Kortsnuitige Honden
verharen boxers veel

Verharen Boxers veel?

Boxers zijn een oud ras, een van de oudste in het Verenigd Koninkrijk naast de Mastiff en de Bulldog. Een veel gestelde vraag over het ras is “verharen Boxers veel?”. Boxers verharen wel, maar ze hebben een korte vacht, dus hun verharing is licht tot matig. Ze zijn vatbaar voor gezondheidsklachten die overmatig verharen kunnen veroorzaken, dus eigenaars moeten zich hiervan bewust zijn. Lees verder om meer te leren over Boxers die verharen.

Verharen Boxers?

Hoewel Bulldogs een korte vacht hebben, is hun haar vrij dik, en ze worden beschouwd als een matig verharend ras. Natuurlijk is elke hond anders, en sommige Boxers kunnen minder verharen, afhankelijk van hun genetica.

Boxers hebben, net als veel andere rassen, 2 verharingsseizoenen per jaar, bekend als blow outs. Deze komen voor in de late winter/vroege lente en de herfst, waarbij de oude vacht verhaart om een nieuwe vacht te laten doorgroeien. De voorjaarsuitbarsting is de zwaarste verharingsperiode, omdat de hond dan zijn dikkere wintervacht verliest. Deze uitbarstingen zijn normaal en duren meestal 4-6 weken.

Hoeveel verharen Boxers in vergelijking met andere rassen?

Boxers worden beschouwd als matige verhaarders, dus je zult waarschijnlijk overal in huis haren opmerken, ook op je vloeren en meubels. Een regelmatige stofzuig- of veegroutine zal helpen dit onder controle te houden.

Je Boxer zal ook wekelijks geborsteld moeten worden om losse haren bij te houden en huidirritatie te voorkomen. Regelmatig borstelen kan ook helpen om het verharen te verminderen, want het helpt de natuurlijke huidoliën te verdelen en de huid gezond te houden.

Op welke leeftijd beginnen Boxers te verharen?

De meeste puppy’s beginnen hun puppyvacht te verharen rond 4-6 maanden leeftijd, maar elke hond is anders, dus dit kan bij sommige honden nog maanden duren.

De puppy verharingsfase duurt meestal 2-4 maanden en je zult in deze tijd veel losse haren rond het huis opmerken. Je kunt dit gemakkelijk onder controle houden met een dagelijkse borstelbeurt van 5 minuten om losse haren die in de vacht vastzitten te verwijderen en hun jeukende huid te verlichten.

Doe je Boxer puppy niet te vaak in bad, want dit onttrekt de natuurlijke oliën aan de vacht en veroorzaakt uitdroging van de huid. Een droge huid verzwakt de haarfollikels en verergert het verharen.

Wat veroorzaakt overmatig verharen bij Boxers?

Boxers zijn een gezond ras, maar er zijn enkele aandoeningen die overmatig verharen kunnen veroorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn allergieën, huidinfecties en parasieten. Minder vaak voorkomende aandoeningen die overmatig verharen veroorzaken zijn zwangerschap en borstvoeding, schildklieraandoeningen, nier- of leveraandoeningen, zonnebrand, en immuunstoornissen.

Eenvoudige veranderingen in de levensstijl kunnen de meeste gevallen van overmatig verharen helpen verminderen. In ernstige gevallen kan je Boxer voor een korte periode medicijnen nodig hebben om de symptomen te verlichten.

Stress

Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van overmatig verharen bij elk hondenras. Een angstige hond kan last hebben van overmatig verharen en vlekkerige haaruitval. Er zijn veel dingen die stress kunnen veroorzaken:

 • Geluidsoverlast b.v. door vuurwerk of bouwwerkzaamheden
 • Adoptie/nieuw gezin
 • Verhuizen
 • Veranderingen in het gezin b.v. een baby die geboren wordt, iemand die verhuist of een nieuw huisdier
 • Scheidingsangst
 • ziekte of verwonding

Je kunt het verharen van je Boxer verminderen door de oorzaak van hun stress vast te stellen en te werken aan het wegnemen daarvan. Een gelukkige, ontspannen hond zal veel minder verharen dan een gestreste hond.

Allergieën

Atopische dermatitis is een veel voorkomende huidklacht die overmatig verharen bij Boxers veroorzaakt. Deze aandoening wordt uitgelokt door een allergische reactie. Allergieën die vaak bij Boxers voorkomen zijn onder andere:

 • Gluten- en graanintolerantie b.v. tarwe, maïs en soja
 • Parasitaire allergenen – honden kunnen allergisch zijn voor het speeksel van parasieten zoals vlooien en teken
 • Gras en pollen
 • Reinigingsmiddelen
 • Waspoeder en wasverzachter

Als je niet zeker weet of het overmatig verharen van je Boxer het gevolg is van een allergische reactie, of als je niet kunt bepalen waar ze op reageren, spreek dan met je dierenarts die een allergietest zal uitvoeren.

