Kortsnuitige Honden
verharen mopshond

Verhaard een Mopshond veel?

Mopshonden zijn populaire gezinshuisdieren, dankzij hun eigenzinnige persoonlijkheid en charmante uiterlijk. Er is misschien veel om van te houden aan Mopshonden, maar het verharen kan moeilijk zijn om mee om te gaan. Een veel gestelde vraag is “verharen Mopshonden veel?” Er zijn veel factoren die invloed hebben op hoeveel een Mopshond zal verharen, van voeding en beweging tot genetica en gezondheid. Lees verder om meer te weten te komen.

Verharen mopshondjes?

Mopshonden mogen dan leuk en beminnelijk zijn, het zijn zware verhaarders. Dit betekent dat je haar op je kleren, vloeren en meubels kunt verwachten als je geen goed verzorgingsschema hebt. Mopshonden kunnen gemakkelijk iemands hondenallergie opwekken, dus het is aan te raden dat je minstens een keer per week stofzuigt als je een Mopshond bezit.

Mopshonden hebben ook 2 verharings seizoenen per jaar, dus je moet voorbereid zijn op een beetje extra haar rond het huis in de herfst/herfst en het vroege voorjaar.

Hoeveel verharen Mopshonden in vergelijking met andere rassen?

Vergeleken met andere rassen zijn Mopshonden matige verhaarders. Ze verharen ongeveer evenveel als Labradors en Retrievers. Andere rassen zoals Huskies en Duitse Herders kunnen meer verharen.

Verharen is gemakkelijk genoeg te beheersen, als je maar goed oplet met verzorgen en stofzuigen. Haar kan zich snel ophopen en problemen veroorzaken voor zowel jou als je Mopshond.

Hoe vaak verhaart een Mopshond?

Mopshonden verharen dagelijks een behoorlijke hoeveelheid haar. Je merkt dit misschien meer als je Mopshond dol is op knuffelen of er van houdt als u over zijn buik wrijft.. Mopshonden hebben ook tweemaal per jaar een verharingsperiode waarin ze meer haar dan normaal zullen afwerpen, dus je moet hierop voorbereid zijn.

Verharen mopshonden het hele jaar door?

Ja, Mopshonden verharen voortdurend, maar omdat hun vacht kort is, is het verharen gemakkelijk te beheersen. Je kunt de kans op verharen ook verminderen door ervoor te zorgen dat je Mopshond de hele dag toegang heeft tot water. Een gehydrateerde huid verhaart minder dan een droge, schilferige huid.

Voor mensen met matige of ernstige allergie voor hondenschilfers zijn Mopshonden geen geschikt ras, vanwege de hoeveelheid haar die ze verharen. Mopshonden kunnen geschikt zijn voor iemand met milde allergieën als de haren zich niet op vloeren en meubels ophopen.

Verharen Mopshonden meer in bepaalde perioden van het jaar?

Hondenrassen met een dubbele vacht hebben tweemaal per jaar een verharingsperiode die bekend staat als ‘blow outs’. Deze komen voor in het midden of op het einde van de herfst/herfst als de hond zich voorbereidt om een iets dikkere wintervacht te laten groeien, en opnieuw in het vroege voorjaar om overtollig haar af te werpen, klaar voor het warmere zomerweer.

Tijdens deze blow outs verliezen Mopshonden aanzienlijk meer haar dan normaal en zul je meer moeten borstelen en stofzuigen. Er is niets om je zorgen over te maken, want blow outs zijn een normaal deel van het leven van je hond.

Je kunt tijdens het uitblazen kleine vlekjes korter haar opmerken, maar die groeien meestal binnen een paar dagen weer in. Een blow out periode duurt meestal 2-3 weken.

Op welke leeftijd begint een Mopshond te verharen?

Alle honden zijn in staat om enkele dagen na de geboorte te verharen, maar op deze leeftijd is het verharen minimaal. Mopshond puppy’s ervaren een verharingsfase rond de leeftijd van 6 maanden, als ze in hun volwassen vacht beginnen te groeien.

