Kortsnuitige Honden
Shih Tzu vachtverzorging gids

Shih Tzu vachtverzorging gids

Shih Tzus zijn dan wel kleine honden, maar ze hebben een vacht die voortdurend groeit, dus is het belangrijk dat je als hondenbezitter begrijpt hoe je je Shih Tzu moet verzorgen en verzorgen. Deze uitgebreide Shih Tzu verzorgings- en verzorgingsgids bevat alle informatie die je nodig hebt, van hondvriendelijke shampoo tot oren schoonmaken en nagels knippen.

Moeten Shih Tzus regelmatig verzorgd worden?

Shih Tzus zijn dubbel behaard; ze hebben een korte ondervacht en een dikke bovenvacht. Hun vacht groeit voortdurend, dus Shih Tzus hebben regelmatig verzorging en trimbeurten nodig. Sommige eigenaars geven er de voorkeur aan hun Shih Tzu met een korte vacht getrimd te houden. Deze korte stijl hoeft maar een of twee keer per week geborsteld te worden om uitgevallen haren te verwijderen en de vacht zacht en glad te houden.

Veel andere Shih Tzu eigenaars geven er de voorkeur aan de vacht van hun hond lang te houden. Langere vachten vereisen dagelijks kammen en wekelijks trimmen om klitten van het haar te voorkomen. Als de vacht van een hond niet regelmatig gekamd wordt, kunnen de haren samenklitten tot een vaste klomp. Dit veroorzaakt trekken aan de huid en kan leiden tot open zweren en huidinfecties.

Je Shih Tzu thuis trimmen is eenvoudig en je kunt in elke dierenwinkel basisbenodigdheden voor de vachtverzorging kopen. Alles wat je nodig hebt is een breed getande kam voor de langere bovenvacht en een gewone borstel met harde haren voor de ondervacht. Je kunt eventueel ook een verzorgingsschaar gebruiken om het haar van je hond te knippen als je zijn vacht lang houdt.

Verharen ze veel?

Shih Tzus verharen wel, maar de mate van verharing hangt af van of hun vacht kort of lang is. Kortharige Shih Tzus zijn niet goed voor mensen met een allergie, want hun uitgevallen haren vallen recht op de grond of op meubels en kleren.

Langharige Shih Tzus verharen ook, maar de losse haren raken meestal opgesloten in de vacht en worden er bij het borstelen uitgekamd. Mensen met allergieën die een Shih Tzu willen bezitten kunnen de vacht van hun hond beter lang houden om de hoeveelheid uitgevallen haren in huis te verminderen.

Hebben ze een gevoelige huid?

Huidirritatie en verwante kwalen komen vaak voor bij Shih Tzus, maar meer als hun vacht lang is. Dit komt doordat allergenen zoals gras en pollen in de lange haren vast komen te zitten en de huid van de hond irriteren.

Regelmatige verzorging voorkomt de meeste gevallen van dermatitis of infectie. De verzorging moet bestaan uit kammen en/of borstelen, het schoonmaken van de oren en ogen, het schoonmaken rond het achterwerk van de hond en het knippen van de nagels.

Wanneer kan ik beginnen met de verzorging van mijn Shih Tzu?

Badtijd kan overweldigend zijn voor puppy’s, dus het is het beste om langzaam te beginnen en je verzorgingsroutine geleidelijk op te bouwen. Je kunt je puppy beginnen kennis te laten maken met verzorgingsactiviteiten zoals borstelen en nagels knippen zodra je ze thuisbrengt, maar het is het beste om baden of douchen te bewaren tot ze ongeveer 10-12 weken oud zijn.

Die eerste paar weken thuis geven ze de tijd om te wennen en hun vertrouwen op te bouwen. Het helpt ook als er een sterke band is tussen jou en je puppy, want vertrouwen is een sleutel tot een geslaagde verzorgingssessie.

De eerste paar maanden na de geboorte hebben Shih Tzu puppies een korte, pluizige vacht. Ze zullen zwaar beginnen te verharen tussen 6 en 9 maanden oud als ze in hun volwassen vacht beginnen te groeien. Je zult ze in deze periode regelmatiger moeten borstelen, maar niet zo vaak baden. Baden verwijdert natuurlijke oliën van de huid van de hond en deze oliën zijn belangrijk om de huid gezond en de haarzakjes sterk te houden.

Shih Tzu verzorgingsgids

Dit is een uitgebreide verzorgingsgids, compleet met verzorgingstips voor alles van tanden en oren poetsen tot nagels knippen en de juiste shampoo kiezen. Het is belangrijk dat je je hond voorzichtig begint met een eenvoudige vachtborstel en bij elke verzorgingsbeurt langzaam nieuwe verzorgingsactiviteiten introduceert.

Houd de sessies zo kort mogelijk, en geef veel complimentjes als ze rustig zijn. Bepaalde verzorgingspraktijken, zoals tanden poetsen, kunnen tijd kosten voor je Shih Tzu om eraan te wennen, dus je zult geduldig en zacht moeten zijn terwijl ze zich aanpassen.

