Kortsnuitige Honden

Verharen Shih Tzu veel?

Verharen is een probleem dat veel hondenbezitters zullen begrijpen. Sommige honden verharen veel, terwijl andere maar heel weinig verharen. Verharen Shih Tzu veel? Er zijn veel factoren die invloed hebben op hoeveel een Shih Tzu zal verharen, van dieet en beweging tot genetica en gezondheid.

Shih Tzu worden beschouwd als een mild verharend ras, maar hoe korter de vacht geschoren is, hoe meer losse haren je rond je huis zult vinden. Dit komt omdat langere vachten losse haren opvangen, terwijl korte vachten losse haren op de grond of op meubels laten vallen.

Alle honden verharen tot op zekere hoogte, maar sommige rassen verharen veel minder dan andere. Hondenallergieën worden veroorzaakt door eiwitten die in het speeksel en de urine van de hond voorkomen, en die zich een weg kunnen banen in de huid en het haar. Dit is waar je een reactie op hebt. Hoe meer een hond verhaart, hoe erger je reactie zal zijn.

Shih Tzu hebben ook 2 verharingsseizoenen per jaar, dus je moet voorbereid zijn op een beetje extra haar rond het huis in de herfst en het vroege voorjaar.

Hoeveel verharen Shih Tzu in vergelijking met andere rassen?

Vergeleken met andere rassen zijn Shih Tzu weinig verharend. Er zijn veel andere rassen die vaker of in grotere hoeveelheden zullen verharen.

Je merkt misschien pas hoeveel haar je Shih Tzu verliest als je hem borstelt. Het is belangrijk je hond regelmatig te borstelen om losse haren te verwijderen en zijn huid gezond te houden.

Lees Ook: Verharen mopshond veel

Hoe vaak verharen Shih Tzu?

Shih Tzu verharen dagelijks een kleine hoeveelheid haar. Dit is gemakkelijk te beheersen omdat het haarverlies minimaal is en de haartjes klein en dun zijn. Je zult minder haren opmerken als je de vacht van je hond lang houdt.

Verharen Shih Tzu het hele jaar door?

Shih Tzu verharen het hele jaar door en zullen twee keer een intensievere verhaarperiode hebben; een in de lente en een andere in de herfst. Zo kan de hond een nieuwe vacht laten groeien die beter geschikt is voor het klimaat.

Voor mensen met een allergie voor hondenschilfers kan de Shih Tzu een geschikt ras zijn, vooral als men de vacht wat langer laat groeien.

Verharen Shih Tzu meer in bepaalde tijden van het jaar?

Zoals veel hondenrassen hebben ook Shih Tzu tweemaal per jaar te maken met verharingsperioden die bekend staan als ‘blow outs’. Deze komen voor in het midden of op het einde van de herfst als de hond zich voorbereidt om een iets dikkere wintervacht te laten groeien, en opnieuw in het vroege voorjaar om overtollig haar af te werpen, klaar voor het warmere zomerweer.

Tijdens deze verhaarseizoenen verliest je Shih Tzu aanzienlijk meer haar dan normaal en je kunt een opeenhoping van haar op je tapijten en meubels opmerken. Er is niets om je zorgen over te maken, want blow outs zijn een normaal deel van het leven van je hond.

Je kunt tijdens het verharen kleine vlekjes korter haar opmerken, maar die groeien meestal binnen een paar dagen weer in. Een verhaarperiode duurt meestal 2-3 weken.

Op welke leeftijd beginnen Shih Tzu te verharen?

Alle honden zijn in staat om enkele dagen na de geboorte te verharen, maar op deze leeftijd is het verharen minimaal. De volwassen vacht van een Shih Tzu puppy begint te groeien zodra hij rond de 8 of 9 maanden oud is,en deze fase kan duren tot de hond 1 jaar oud is.

Dit is normaal omdat ze hun dunnere puppyvacht moeten afwerpen om hun volwassen vacht te laten doorgroeien. Je kunt merken dat je Shih Tzu puppy in deze tijd jeuk heeft. Je kunt je puppy helpen door zijn vacht elke dag 5 minuten uit te borstelen. Losse haren die in de vacht vastzitten kunnen huidirritatie veroorzaken, dus borstelen helpt om je puppy comfortabel te houden en eventuele huidproblemen te voorkomen.

Wat veroorzaakt overmatig verharen bij Shih Tzu?

Elke hond kan last hebben van overmatig verharen en de oorzaak is meestal een variant van stress of ziekte. Gelukkig zijn deze oorzaken gemakkelijk te beheersen met veranderingen in levensstijl. In ernstige gevallen kan je Shih Tzu voor een korte periode medicijnen nodig hebben om de symptomen te verlichten.

