Kortsnuitige Honden
Verhaart een Engelse Bulldog veel

Verhaart een Engelse Bulldog veel?

Bulldogs zijn een van de oudste hondenrassen, dus is het geen verrassing dat ze ook een van de populairste zijn. Potentiële Bulldog eigenaren kunnen zich afvragen “verharen Bulldogs veel?” Dit is een goede vraag om te stellen, want niemand wil te maken hebben met hondenhaar over zijn meubels en kleren. Bulldogs verharen wel, maar niet zo veel als andere rassen. Ze zijn vatbaar voor gezondheidsklachten die overmatig verharen kunnen veroorzaken, dus moeten eigenaars zich hiervan bewust zijn. Lees verder om meer te leren over het verharen van Bulldoggen.

Verhaart een Bulldog?

Bulldogs worden als weinig onderhoud beschouwd als het op verharen aankomt. Ze hebben een enkele vacht van korte, fijne haren, zodat ze het grootste deel van het jaar licht verharen en de haren het meest opvallen op donkerder meubels, vloeren en kleding.

Bulldogs hebben 2 verharingsseizoenen per jaar, bekend als blow outs. Deze komen voor in de late winter/vroege lente en de herfst. Uitblazen gebeurt wanneer de seizoenen veranderen en de hond zijn oude vacht moet afwerpen om nieuwe haren te laten doorgroeien.

Voor Bulldogs is hun voorjaarsuitbarsting zwaarder omdat ze hun dikkere wintervacht aan het afwerpen zijn. Deze blow outs zijn normaal en duren gewoonlijk 4-6 weken.

Hoeveel verhaart een Bulldog in vergelijking met andere rassen?

Vergeleken met andere rassen worden Bulldogs als middelmatig beschouwd. Omdat ze geen ondervacht hebben, verharen ze niet zo veel als andere hondenrassen.

Verharen kan gemakkelijk onder controle gehouden worden, mits je de verzorging goed bijhoudt. Dit kan een eenvoudige wekelijkse borstelbeurt zijn om losse haren te verwijderen. Bulldogs hebben geen zware vachtverzorging nodig omdat hun vacht niet voortdurend groeit.

Hoe vaak verhaart een Bulldog?

Alle honden verharen dagelijks, maar in verschillend tempo. Omdat Bulldogs meestal een lichtgekleurde vacht hebben, merk je uitgevallen haren misschien alleen op je meubels en kleding, vooral op donkere stoffen. Als je je Bulldog een keer per week borstelt, zou er niet te veel haar rond je huis te verwerken moeten zijn.

Verhaart een Bulldog het hele jaar door?

Ja, Bulldogs verharen dagelijks, maar omdat hun vacht kort is, is het verharen gemakkelijk te beheersen. Je kunt de kans op verharen ook verkleinen door ervoor te zorgen dat je Bulldog de hele dag door toegang heeft tot water. Een gehydrateerde huid versterkt de haarzakjes, wat verharen vermindert.

Bulldogs kunnen geschikt zijn voor mensen met allergieën, zolang er maar een consequent verzorgingsschema is om te voorkomen dat er losse haren in huis achterblijven.

Op welke leeftijd begint een Bulldog te verharen?

Alle honden zijn in staat om al enkele dagen na de geboorte te verharen, maar op deze leeftijd is het verharen minimaal. Bulldog puppy’s beginnen gewoonlijk hun puppyvacht te verharen rond de leeftijd van 4-6 maanden, maar elke hond is anders, dus dit kan bij sommige honden later zijn. Bulldog puppy’s verharen veel meer dan volwassen honden.

De puppy verharingsfase duurt meestal 2-4 maanden terwijl hun puppyvacht verloren gaat en hun volwassen vacht ingroeit. Je merkt in deze tijd misschien meer losse haren op je kleren, meubels en vloerbedekking. Je Bulldog puppy’s zullen een dagelijkse borstelbeurt van 5 minuten op prijs stellen om losse haren die in de vacht vastzitten te verwijderen en ook om hun jeukende huid te verlichten.