Borstelen

Shih Tzus hebben een dubbele vacht, dus moeten ze regelmatig geborsteld worden. Dit geldt vooral als je van plan bent de vacht van je hond lang te houden. Het is belangrijk om uitgevallen haren door borstelen te verwijderen om huidirritatie te voorkomen. Borstelen helpt om de natuurlijke oliën in de huid te verdelen, die de haarzakjes zacht en gehydrateerd houden.

Shih Tzus met een korte vacht moeten minstens een keer per week geborsteld worden. Tijdens hun blow outs moet elke dag geborsteld worden. Als de vacht van je hond lang is, moet je hem dagelijks kammen om klitten te voorkomen.

De verzorgingsroutine van je Shih Tzus moet ook het borstelen van de staart omvatten, want de haren op de staart worden lang, net als de rest van hun vacht. Hierdoor kunnen vuil en bacteriën zich ophopen in de staartharen en op de huid rond het achterwerk van de hond. Tijdens het borstelen moet je de plek schoonmaken met een watje en warm water.

Voor Shih Tzus kun je het beste een borstel met stevige haren gebruiken voor de ondervacht en een breed getande kam voor de bovenvacht om losse haren te verwijderen en vervilting te voorkomen.

Een zachte borstelbeurt van 5 minuten is de ideale manier om je puppy kennis te laten maken met het borstelen. Begin als ze rustig en stil zijn, laat ze eerst aan de borstel snuffelen zodat ze weten dat het veilig is. Gebruik zachte strijkbewegingen vanaf de nek en omlaag naar de staart. Als je hond op zijn zij ligt of staat, kun je ook zachtjes over zijn borst en buik borstelen.

Badtijd

Voor het badtijd begint moet je zorgen dat de badkuip of douche veilig is voor je Shih Tzu. Leg een antislip badmat neer om je hond wat tractie te geven en te voorkomen dat hij uitglijdt. Als je de douche gebruikt, maak dan zeker de douchekop los van de muur, zodat je hond geen water in zijn gezicht gespoten krijgt.

Dit is vooral belangrijk voor hun eerste bad, want ze kunnen zich angstig of overweldigd voelen bij deze nieuwe ervaring. Vul in een badkuip met lauw water dat niet dieper is dan de enkels van je hond. Dit zal voorkomen dat ze water over de hele plek spatten.

Doe, voor je de vacht van je hond nat gaat maken, een watje in zijn oren om te voorkomen dat er water in komt. Water in de oren kan oncomfortabel zijn voor je hond en tot infectie leiden, want vochtige en warme omstandigheden zijn perfecte broedplaatsen voor bacteriën en gist om te overleven.

Week zachtjes de vacht van je hond met behulp van de douche of een kruik lauw water, waarbij je het gezicht zo veel mogelijk vermijdt. Geef je Shih Tzu veel lof als ze rustig zijn en een paar lekkere traktaties als beloning. Als de ervaring positief is, zullen ze rustiger zijn de volgende keer dat je ze in bad wilt doen.

Voor een eerste bad hoef je geen shampoo te gebruiken. Het gaat er alleen om ze te laten wennen aan het baden. Bij volgende baden kun je een kleine hoeveelheid shampoo gebruiken en geleidelijk opbouwen.

Je kunt in elke dierenwinkel speciaal samengestelde shampoo voor honden kopen. De meeste ervan moeten met water verdund worden om te voorkomen dat de huid uitdroogt. Laat de shampoo met zachte ronddraaiende handbewegingen schuimen, en spoel dan het sop af met een kan of met je douchekop.

Droog je hond 5-10 minuten met een handdoek tot ze bijna helemaal droog zijn. Als je Shih Tzu een dikkere vacht heeft of langer haar, kun je een föhn gebruiken om eventueel achtergebleven vocht te verwijderen. Houd hem altijd op de laagste stand om te voorkomen dat je hond oververhit raakt en richt de luchtstroom niet rechtstreeks in zijn gezicht. Deze stand is ook de stilste, zodat ze er gemakkelijker aan kunnen wennen.

Tanden poetsen

Het gebit van je hond moet net als dat van ons schoongemaakt worden. Tanden poetsen verwijdert voedselresten van tussen de tanden, voorkomt de vorming van tandsteen en houdt de adem van je hond fris. Idealiter zou je de tanden van je hond elke dag moeten poetsen, maar als je ze voor het eerst met een tandenborstel in aanraking brengt moet dat langzaam gebeuren. Je kunt hondentandenborstels en tandpasta kopen in elke dierenwinkel.

Laat ze eerst een beetje tandpasta van je vinger likken zodat ze aan de smaak en textuur wennen. Ga dan zachtjes met je vinger langs hun tanden en tandvlees om ze kennis te laten maken met de sensatie van het laten poetsen van hun tanden.

