Voor de meeste hondeneigenaars zijn de eerste commando’s die we aanleren “zit” en “blijf”, maar er wordt weinig aandacht besteed aan de reden waarom we dat doen. veel voorkomende vragen voor nieuwe puppy-eigenaars zijn “wanneer begin ik met het trainen van mijn puppy?” en “hoe begin ik met het trainen van mijn puppy?” dit zijn allebei geldige vragen en training moet deel uitmaken van de dagelijkse routine van je puppy vanaf de dag dat je hem thuisbrengt.
Waarom moet ik mijn puppy trainen?
Het trainen van je puppy is om verschillende redenen essentieel. Waarom moet een hond op cue zitten? Welk doel dient het? Heel eenvoudig is het een middel om je gemakkelijk onder controle te houden, vooral in potentieel gevaarlijke situaties, zoals bij het oversteken van wegen of het reizen in het openbaar vervoer. Het legt ook de basis voor het scheppen van een sterke band tussen jou en je hond.
Veiligheid
De veiligheid van je puppy is van het grootste belang. Het aanleren van een solide terugroepactie betekent dat je ze vol vertrouwen terug kunt roepen als je ze snel aan de lijn moet krijgen. Zit en blijf voorkomt dat je puppy de voordeur uit schiet als je bezoek hebt en ze leren niet op te springen bij het aanrecht voorkomt dat ze voedsel te pakken krijgen waar ze ziek van kunnen worden.
Goede manieren
Net zoals we onze kinderen leren alsjeblieft en dankjewel te zeggen, niet te onderbreken en hoe ze zich gepast moeten gedragen, moeten hondeneigenaars hetzelfde doen met hun puppy’s. Je puppy moet leren niet op mensen af te springen, want dat kan zowel de hond als de persoon die hij probeert te begroeten verwonden.
Als je ze leert kalm te zijn rond bezoekers, zullen ze in de toekomst positievere ontmoetingen hebben. Hetzelfde geldt voor het socialiseren van je puppy met andere honden.
Je moet je puppy zo vroeg mogelijk laten zien waar hij wel en niet mag zitten of slapen. Als je niet wilt dat je puppy op je meubels gaat zitten, moet het commando ‘af’ beslist deel uitmaken van je puppytraining.
Mentale stimulatie
Korte dagelijkse trainingssessies van 10 minuten zorgen voor de ideale mentale verrijking van je puppy. Een verveelde hond is een destructieve hond, dus elke dag een paar minuten nemen om je puppy te trainen zal voorkomen dat hij ongewenst gedrag ontwikkelt zoals kauwen, krabben en blaffen.
Training helpt ook om de hersenontwikkeling van je hond te ondersteunen terwijl ze opgroeien en versterkt de band tussen jullie. Training hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een commando opfrissen dat je hond al kent is net zo nuttig als hem iets nieuws leren.
Of je je puppy nu alleen de grondbeginselen leert of een stap verder gaat en ze complexere commando’s leert, het moet positief en plezierig zijn. Puppy’s leren het best als ze plezier hebben, dus maak er een spel van en vergeet niet veel lof te geven.
Wat moet ik mijn puppy leren?
De redenen achter training begrijpen is één ding, maar wat moet je je puppy leren? Elke hond zou de grondbeginselen moeten kennen; ‘zit’ en ‘blijf’. Beide gedragingen geven je veel betere controle, zowel thuis als buiten op wandelingen of tijdens het reizen. Ze zorgen er ook voor dat je je hond veilig kunt houden in mogelijk gevaarlijke situaties.
Als ze eenmaal de grondbeginselen kennen, kun je ervoor kiezen ze alles te leren wat je maar wilt. Een paar nuttige commando’s voor goede huismanieren zijn ‘laat liggen’ en ‘af’. Deze commando’s helpen je enorm als je hond iets te pakken krijgt wat hij niet mag hebben of als je niet wilt dat ze over de keukenbladen surfen op zoek naar eten.
Laten we eens kijken naar de beste trainingsmethoden om je puppy de basiscommando’s ‘zit’ en ‘blijf’ te leren. Er is geen garantie voor een tijdspad. Elke pup leert in zijn eigen tempo, dus geduld is de sleutel.