De puppy verharingsfase duurt meestal een paar weken, maar het zou niet veel meer dan normaal moeten zijn. Zelfs tijdens deze overmatige verharingsperiode merk je misschien niet veel verschil met hun normale verharing.

Wat veroorzaakt overmatig verharen bij Mopshonden?

Overmatig verharen komt vaak voor bij Mopshonden omdat ze gevoelig zijn voor problemen met hun huid en spijsvertering. Allergieën, voedselintoleranties of huidgevoeligheid kunnen een toename van het verharen veroorzaken.

Gelukkig zijn deze oorzaken gemakkelijk te beheersen met veranderingen in levensstijl. In ernstige gevallen kan je Mopshond voor een korte periode medicijnen nodig hebben om de symptomen te verlichten.

Stress

Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van overmatig verharen bij elk hondenras. Er zijn veel dingen die stress kunnen veroorzaken:

 • Adoptie/nieuw gezin
 • Verhuizen
 • Geluidsoverlast b.v. door vuurwerk of bouwwerkzaamheden
 • Veranderingen in het gezin b.v. een baby die geboren wordt, iemand die verhuist of een nieuw huisdier
 • Scheidingsangst
 • Secundaire stress door ziekte of verwonding

Door je te concentreren op de trigger, kun je de hoeveelheid die je Mopshond verhaart verminderen en hem ook helpen zich meer ontspannen en op zijn gemak te voelen.

Allergieën

Allergieën en intoleranties zijn een andere veel voorkomende oorzaak van overmatig verharen bij Mopshonden. Atopische dermatitis is een veel voorkomende huidklacht bij Mopshonden. Dit is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door een allergische reactie. Mopshonden zijn vatbaar voor het ontwikkelen van allergieën, dus je moet hier op bedacht zijn. Allergieën die vaak bij Mopshonden voorkomen zijn onder andere:

 • Gluten- en graanintolerantie b.v. tarwe, maïs en soja
 • Voedselallergieën – vooral rundvlees, vis en eieren komen vaak voor
 • Parasitaire allergenen – honden kunnen allergisch zijn voor het speeksel van parasieten zoals vlooien en teken
 • Gras en pollen
 • Reinigingsmiddelen
 • Waspoeder en wasverzachter

Als je niet zeker weet of het overmatig verharen van je Mopshond te wijten is aan een allergische reactie, of als je niet kunt bepalen waar ze op reageren, spreek dan met je dierenarts die een allergietest zal uitvoeren. Tests kunnen gedaan worden met behulp van bloedafname, intradermale testen (injecties onder de huid) en voedsel eliminatie testen.

Dieet

Voedselallergieën en -intoleranties kunnen allergische dermatitis veroorzaken. Dit is een gevolg van de reactie van het immuunsysteem op wat het denkt dat een vreemde stof is. Een droge, gebarsten of schilferende huid, samen met jeuk en overmatig verharen zijn veel voorkomende symptomen.

De meest gemelde voedselallergenen onder zijn granen en gluten. Dit omvat ingrediënten als tarwe, meel, soja en maïs. Het voeren van een graan- en glutenvrij dieet kan het verharen drastisch helpen verminderen. Rundvlees en vis zijn ook veel voorkomende allergenen voor Mopshonden en moeten vermeden worden.

De meeste allergieën bij honden treden op rond de leeftijd waarop ze gespeend worden, maar ze kunnen zich niet vertonen als dat specifieke allergeen niet aanwezig is in het puppyvoer dat ze krijgen. Verandering in dieet naar een ander merk of hetzelfde merk verandert zijn ingrediënten kan het begin van allergische reacties uitlokken. De gemiddelde leeftijd voor de ontdekking van voedselallergieën bij volwassen honden is 2 jaar.

Hoe kun je het verharen van je Mopshond beheersen?

Het kan frustrerend zijn om overal in huis met hondenhaar te kampen en dat is heel waarschijnlijk als je een Mopshond bezit, maar er zijn veel dingen die je kunt doen om het verharen in de hand te houden.