Dieet

Voedselallergieën en -intoleranties kunnen allergische dermatitis veroorzaken. Een droge, gebarsten of schilferende huid, samen met jeuk en overmatig verharen zijn veel voorkomende symptomen. Dit is een gevolg van de reactie van het immuunsysteem op wat het denkt dat een vreemde stof is.

Gelukkig hebben Boxers minder kans dan andere rassen om een voedselallergie of -intolerantie te hebben. De meest gemelde voedselallergenen onder zijn graan en gluten. Dit omvat ingrediënten als tarwe, meel, soja en maïs. Het voeren van een graan- en glutenvrij dieet kan helpen het verharen drastisch te verminderen.

De meeste allergieën bij honden ontstaan rond de leeftijd dat ze gespeend worden, maar ze kunnen zich niet vertonen als dat allergeen niet aanwezig is in het puppyvoer dat ze krijgen. Verandering in dieet naar een ander merk of hetzelfde merk verandert zijn ingrediënten kan het begin van allergische reacties uitlokken. De gemiddelde leeftijd voor de ontdekking van voedselallergieën bij volwassen honden is 2 jaar.

Hoe kun je het verharen van je Boxer beheersen?

Het beheren van hondenhaar in je huis hoeft geen vermoeiend karwei te zijn. Elke dag een paar minuten opzij zetten om te stofzuigen en het beddengoed van je hond te wassen kan je veel tijd en stress besparen.

Regelmatig stofzuigen

Boxers zijn matige verhaarders, dus het is belangrijk dat je tijd uittrekt voor stofzuigen om een opeenhoping van haren op je vloeren en meubels te voorkomen.

Zorg ervoor dat je je stofzuiger regelmatig leegmaakt en controleer of hondenhaar geen van de mondstukken of het stofzuigerfilter blokkeert, want dit kan de zuigkracht verminderen en haren in je huis achterlaten.

Meubelbekledingen

Hondenhaar van je bekleding krijgen kan moeilijk zijn, maar er is een eenvoudige oplossing. Meubelvellen of slipcovers zijn ideaal om te voorkomen dat hondenharen aan je bank, fauteuils en eetkamerstoelen blijven kleven.

Slipovertrekken zijn machine wasbaar en drogen snel aan de waslijn. Je kunt slipcovers krijgen voor bijna elk meubelstuk, en ze hebben als bijkomend voordeel dat ze krassen of scheuren voorkomen. Je hebt ze misschien niet het hele jaar door nodig, alleen tijdens uitwaaien als het verharen zwaarder is.

Hondenbedden

Hondenbedden zijn er in allerlei vormen, maten en materialen. De beste opties zijn een plastic hondenbed met aparte kussen- of dekens-inzetstukken. Als alternatief kun je machine wasbare hondenbedden kopen. Je moet je hondenbedden wekelijks wassen om vuil, bacteriën en uitgevallen haren te verwijderen.

Veel hondenbezitters laten hun hond bij hen in bed slapen, maar dit laat hondenharen achter op je beddengoed. Om dit te voorkomen kun je beter een apart hondenbed of deken hebben. Het maakt niet uit of het bed op de grond of op je bed ligt, maar het zal het hondenhaar van je beddengoed houden en voorkomen dat je huidirritatie krijgt.

Als je hond gewend is op je bed te slapen, kan dit een beetje wennen voor ze zijn. Moedig ze aan het hondenbed te gebruiken en beloon ze telkens als ze hun pootje op het hondenbed zetten of erin gaan zitten.

Kan ik voorkomen dat mijn Boxer verhaart?

Het is een veel voorkomende misvatting dat sommige honden niet verharen. Alle honden verharen. Zelfs hypoallergene honden. Zelfs honden die als hevig verharend beschouwd worden, kunnen hun verharing verminderen met een paar eenvoudige veranderingen in hun levensstijl.

Regelmatig borstelen

Een wekelijkse borstelbeurt thuis is ideaal om de vacht van je Boxer te onderhouden. Losse haren die in de vacht van een hond achterblijven kunnen huidirritatie veroorzaken. Dit kan een droge, schilferige huid zijn, roodheid, of jeuk. Borstelen helpt om de natuurlijke oliën in de huid te verdelen en houdt de huid gehydrateerd. Haarzakjes zijn sterker als de huid eromheen gehydrateerd is en dit helpt het verharen te verminderen.

Tijdens het uitblazen kun je je verzorgingsbeurten opvoeren tot 2 of 3 keer per week om de losse haren bij te houden.