Veel lof is hier belangrijk en geef ze daarna een traktatie of speeltijd als beloning. Als ze er eenmaal aan gewend zijn dat je vinger in hun bek zit, kun je de tandenborstel introduceren. Gebruik zachte borstelbewegingen en houd het kort om je hond niet te overweldigen. Als ze eenmaal gewend zijn aan het laten poetsen van hun tanden, moet je in staat zijn in één poetsbeurt tot achter in hun bek en over hun tandvlees te poetsen.

Oor- en oogreiniging

Oorreiniging is vooral belangrijk voor Shih Tzus omdat ze flaporen hebben die met veel haar bedekt zijn, waardoor een warme, vochtige omgeving in hun oren ontstaat. Oorreiniging helpt om puin, vuil en overtollig oorsmeer te verwijderen om de oren gezond en vrij van infectie te houden.

Om de oren van je Shih Tzu schoon te maken begin je met een paar druppels hond-veilige oorreiniger in de gehoorgang aan te brengen. Gebruik je duimen om het reinigingsmiddel zachtjes in de huid te masseren, maar duw je duimen niet direct in de gehoorgang, want dat kan schade aan het trommelvlies veroorzaken.

Gebruik een watje of een zacht watje om vuil en was weg te vegen, en gebruik dan een tweede droog watje om de huid rond het oor droog te maken. Dit is belangrijk, want vochtige huid achterlaten kan bacteriële of gistgroei bevorderen en al het schoonmaakwerk dat je gedaan hebt ongedaan maken.

Als je hond oordruppels niet verdraagt, kun je in plaats daarvan hondvriendelijke doekjes gebruiken. Ze moeten geurvrij zijn om huidirritatie te voorkomen. Sta je hond toe zijn kop te schudden als hij dat wil. Dit kan juist helpen om het reinigingsmiddel gelijkmatiger in hun oren te verdelen en het vuil dichter naar de ingang van het oor te verplaatsen, zodat je het veel gemakkelijker kunt verwijderen.

Om rond de ogen schoon te maken, gebruik je gewoon een hondenreinigingsdoekje om voorzichtig vuil en losse haren van rond de ogen weg te vegen. Dit voorkomt ooginfecties en helpt ook traanvlekken uit de vacht te verwijderen, vooral als je hond een witte vacht rond zijn ogen heeft.

Nagels knippen

Als algemene regel geldt dat de meeste honden er niet van houden dat hun voeten aangeraakt worden. Dit komt omdat hun pootjes en voetkussentjes erg gevoelig zijn, maar je Shih Tzu moet wel regelmatig zijn nagels laten knippen om ingegroeide nagels en infectie te voorkomen.

Je zult een honden tondeuse moeten aanschaffen. Shih Tzus zijn een klein ras en hun nagels zijn meestal vrij dun, dus een tondeuse die voor kleine rassen ontworpen is, is ideaal. Begin met het aanraken van de tondeuse aan de nagel van je hond en geef dan onmiddellijk een traktatie. Dit zal je hond laten zien dat er niets is om je zorgen over te maken.

Je kunt dan beginnen met een heel klein beetje van het uiterste puntje van hun nagels af te knippen. Maak je tijdens deze eerste sessie geen zorgen dat je er niet genoeg afhaalt. Je wilt je hond alleen laten wennen aan de sensatie van het laten knippen van hun nagels.

Bij volgende sessies kun je hun nagels verder naar achteren knippen om er zeker van te zijn dat ze niet vastlopen of te lang groeien. Bij het knippen moet je kleine stukjes per keer nemen om verwondingen te voorkomen. Als je te veel afknipt kun je de snede raken, dat is de bloedtoevoer die de nagel voedt. In de snede knippen kan pijnlijk zijn voor je hond en bloedingen tot gevolg hebben.

Als je nerveus bent over het knippen van de nagels van je Shih Tzu, kun je ze naar een hondentrimsalon brengen of je dierenarts vragen je de veiligste techniek te laten zien.

Voeding

Goede voeding is essentieel voor de gezondheid van je Shih Tzu, maar het heeft ook als bijkomend voordeel dat het de hoeveelheid verharing die optreedt vermindert en hun huid gezond houdt. Eiwitten, vetzuren, vitamine A en zink zijn allemaal essentiële voedingsstoffen voor een gezonde huid.

Vitaminen helpen de huidcellen sterk en gezond te houden, terwijl omega vetzuren ontstekingsremmende eigenschappen hebben om huidirritatie te voorkomen en de natuurlijke oliën aanvullen om de haarfollikels te hydrateren en te versterken.

Om te voorkomen dat je hond met zijn huidgezondheid worstelt, moet je hem een hondenvoer geven dat gluten- en graanvrij is, want deze ingrediënten komen het meest voor om een allergische reactie uit te lokken. Als je niet zeker weet wat de oorzaak is van overmatig verharen en huidirritatie, probeer dan één ingrediënt tegelijk te schrappen tot je een vermindering van hun symptomen ziet.

Vers, schoon drinkwater moet ook beschikbaar zijn voor je Shih Tzu. Water helpt de huid gehydrateerd te houden, wat voorkomt dat de haarzakjes uitdrogen en het verharen vermindert.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.