Wat veroorzaakt overmatig verharen bij een Bulldog?

Gelukkig zijn er niet veel aandoeningen die overmatig verharen bij Bulldogs veroorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn allergieën, bacteriële of schimmelinfecties, parasieten, en een slecht dieet. Minder vaak voorkomende aandoeningen die overmatig verharen veroorzaken zijn zwangerschap en borstvoeding, schildklierziekte, nier- of leverziekte, zonnebrand, en immuunziektes.

Gelukkig zijn de meeste van deze oorzaken gemakkelijk te beheersen met veranderingen in de levensstijl. In ernstige gevallen kan je Bulldog voor een korte periode medicijnen nodig hebben om de symptomen te verlichten.

Stress

Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van overmatig verharen bij elk hondenras. Er zijn veel dingen die stress kunnen veroorzaken:

 • Adoptie/nieuw gezin
 • Verhuizen
 • Geluidsoverlast b.v. door vuurwerk of bouwwerkzaamheden
 • Veranderingen in het gezin b.v. een baby die geboren wordt, iemand die verhuist of een nieuw huisdier
 • Scheidingsangst
 • Secundaire stress door ziekte of verwonding

Door je te concentreren op de trigger, kun je de hoeveelheid die je Bulldog verhaart verminderen en ze ook helpen zich meer ontspannen en op hun gemak te voelen.

Allergieën

Allergieën en intoleranties zijn een andere veel voorkomende oorzaak van overmatig verharen bij Bulldogs, hoewel ze niet zo vaak voorkomen als bij andere rassen zoals Mopshonden of Franse Bulldoggen. Atopische dermatitis is een veel voorkomende huidklacht, die door een allergische reactie wordt uitgelokt. Allergieën die vaak bij Bulldogs voorkomen zijn onder andere:

 • Gluten- en graanintolerantie b.v. tarwe, maïs en soja
 • Voedselallergieën – rundvlees, varkensvlees, eieren, maïs en melk komen bijzonder vaak voor
 • Parasitaire allergenen – honden kunnen allergisch zijn voor het speeksel van parasieten zoals vlooien en teken
 • Gras en pollen
 • Reinigingsmiddelen
 • Waspoeder en wasverzachter

Als je niet zeker weet of het overmatig verharen van je Bulldog het gevolg is van een allergische reactie, of als je niet kunt bepalen waar ze op reageren, spreek dan met je dierenarts die een allergietest zal uitvoeren. Tests kunnen gedaan worden met behulp van bloedafname, intradermale testen (injecties onder de huid) en voedsel eliminatie testen.

Dieet

Voedselallergieën en -intoleranties kunnen allergische dermatitis veroorzaken. Dit is een gevolg van de reactie van het immuunsysteem op wat het denkt dat een vreemde stof is. Een droge, gebarsten of schilferende huid, samen met jeuk en overmatig verharen zijn veel voorkomende symptomen.

De meest gemelde voedselallergenen onder zijn granen en gluten. Dit omvat ingrediënten als tarwe, meel, soja en maïs. Het voeren van een graan- en glutenvrij dieet kan helpen het verharen drastisch te verminderen. Dierlijke eiwitten zoals rundvlees, kip en varkensvlees zijn ook veel voorkomende allergenen voor Bulldogs.

De meeste allergieën bij honden ontstaan rond de leeftijd dat ze gespeend worden, maar ze kunnen zich niet vertonen als dat allergeen niet aanwezig is in het puppyvoer dat ze krijgen. Verandering in dieet naar een ander merk of hetzelfde merk verandert zijn ingrediënten kan het begin van allergische reacties uitlokken. De gemiddelde leeftijd voor de ontdekking van voedselallergieën bij volwassen honden is 2 jaar.

Hoe kun je het verharen van je Bulldog beheersen?