Regelmatig stofzuigen

Stofzuigen is van essentieel belang voor mopshondenbezitters en dit moet zo mogelijk dagelijks gebeuren. Door elke dag 10 minuten uit te trekken om het huis te stofzuigen of te vegen, verwijder je het overtollige haar van je vloeren en meubels. Daardoor is er minder kans dat losse haren aan je kleding en beddengoed blijven hangen.

Zorg ervoor dat je je stofzuiger regelmatig leegmaakt en controleer of hondenhaar geen van de mondstukken of het stofzuigerfilter blokkeert, want dit kan de zuigkracht verminderen en haren in je huis achterlaten.

Meubelbekledingen

Meubelvellen of sliphoezen zijn ideaal om te voorkomen dat hondenharen aan je bank, fauteuils en eetkamerstoelen blijven kleven. Slipovertrekken zijn meestal gemaakt van materialen die minder snel statische elektriciteit veroorzaken, die losse haren aantrekt.

Ze zijn ook machine wasbaar en drogen snel aan de waslijn. Je kunt slipovertrekken krijgen voor bijna elk meubelstuk en ze hebben als bijkomend voordeel dat ze krassen of scheuren voorkomen.

Hondenbedden

Als je Mopshond ’s nachts op je bed slaapt, zul je bekend zijn met het probleem van hondenharen op je beddengoed. Om dit te voorkomen kun je beter een apart hondenbed hebben. Het maakt niet uit of het bedje op de grond of op je bed staat, maar het houdt de hondenharen van je beddengoed en voorkomt dat je zelf huidirritatie ontwikkelt.

Als je hond gewend is op je bed te slapen, kan dit een beetje wennen voor ze zijn. Moedig ze aan het hondenbed te gebruiken en beloon ze telkens als ze hun pootje op het hondenbed zetten of erin gaan zitten. Als alternatief kun je een hondendeken over het bed leggen om je Mopshond op te laten slapen als ze niet graag in een hondenbed slapen.

Kan ik voorkomen dat mijn Mopshond verhaart?

Hoewel het mogelijk is om de hoeveelheid haar die je Mopshond verhaart te verminderen, is het niet mogelijk het helemaal te voorkomen. Voor de meeste oplossingen is geen medische hulp nodig, maar als het verharen aanhoudt moet je een dierenarts raadplegen. Hier zijn een paar snelle tips om het verharen te verminderen als je een Mopshond bezit.

Regelmatig borstelen

Dit is essentieel voor Mopshondenbezitters en moet twee keer per week gedaan worden om het verharen te helpen verminderen. Het borstelen van je Mopshond voorkomt ook dat hun huid geïrriteerd raakt. Verharen is een jeukend proces, dus hoe meer haar je door borstelen verwijdert, hoe minder je hond de neiging zal hebben om aan zijn huid te krabben.

Als het verharen bijzonder erg is, wil je je Mopshond misschien dagelijks of om de dag borstelen. Dit geldt vooral tijdens het uitblazen, als er meer los haar is.

Een kleine borstel of kam voor de vachtverzorging is ideaal, maar je hebt niets bijzonders of duurs nodig. Je Mopshond moet ook om de paar maanden vakkundig verzorgd worden. Tijdens het uitblazen is dit vaak de beste manier om zoveel mogelijk los haar te verwijderen en de hoeveelheid stofzuigen die je moet doen te verminderen.

Mopshondjes hebben gevoelige shampoo nodig

Er zijn veel verschillende shampoos op de markt die gericht zijn op verschillende huidtypes. Je zult je Mopshond moeten baden met shampoos die zijn samengesteld voor de gevoelige huid of om verharen tegen te gaan. Deze soorten shampoos zijn ontwikkeld om vocht inbrengend te zijn. Ze hydrateren de huid, wat barsten en schilferen voorkomt. Ze houden ook de haarzakjes zacht om broosheid, beschadiging en haaruitval te verminderen.

