijd spenen geeft en met het juiste voedsel. Als je je Mopshond eenmaal thuisbrengt, zal het dieet dat je geeft een blijvend effect hebben op hun gezondheid.
De ontwikkeling en functie van de organen van je Mopshond hangt af van de kwaliteit en kwantiteit van het voedsel dat je hem geeft. Ondervoeding door kleine porties of voedsel van slechte kwaliteit kan leiden tot disfunctie van de organen, zwakte van de gewrichten en een slechte gezondheid van het hart. Overvoeding kan gewichtstoename veroorzaken en daarmee samenhangende problemen zoals slechte beweeglijkheid en ademhalingsmoeilijkheden.
Bovendien zal het voeren van een onevenwichtige voeding gewichtstoename en andere spijsverteringsproblemen veroorzaken. Het gewicht moet zorgvuldig beheerd worden, want een te zware of zwaarlijvige Mopshond loopt risico op het ontstaan van gewrichts-, hart- en longaandoeningen, veroorzaakt door het overtollige vet in het lichaam.
Wat kan ik doen om mijn Mopshond langer te laten leven?
Het eerste wat je als mopshondenbezitter moet doen is ze een uitgebalanceerd dieet geven dat weinig suiker en vet bevat. Het moet eiwitten op plantaardige basis bevatten, zoals erwten, die gemakkelijk te verteren zijn en extra vitaminen en mineralen leveren. Vermijd hondenvoer dat graan vullers of goedkope, laagwaardige ingrediënten gebruikt.
Mopshonden zijn enthousiaste eters, maar menselijke voeding is niet ontworpen voor honden. Je Mopshond tafelresten geven kan ernstige spijsverteringsziekten veroorzaken, dus je moet vermijden dat je ze van tafel voert. Je kunt ze gezonde snacks geven zoals appel, banaan, bosbessen, broccoli, en wortel. Deze vruchten en groenten zitten boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten om de orgaanfunctie te ondersteunen en het immuunsysteem te stimuleren.
Houd je Mopshond op de hoogte van hun jaarlijkse vaccinatie-boosters om er zeker van te zijn dat ze tegen ernstige ziekten beschermd zijn. Deze jaarlijkse boosters voorkomen ziektes zoals kennelhoest, hondengriep, en parvovirus. Veel van deze aandoeningen kunnen fataal zijn, dus als je je Mopshond op de hoogte houdt van zijn vaccins zal dat hem helpen een langer leven te leiden.
Hetzelfde geldt voor parasietenpreventie. Maandelijkse vlooien- en tekenbehandeling, plus 3-maandelijkse ontwormingskuren kunnen helpen voorkomen dat je Mopshond secundaire ziekten ontwikkelt die veroorzaakt worden door parasitaire infecties. Mopshonden hebben meer kans dan andere rassen om een allergie voor vlooienspeeksel te ontwikkelen. Hun beten zijn ook ongelooflijk jeukerig. Hoe meer een hond krabt, hoe meer haaruitval en huidirritatie hij zal ondervinden. Teken kunnen ernstige aandoeningen veroorzaken zoals bloedarmoede, omdat ze het bloed van de hond drinken en de organen verzwakken.
Je Mopshond regelmatig aan de ontwormingsmedicatie houden is ook belangrijk. Inwendige parasieten kunnen blijvende schade aanrichten en het leven van een hond ernstig verkorten. Spijsverteringsparasieten zoals lintwormen absorberen voedingsstoffen uit de darm, wat betekent dat de hond vitale vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen verliest die nodig zijn voor de normale lichaamsfuncties.
Andere parasieten zoals hartworm tasten de vitale organen aan, zoals het hart en de longen. Deze infecties kunnen dodelijk zijn als ze niet snel behandeld worden. Jaarlijkse boostervaccins kunnen deze soorten parasitaire infecties voorkomen.
Dagelijkse wandelingen, speeltijd en socialisatie kunnen ook helpen om de levensduur van een Mopshond te verlengen. Niet alleen houdt dit ze lichamelijk gezond, maar het ondersteunt ook een goede geestelijke gezondheid. Een gelukkige, gezonde hond zal veel langer leven dan een eenzame hond met een slechte lichamelijke gezondheid.