Stress

Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van overmatig verharen bij Shih Tzu. Er zijn veel dingen die stress kunnen veroorzaken:

 • Adoptie/nieuw gezin
 • Verhuizen
 • Geluidsoverlast b.v. door vuurwerk of bouwwerkzaamheden
 • Veranderingen in het gezin b.v. een baby die geboren wordt, iemand die verhuist of een nieuw huisdier
 • Verlatingsangst
 • Secundaire stress door ziekte of verwonding

Je kunt de hoeveelheid verharing verminderen door de oorzaak van de stress van je hond vast te stellen en te werken aan het wegnemen daarvan uit zijn dagelijkse routine.

Allergieën

Allergieën en intoleranties zijn een andere veel voorkomende oorzaak van overmatig verharen bij honden. Een hond die allergisch is kan een aandoening ontwikkelen die atopische dermatitis heet, wat een huidaandoening is die door een allergische reactie veroorzaakt wordt. Helaas zijn Shih Tzu vatbaar voor het ontwikkelen van allergieën, vooral voor vlooienspeeksel, dus je zult hier op bedacht moeten zijn. Andere allergieën die veel bij Shih Tzu voorkomen zijn o.a.:

 • Gluten- en graanintolerantie b.v. tarwe, maïs en soja
 • Voedselallergieën – vooral vis, eieren en lamsvlees komen veel voor
 • Gras en pollen
 • Reinigingsmiddelen
 • Waspoeder en wasverzachter

Als je niet zeker weet of het overmatig verharen van je hond te wijten is aan een allergische reactie, of je niet kunt bepalen waar je hond op reageert, maak dan een afspraak bij je dierenarts die een allergietest zal uitvoeren. Tests kunnen gedaan worden met behulp van bloedafname, intradermale testen (injecties onder de huid) en voedsel eliminatie testen.

Dieet

Voedselallergieën en -intoleranties kunnen allergische dermatitis veroorzaken. Dit is een gevolg van de reactie van het immuunsysteem op een mogelijke vreemde stof. Je Shih Tzu kan last krijgen van een droge, gebarsten of schilferende huid, samen met jeuk en overmatig verharen.

De 3 meest gemelde voedselallergenen voor Shih Tzu zijn rundvlees, zuivel en kip. Andere voedingsmiddelen zoals vis, lam, tarwe, soja en maïs kunnen ook allergieën of intoleranties opwekken.

De meeste allergieën bij Shih Tzu doen zich voor rond de leeftijd waarop ze gespeend worden, maar ze tonen zich niet als dat specifieke allergeen niet aanwezig is in het puppyvoer dat ze krijgen. Verandering van het dieet naar een ander merk, of als hetzelfde merk zijn ingrediënten verandert, kan het begin van allergische reacties uitlokken. De gemiddelde leeftijd voor de ontdekking van voedselallergieën bij volwassen honden is 2 jaar.

Hoe kun je het verharen van je Shih Tzu beheersen?

Het kan frustrerend zijn om overal in huis met hondenhaar te kampen, vooral als jij of een gezinslid aan allergieën lijdt, maar er zijn veel dingen die je kunt doen om het verharen van je Shih Tzu in de hand te houden.

Regelmatig stofzuigen

Elke dag even 5-10 minuten stofzuigen helpt om het overtollige haar van je vloeren en meubels te verwijderen. Zo is er minder kans dat losse haren aan je kleding en beddengoed blijven hangen.

Zorg ervoor dat je je stofzuiger regelmatig leegmaakt en controleer of hondenhaar geen van de mondstukken of het stofzuigerfilter blokkeert, want dit kan de zuigkracht verminderen en haren in je huis achterlaten.

Meubelbekledingen

Meubelhoezen of dekens zijn ideaal om te voorkomen dat hondenharen aan je bank, fauteuils en eetkamerstoelen blijven kleven. Overtrekken zijn meestal gemaakt van materialen die minder snel statische elektriciteit veroorzaken, die losse haren aantrekt.

Ze zijn ook machinewasbaar en drogen snel aan de waslijn. Je kunt overtrekken krijgen voor bijna elk meubelstuk en ze hebben als bijkomend voordeel dat ze krassen of scheuren voorkomen.

Hondenbedden

Niemand wil voortdurend zijn beddengoed verschonen omdat het bedekt is met hondenhaar. Om dit te voorkomen kun je je Shih Tzu het beste in zijn eigen bed laten slapen . Het maakt niet uit of het bed op de grond of op je bed staat, maar het zal het hondenhaar van je beddengoed houden.

Als je hond gewend is op je bed te slapen, kan dit een beetje wennen voor ze zijn. Moedig je hond aan het hondenbed te gebruiken en beloon hem telkens als hij erin gaan zitten.

Kan ik voorkomen dat mijn Shih Tzu verhaart?

Er zijn veel triggers voor overmatig verharen, maar er zijn dingen die je kunt doen om de hoeveelheid verharing die optreedt te helpen verminderen en ook om de jeukende huid van je hond te verlichten. Meestal is er geen medische hulp nodig, maar als het verharen aanhoudt moet je een dierenarts raadplegen. Het is belangrijk op te merken dat zelfs honden die als “hypoallergeen” worden beschreven nog steeds een kleine hoeveelheid zullen verharen.