SIT
Laten we beginnen met “zit”. Ik ga de 2 gemakkelijkste methoden uitleggen die ik gebruik om dit commando te onderwijzen. Beide variaties zijn snel en effectief zonder stressvol te zijn voor de hond. Bij het onderwijzen van elk commando is het belangrijk je stem niet te verheffen als je hond het niet meteen oppikt, want daardoor kan hij angstig worden en daardoor minder snel doen wat je vraagt.
Methode 1
Begin met het kiezen van een rustige, afleidingsvrije plaats om met de training te beginnen. De beste plaats is waar je hond het grootste deel van zijn tijd doorbrengt, want dat is een vertrouwde omgeving. Is je hond op voedsel georiënteerd, houd dan een voorraad kleine traktaties bij de hand. Als spelen aanlokkelijker is zorg dan dat zijn favoriete kleine speeltje in de buurt is.
Houd het lekkers of speeltje in een gesloten vuist voor je hond. Sta hem toe aan je hand te snuffelen, likken of pootjes te geven, maar reageer niet, tenzij hij gaat zitten. Zodra zijn achterwerk de grond raakt, open je je hand en sta je hem toe zijn beloning te pakken. Herhaal dit een paar keer. Je zult merken dat het je hond bij elke herhaling minder tijd kost om te gaan zitten.
Nu kun je beginnen met de introductie van het vocale commando. Herhaal hetzelfde als eerder, maar deze keer als je hond zit, zeg je “zit” en bied je dan de beloning aan. Na een paar herhalingen hiervan kun je proberen eerst het zit-commando te geven. Als je hond zit, dan geweldig! Denk eraan de beloning onmiddellijk te geven, zodat hij de beloning begint te associëren met het cue-woord en de actie van zitten. Als hij niet zit zodra je het zegt, ga dan terug naar wachten tot hij zit en het cue-woord geven. Nog een paar herhalingen moeten de truc doen.
Methode 2
Houd de beloning in een open hand of tussen twee vingers zodat je hond hem kan zien. Houd je hand dicht bij het gezicht van je hond, maar sta niet toe dat hij het aanraakt, beweeg je hand omhoog en over het hoofd van je hond. Hij zal het volgen met zijn kop, die hem op natuurlijke wijze in een zitpositie duwt. Zodra zijn achterwerk de grond raakt, sta je hem toe de beloning te pakken. Herhaal dit een handvol keren.
Na een paar herhalingen begin je het “zit” commando te geven zodra hij in de zitpositie komt, en bied hem dan de beloning aan. Net als bij de eerste methode zal dit hem leren het “zit” commando te associëren met zijn achterwerk dat op de grond ligt. Herhaal dit nog een paar keer en dan kun je proberen het zit-commando te geven zonder je hand over zijn hoofd te bewegen.
Houd eenvoudig zijn beloning voor hem en geef je commando. Zit hij dan geef hem zijn beloning en veel lof. Zit hij niet, ga dan nog een paar keer terug naar de vorige stap en probeer het dan opnieuw.
STAAN
Een hond leren te blijven is even belangrijk als hem leren terug te roepen of hem leren te zitten. Het is vooral nuttig bij het begroeten van bezoekers aan de voordeur, het aannemen van pakjes van de -oh-zo-opwindende- postbode en het werkt ook goed bij het aanleren van manieren bij het eten. Dit commando gaat het best gepaard met een eenvoudig handgebaar, want honden communiceren via lichaamstaal. Het commando “blijf” is een van de moeilijkste om te leren, vooral voor puppy’s, want hun natuurlijke instinct is om je te volgen.
Begin met puppy die zit en je aankijkt. Geef samen je handgebaar en “blijf” commando en doe een stap achteruit. Als puppy probeert op te staan en je te volgen, zeg dan “nee” of “ah ah” en vraag hem weer te gaan zitten. Blijf dit herhalen tot puppy blijft zitten en geen poging doet om te bewegen. Zodra je in staat bent zonder reactie weg te stappen, geef je veel lof en een kleine traktatie als je die gebruikt. Ga door met het toevoegen van een klein stapje terug en het geven van rustige lof als puppy blijft zitten.
Als je er zeker van bent dat je hond het begrijpt, kun je hem aanmoedigen naar je toe te komen voor een korte speelsessie. Je kunt hem dan laten zitten en het ‘blijf commando’ geven, maar begin dit keer met 3 stappen weg in plaats van één. Herhaal de eerste stappen tot je pup niet meer reageert op het feit dat je weg beweegt.