Het kan frustrerend zijn om met hondenhaar om te gaan, maar er zijn veel dingen die je kunt doen om het verharen onder controle te houden. Gelukkig zijn Bulldogs geen zware verhaarders, dus het beheren van haar rond het huis zou een eenvoudige taak moeten zijn.

Regelmatig stofzuigen

Een regelmatig stofzuig- of veegschema zal de meeste losse haren uit je huis verwijderen. Dit betekent dat er minder kan

s is dat losse haren aan je kleding en beddengoed blijven hangen. Bulldogs zijn lichte verhaarders, dus je zou dit niet dagelijks hoeven te doen.

Zorg ervoor dat je je stofzuiger regelmatig leegmaakt en controleer of hondenhaar geen van de mondstukken of het stofzuigerfilter blokkeert, want dit kan de zuigkracht verminderen en haren in je huis achterlaten.

Meubelbekledingen

Meubellakens of slipcovers zijn ideaal om te voorkomen dat hondenharen aan je bank, fauteuils en eetkamerstoelen blijven kleven. Slipcovers zijn meestal gemaakt van materialen die minder snel statische elektriciteit veroorzaken, die losse haren aantrekt.

Ze zijn ook machine wasbaar en drogen snel aan de waslijn. Je kunt slipcovers krijgen voor bijna elk meubelstuk, en ze hebben als bijkomend voordeel dat ze krassen of scheuren voorkomen. Je hebt ze misschien niet het hele jaar door nodig, alleen tijdens uitwaaien als het verharen zwaarder is.

Hondenbedden

Veel hondenbezitters laten hun hond bij hen in bed slapen, maar dit laat hondenharen achter op je beddengoed. Om dit te voorkomen kun je beter een apart hondenbed of deken hebben. Het maakt niet uit of het bed op de grond of op je bed ligt, maar het zal het hondenhaar van je beddengoed houden en voorkomen dat je huidirritatie krijgt.

Als je hond gewend is op je bed te slapen, kan dit een beetje wennen voor ze zijn. Moedig ze aan het hondenbed te gebruiken en beloon ze telkens als ze hun pootje op het hondenbed zetten of erin gaan zitten.

Kan ik voorkomen dat mijn Bulldog verhaart?

Alle honden verharen, net zoals wij elke dag haar verliezen. Het is mogelijk om het verharen te minimaliseren met een paar eenvoudige veranderingen in je levensstijl. Hier zijn een paar snelle tips om het verharen te verminderen als je een Bulldog bezit.

Regelmatig borstelen

Een wekelijkse borstelbeurt thuis is ideaal om de vacht van je Bulldog te onderhouden. Verharen is een jeukend proces, dus hoe meer haar je verwijdert door te borstelen, hoe minder je hond de neiging zal hebben aan zijn huid te krabben. Dit geeft je ook de gelegenheid om hun huid op irritatie te controleren.

Tijdens het uitblazen kun je je verzorgingsbeurten opvoeren tot 2 of 3 keer per week om de losse haren bij te houden.

Een kleine borstel of kam voor de vachtverzorging is ideaal, maar je hebt niets bijzonders of duurs nodig. Bulldogs hebben een enkele vacht van gladde, fijne, korte haren, dus ze hebben geen extra aandacht nodig dan een snelle borstelbeurt van neus tot staart.

Baden

Als je je Bulldog in bad doet, kun je het beste een shampoo voor de gevoelige huid gebruiken. Deze soorten shampoos zijn ontwikkeld om vocht inbrengend te zijn. Ze hydrateren de huid, wat barsten en schilferen voorkomt. Het houdt ook de haarzakjes zacht om broosheid, beschadiging en haaruitval te verminderen.

Als je Bulldog een huidallergie heeft of bijzonder gevoelig is, betaal je een recept voor medicinale shampoo. Behalve dat deze shampoos de huid hydrateren, helpen ze ook om de huidontsteking en jeuk aan te pakken.