Regelmatig borstelen

Een wekelijkse borstelbeurt kan overmatig verharen helpen voorkomen en voorkomt ook irritatie van de huid. Verharen is een proces dat jeuk veroorzaakt, dus hoe meer haar je door borstelen verwijdert, hoe minder je hond de neiging zal hebben om aan zijn huid te krabben.

Als het verharen bijzonder erg is, wil je misschien je Shih Tzu dagelijks of om de andere dag borstelen. Je zult merken dat je hond er naar uit zal zien geborsteld te worden, want het kalmeert zijn huid en kan heel ontspannend zijn.

Een kleine borstel of kam voor de vachtverzorging is ideaal, maar je hebt niets bijzonders of duurs nodig. Je zult je Shih Tzu ook eens per maand vakkundig moeten laten verzorgen, want ze hebben een vacht die voortdurend groeit.

Kies de juiste shampoo

Je kunt het verharen verminderen door een hondenshampoo te gebruiken die speciaal samengesteld is voor vachten die veel verharen. Shampoos voor de gevoelige huid helpen ook, want ze zijn ontwikkeld om vochtinbrengend te zijn. Ze hydrateren de huid, wat barsten en schilferen voorkomt. Het houdt ook de haarzakjes zacht om broosheid, beschadiging en haaruitval te verminderen.

Als je Shih Tzu ernstige huidirritatie heeft, kun je gemedicineerde shampoo via recept van je dierenarts krijgen. Medicinale shampoos helpen ook om huidontsteking en jeuk aan te pakken. De shampoo´s voor huidproblemen van Virbac zijn ook zeer geschikt, en helpen meestal goed.

Gebruik op allergie geteste of gevoelige producten

Bepaalde huishoudelijke schoonmaakmiddelen en waspoeders kunnen huidgevoeligheid bij honden veroorzaken. Was het bed, het beddengoed en de vacht van je hond met producten die speciaal voor de gevoelige huid ontwikkeld zijn.

Overschakelen op dermatologisch geteste producten die geformuleerd zijn voor de gevoelige huid kan helpen om het overmatig verharen van je hond aanzienlijk te verminderen en te voorkomen dat huidirritatie in de toekomst weer oplaait.

Kies bij het schoonmaken van je oppervlakken schoonmaaksprays, poetsmiddelen en luchtverfrissers die geschikt zijn voor mensen met allergieën. Dit geldt ook voor alle schoonmaakmiddelen die je gebruikt om de vloeren te dweilen of de tapijten schoon te maken. Je hond loopt over de vloer en absorbeert alles in zijn huid via zijn pootkussentjes.

Verander van dieet

Een ander dieet zal helpen om het verharen te verminderen, vooral als je Shih Tzu een voedselallergie of -intolerantie heeft. Je dierenarts kan een dieet op recept aanraden of je kunt overschakelen op een hondenvoer dat geen ingrediënten bevat die de allergie opwekken.

Een dieetverandering moet langzaam gebeuren door een kleine hoeveelheid van het nieuwe voer aan het huidige voer toe te voegen en te letten op eventuele bijwerkingen zoals diarree, braken of winderigheid (gasvorming). Je dierenarts kan een geschikt dieet aanbevelen als je niet zeker weet welk voedsel je moet kiezen.

Water

Door je hond vers schoon drinkwater te geven, help je zijn huid gehydrateerd en zijn vacht gezonder te houden.

Een gehydrateerde huid voorkomt dat de haarfollikels broos worden, wat tot haaruitval leidt. Als je hond een natvoer dieet volgt, zal hij misschien minder water willen drinken omdat hij vocht uit zijn voedsel krijgt.

Je kunt de wateropname stimuleren door je hond diepvriessnacks aan te bieden of door een beetje vleesbouillon aan de maaltijden toe te voegen als de hond droge brokken krijgt.

Voedingssupplementen

Extra voedingssupplementen kunnen ook helpen om overmatig verharen te voorkomen. Voedingssupplementen zoals visolie zijn geweldig om de gezondheid van de huid te ondersteunen, het immuunsysteem te stimuleren en een goede gewrichtsconditie te bevorderen.

Je kunt visolie of levertraan aan het voer van je hond toevoegen, of je kunt een huidbehandeling gebruiken die deze ingrediënten bevat.

Vitamine A helpt ook bij overmatig verharen omdat het de haargroei en de talgproductie bevordert. Talg bevat natuurlijke oliën die de huid gezond en de haarfollikels gehydrateerd houden.

Als je moeite hebt om je hond supplementen in de vorm van tabletten te laten innemen, kies dan voor de poedervorm, die je over het voer kunt strooien.

Lees Ook: Shih Tzu vachtverzorging gids

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.