Je kunt dan beginnen weg te lopen met je rug naar je hond toe om de training verder te bevorderen. Het verbreken van oogcontact leidt hem af en zorgt ervoor dat hij je wil volgen, dus wees bereid dit gedeelte verschillende keren te herhalen voor je hond begrijpt wat je van hem vraagt.
Uiteindelijk zou je in staat moeten zijn het commando “blijf” te geven en naar de andere kant van de kamer te lopen zonder dat pup zich beweegt. Nu zou het een goed moment zijn om de training op te voeren en het buiten te proberen! De afleiding van nieuwe geuren, vogels of het horen van de buren zal de concentratie van je pup echt op de proef stellen. Onthoud de oorspronkelijke stappen en breng pup terug naar een zit als hij beweegt voordat je het hem zegt.
Zoals bij het trainen van elk nieuw gedrag is het belangrijk je hond niet te overladen, want ze kunnen maar zo veel informatie opnemen. Houd trainingssessies tot 10 minuten en laat ze na afloop lekker spelen als beloning.
Wanneer moet ik beginnen met het trainen van mijn puppy?
Puppy training moet beginnen op de dag dat je ze thuisbrengt, dat is 8 weken oud of later. Op deze jonge leeftijd zijn de hersenen van je puppy als een spons. Begin met basiscommando’s als ‘zit’, ‘blijf’ en ‘kom’. Hoewel je nog niet met je puppy gaat wandelen, is terugroepen toch belangrijk en thuis recall trainen is een prima manier om zonder afleiding te beginnen.
Naarmate je puppy ouder wordt kun je beginnen hem complexere commando’s te leren, zoals ‘liggen’ en ‘laten liggen’. Je puppy krijgt zijn laatste inentingen rond 16 weken oud en kan op deze leeftijd al gaan wandelen.
Je kunt je daar thuis op voorbereiden door je puppy te leren netjes aan de lijn of aan een tuigje te lopen. Deze voorbereiding kan beginnen zodra je puppy thuiskomt, maar overdonder hem niet. Leer één nieuw commando tegelijk en houd de trainingssessies kort. Het beste trainingsschema is drie keer per dag een sessie van 5 minuten. Korte sessies zijn het beste, want puppy’s hebben een korte aandachtsspanne en raken verveeld als de trainingssessies te lang doorgaan.
Maak je geen zorgen als je je puppy op oudere leeftijd krijgt. Honden van elke leeftijd kunnen nieuw gedrag aangeleerd worden. Onthoud dat je kalm en consequent moet zijn en de trainingssessies positief en leuk moet maken.
Tijdlijn voor puppytraining
Deze gids is een suggestie voor wat je je puppy tijdens zijn ontwikkeling kunt leren. Dit is niet de enige methode en je kunt je training afstemmen op je levensstijl en de persoonlijkheid van je puppy.
8-10 weken oud
Basiscommando’s – zit, blijf en kom
Dit zijn ideale commando’s om mee te beginnen, want je puppy zal ze snel leren en ze helpen ook om je puppy kennis te laten maken met goede huismanieren.
Je kunt op deze leeftijd ook beginnen met training aan een riem of tuigje, zodat ze klaar zijn voor hun buitenwandelingen als ze al hun puppy-vaccinaties gehad hebben.
Zindelijkheidstraining – dit is essentieel en moet beginnen vanaf het moment dat je je puppy thuisbrengt. Neem ze meteen mee naar de tuin en laat ze verkennen. Zodra ze zich ontlasten geef je veel lof en breng je ze naar binnen.
Stel een zindelijkheidstrainingsschema op en hou je eraan. De belangrijkste tijden voor toiletbezoek zijn ’s morgens vroeg, na het eten, na speeltijd en na eventuele dagdutjes.
10-14 weken oud
Meer gevorderde commando’s – laat het, af en leg neer
Als je je puppy goede manieren leert, voorkom je ongelukken zoals dat je hond onveilig voedsel van het aanrecht of uit de vuilnisbak eet, waar ze mogen zitten en hoe ze rustig moeten zijn als er bezoek komt.
Aanleren om niet te bijten is een belangrijk idee om mee te beginnen voor je puppy zijn tandjes krijgt, die meestal tussen 4 en 6 maanden oud voorkomen. Puppy’s leren bijtbeheersing van hun moeder en nestgenoten, maar ze moeten ook leren om voorzichtig met mensen te spelen, vooral met kinderen. Je puppy leren niet te bijten of te bijten met de mond tijdens het spelen zal onopzettelijk letsel voorkomen.