Een kleine borstel of kam voor de vachtverzorging is ideaal, maar je hebt niets bijzonders of duurs nodig. Boxers hebben een enkele vacht van gladde, korte haren, dus ze hebben geen extra aandacht nodig dan een snelle borstelbeurt van neus tot staart.

Baden

Probeer je Boxer niet te vaak in bad te doen, want dat kan hun huid uitdrogen en een toename van het verharen veroorzaken. Je kunt het beste een shampoo voor de gevoelige huid gebruiken. Deze soorten shampoo zijn ontwikkeld om vocht inbrengend te zijn, wat het verharen helpt verminderen en ook beschadigde, gebarsten of jeukende huid voorkomt.

Huidallergieën komen niet zo vaak voor bij Boxers, maar als je hond aan deze aandoening lijdt, kun je misschien een recept krijgen voor medicinale shampoo. Behalve dat deze shampoos de huid hydrateren, helpen ze ook om de huidontsteking en jeuk aan te pakken.

Gebruik op allergie geteste of gevoelige producten

Als je rondom je huis schoonmaakt, is het van belang dat je keuzes maakt die veilig zijn voor de gevoelige huid en geen onnodige parfums bevatten. Die kunnen huidirritatie en jeuk veroorzaken, met haaruitval en infecties tot gevolg.

Overschakelen op dermatologisch geteste producten die geformuleerd zijn voor de gevoelige huid kan helpen om het overmatig verharen van je hond aanzienlijk te verminderen en te voorkomen dat huidirritatie in de toekomst weer oplaait.

Was je honden beddengoed apart van je gewone was. Zo voorkom je verontreiniging door parfums en chemicaliën. Zorg er altijd voor dat je je hondenstrooisel op een hete was wast om eventuele bacteriën te doden, want dit kan ook huidirritatie en overmatig verharen veroorzaken.

Verander van dieet

Soms is het voedsel van je hond de oorzaak van hun overmatig verharen. Dit is een van de meest voorkomende symptomen van een voedselallergie. Gelukkig zijn Boxers niet vatbaar voor voedselallergieën, maar ze kunnen wel een intolerantie voor tarwe en gluten ontwikkelen. Overschakelen op een tarwevrij en glutenvrij dieet kan de gezondheid van de huid van je hond drastisch verbeteren en het verharen verminderen.

Verandering van dieet moet langzaam gebeuren door een kleine hoeveelheid van het nieuwe voedsel aan hun huidige voedsel toe te voegen en te letten op eventuele bijwerkingen zoals diarree, braken of winderigheid (gasvorming).

Je dierenarts kan je een geschikt dieet aanraden als je niet zeker weet welk voer je moet kiezen. Je kunt misschien ook hondenvoer op recept krijgen als hun allergieën bijzonder erg zijn of als ze meerdere intoleranties hebben die niet met commercieel hondenvoer beheerd kunnen worden.

Water

Het klinkt misschien eenvoudig, maar zorgen dat je Boxer voortdurend toegang heeft tot vers, schoon drinkwater helpt om het verharen te verminderen. Een gehydrateerde huid zal minder snel barsten, dus zou er minder verharing moeten zijn.

Een gehydrateerde huid voorkomt dat de haarfollikels broos worden, wat haaruitval veroorzaakt. Als je Boxer een nat voer dieet volgt, moet je niet verwachten dat ze veel water drinken, want ze krijgen genoeg water uit hun voedsel. Je kunt water drinken aanmoedigen door een eetlepel kippenbouillon aan hun waterbakje toe te voegen of door ze bevroren traktaties aan te bieden.

Voedingssupplementen

Als je voedingssupplementen aan het voer van je hond wilt toevoegen, kies dan voor supplementen die een direct nut hebben voor de huid.

Visoliesupplementen bevatten omega 3 vetzuren. Omega 3 heeft allerlei voordelen, waaronder ondersteuning van de gezondheid van de huid, stimulering van het immuunsysteem en bevordering van een goede conditie van de gewrichten.

Je kunt visolie of levertraan aan het voer van je Boxer toevoegen, of je kunt een huidbehandeling gebruiken die deze ingrediënten bevat. Kokosolie heeft ook soortgelijke gezondheidsvoordelen.

Vitamine A helpt bij overmatig verharen omdat het de haargroei en de talgproductie bevordert. Talg bevat natuurlijke oliën die de huid gezond en de haarfollikels gehydrateerd houden. Vitamine A is van nature aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen zoals spinazie, wortel, pompoen en pompoen. Je kunt deze voedingsmiddelen in kleine hoeveelheden als traktatie geven.

Je kunt met je dierenarts praten over voedingssupplementen en welke het meest geschikt zouden zijn voor je Boxer, vooral als ze last hebben van overmatig verharen.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.