Je kunt ook gemedicineerde shampoo kopen via voorschrift van je dierenarts als je Mopshond ernstige huidgevoeligheid heeft. Behalve dat deze shampoos de huid hydrateren, helpen ze ook om de huidontsteking en jeuk aan te pakken.

Gebruik op allergie geteste of gevoelige producten

Huidirritatie en overmatig verharen kunnen ook veroorzaakt worden door huishoudelijke schoonmaakmiddelen en wasmiddelen. Dit is hetzelfde als de huidallergieën die mensen kunnen hebben voor bepaalde schoonmaakmiddelen.

Overschakelen op dermatologisch geteste producten die geformuleerd zijn voor de gevoelige huid kan helpen om het overmatig verharen van je hond aanzienlijk te verminderen en te voorkomen dat huidirritatie in de toekomst weer oplaait.

Was al hun dekens, beddengoed, jassen en zacht speelgoed op een hoge temperatuur en met hypoallergeen of gevoelig waspoeder.

Kies bij het schoonmaken van je oppervlakken schoonmaaksprays, poetsmiddelen en luchtverfrissers die geschikt zijn voor mensen met allergieën. Dit geldt ook voor alle schoonmaakmiddelen die je gebruikt om de vloeren te dweilen of de tapijten schoon te maken. Je hond loopt over de vloer en absorbeert alles in zijn huid via zijn pootkussentjes.

Verander van dieet

Overschakelen van je Mopshond op een glutenvrij en graanvrij dieet kan wonderen doen als het gaat om het verminderen van verharen. De meest voorkomende oorzaken van voedselintolerantie zijn tarwe en maïs, maar andere ingrediënten zoals soja, granen, rundvlees en eieren kunnen ook een huidreactie veroorzaken. Het beste hondenvoer voor Mopshonden zijn die met plantaardige eiwitbronnen en natuurlijke ingrediënten.

Verandering van dieet moet langzaam gebeuren door een kleine hoeveelheid van het nieuwe voedsel aan hun huidige voedsel toe te voegen en te letten op eventuele bijwerkingen zoals diarree, braken of winderigheid (gasvorming).

Je dierenarts kan je een geschikt dieet aanraden als je niet zeker weet welk voer je moet kiezen. Je kunt misschien ook hondenvoer op recept krijgen als hun allergieën bijzonder erg zijn of als ze meerdere intoleranties hebben die niet met commercieel hondenvoer beheerd kunnen worden.

Water

Je Mopshond moet overdag altijd toegang hebben tot vers, schoon drinkwater. Hoe meer water ze drinken, hoe gehydrateerder hun huid zal zijn en hoe gezonder hun vacht zal zijn.

Dit vermindert dat de haarzakjes broos worden, wat haaruitval veroorzaakt. Je Mopshond drinkt misschien niet veel water als ze een nat voer dieet volgen, omdat ze veel vocht uit hun voedsel krijgen. Je kunt water drinken aanmoedigen door een eetlepel kippenbouillon aan hun waterbakje toe te voegen of door ze bevroren traktaties aan te bieden.

Voedingssupplementen

Veel eigenaren van Mopshonden geven hun honden voedingssupplementen vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Visoliesupplementen zijn een populaire optie voor Mopshonden omdat ze omega 3 vetzuren bevatten. Omega 3 heeft allerlei voordelen, waaronder ondersteuning van de gezondheid van de huid, stimulering van het immuunsysteem en bevordering van een goede gewrichtsconditie.

Je kunt visolie of levertraan aan het voer van je hond toevoegen, of je kunt een huidbehandeling gebruiken die deze ingrediënten bevat.

Vitamine A helpt ook bij overmatig verharen omdat het de haargroei en de talgproductie bevordert. Talg bevat natuurlijke oliën die de huid gezond en de haarfollikels gehydrateerd houden. Vitamine A is van nature aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen zoals spinazie, wortel, pompoen en pompoen. Je kunt deze voedingsmiddelen in kleine hoeveelheden als traktatie geven.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.