Gebruik op allergie geteste of gevoelige producten

Huishoudelijke schoonmaakmiddelen en wasmiddel kunnen huidirritatie en overmatig verharen veroorzaken. Dit is hetzelfde als de huidallergieën die mensen kunnen hebben voor bepaalde schoonmaakmiddelen.

Overschakelen op dermatologisch geteste producten die geformuleerd zijn voor de gevoelige huid kan helpen om het overmatig verharen van je hond aanzienlijk te verminderen en te voorkomen dat huidirritatie in de toekomst weer oplaait.

Was de dekens, het beddengoed, de jassen en het zachte speelgoed van je Bulldog op een hoge temperatuur en met hypoallergeen of gevoelig waspoeder.

Kies bij het schoonmaken van je oppervlakken schoonmaaksprays, poetsmiddelen en luchtverfrissers die geschikt zijn voor mensen met een allergie. Dit geldt ook voor alle schoonmaakmiddelen die je gebruikt om de vloeren te dweilen of de tapijten schoon te maken. Je hond loopt over de vloer en absorbeert alles in zijn huid via zijn pootkussentjes.

Verander van dieet

Als je dierenarts een voedselallergie of -intolerantie vaststelt, kan het nodig zijn het dieet van je Bulldog te veranderen. De meest voorkomende oorzaken van voedselintolerantie bij Bulldogs zijn kip, rundvlees, varkensvlees, maïs, eieren en melk. Hondenvoer dat gemaakt is van plantaardige eiwitten is beter voor Bulldogs, want ze zijn vatbaarder voor intoleranties voor dierlijke eiwitten dan voor enig ander allergeen.

Verandering van dieet moet langzaam gebeuren door een kleine hoeveelheid van het nieuwe voedsel aan hun huidige voedsel toe te voegen en te letten op eventuele bijwerkingen zoals diarree, braken of winderigheid (gasvorming).

Je dierenarts kan je een geschikt dieet aanraden als je niet zeker weet welk voer je moet kiezen. Je kunt misschien ook hondenvoer op recept krijgen als hun allergieën bijzonder erg zijn of als ze meerdere intoleranties hebben die niet met commercieel hondenvoer beheerd kunnen worden.

Water

Ervoor zorgen dat je Bulldog voortdurend toegang heeft tot vers, schoon drinkwater zal helpen om het verharen te verminderen. Hoe meer water ze drinken, hoe gehydrateerder hun huid zal zijn en hoe gezonder hun vacht zal zijn.

Een gehydrateerde huid voorkomt dat de haarfollikels broos worden, wat haaruitval veroorzaakt. Als je Bulldog een natvoer dieet volgt, kan het zijn dat ze niet veel water drinken. Dit is prima, want ze krijgen voldoende vocht binnen uit hun voedsel. Je kunt water drinken aanmoedigen door een eetlepel kippenbouillon aan hun waterbakje toe te voegen of door ze bevroren traktaties aan te bieden.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn populair bij hondenbezitters vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Visoliesupplementen zijn een populaire optie omdat ze omega 3 vetzuren bevatten. Omega 3 heeft allerlei voordelen, waaronder ondersteuning van de gezondheid van de huid, stimulering van het immuunsysteem en bevordering van een goede gewrichtsconditie.

Je kunt visolie of levertraan aan het voer van je Bulldog toevoegen, of je kunt een huidbehandeling gebruiken die deze ingrediënten bevat. Kokosolie heeft ook soortgelijke gezondheidsvoordelen.

Vitamine A helpt bij overmatig verharen omdat het de haargroei en de talgproductie bevordert. Talg bevat natuurlijke oliën die de huid gezond en de haarfollikels gehydrateerd houden. Vitamine A is van nature aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen zoals spinazie, wortel, pompoen en pompoen. Je kunt deze voedingsmiddelen in kleine hoeveelheden als traktatie geven.

Als je niet zeker weet welke supplementen heilzaam zullen zijn, spreek dan met je dierenarts die je op basis van de gezondheid van je Bulldog kan adviseren.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.