Je puppy thuisbrengen is een spannende tijd en het kan moeilijk zijn om te wachten. Het is essentieel voor de gezondheid van je puppy dat ze tot een geschikte leeftijd bij hun moeder blijven.
Tijdens de eerste levensweken leren puppy’s belangrijke socialisatie-vaardigheden van hun moeder en nestgenootjes, en wennen ze aan normale huishoudelijke geluiden en dagelijkse routine. Een puppy te vroeg bij zijn moeder weghalen kan op latere leeftijd ernstige gezondheids- en ontwikkelingsproblemen veroorzaken.
Leren van mama
Puppy’s leren alles over het leven van hun moeder. Zelfs vanaf de geboorte leren puppy’s hun omgeving kennen en hoe ze moeten communiceren.
Aanraking, Geluid en Geur
Ze roepen om hun moeder als ze angstig zijn en gebruiken hun tastzin en reukzin om een thee te vinden om bij te zogen. Hun moeder zal ook lichamelijke aanraking gebruiken om haar pups te stimuleren;
- het likken na de geboorte verwarmt de pups en moedigt ze aan zelfstandig te ademen
- de moeder zal haar pups likken om de stoelgang te stimuleren
Dit is een belangrijk onderdeel van het bindingsproces tussen de moeder en haar pups. Behalve met hun moeder communiceren, gebruiken puppy’s ook tast en reuk om met hun nestgenoten te communiceren. Een puppy stapel is niet alleen schattig, het is ook heilzaam. Puppy’s zijn niet in staat hun lichaamstemperatuur te regelen, dus zullen ze tegen elkaar aankruipen om warm te blijven.
Puppy’s leren ook de ingewikkelde aard van socialisatie van hun nestgenoten, zoals hoe ze een speelsessie kunnen beginnen en hoe ze hun beet tijdens het spelen onder controle kunnen houden. Dit gebeurt allemaal door aanraking en geluid en helpt een evenwichtige hond te creëren.
Socialisatie
Pups beginnen niet lang na de geboorte te kronkelen en te schuifelen. Hier leren ze voor het eerst socialiseren met hun moeder en nestgenoten. Ze zullen ook blootgesteld worden aan menselijke interactie en het is belangrijk dat dit altijd een positieve ervaring is.
Zodra hun ogen open gaan, beginnen de pups de kunst van het communiceren te leren en er vormt zich een rangorde onder het nest. Dit is normaal gedrag en er moet niet in ingegrepen worden. De moeder zal ingrijpen om haar puppy’s te corrigeren als ze te ruw spelen of als er onenigheid is.
Het spenen
Vanaf 5 of 6 weken oud beginnen de meeste fokkers de pups te spenen op vast voedsel, maar ze zullen nog steeds af en toe door hun moeder gevoed worden. Ze kan de pups al zelf beginnen te spenen door korter te gaan liggen om te zogen en naar de pups te knijpen als ze te gretig zijn om van haar te zogen.
Puppy’s mogen niet herplaatst worden voor ze volledig gespeend zijn, want dat kan op latere leeftijd gezondheidscomplicaties veroorzaken, zoals spijsverteringsklachten en groeiachterstand.
Sturend gedrag
Naarmate de pups groeien en zich ontwikkelen, beginnen ze hun eigen individuele persoonlijkheid te tonen. Ze beginnen zich meer te bewegen en tonen een levendige belangstelling om verder dan hun hol te verkennen. Tegen 2-3 weken moeten de pups gewend zijn aan menselijk contact en als ze goed gesocialiseerd zijn zullen ze actief menselijke aandacht zoeken.
Waar de puppy’s zich ongepast gedragen, zoals bazig zijn tegen hun broertjes en zusjes of te lang zogen, zal hun moeder hun gedrag corrigeren. Dit leert de puppy’s over dominantie, maar ook welke gedragingen aanvaardbaar zijn en welke niet.
De puppy’s beginnen met elkaar te spelen en de moeder kan ook zachte speelsessies beginnen, waarbij ze het spel abrupt beëindigt als de puppy’s te hard bijten. Dit is de sleutel om de pups bijtremming te leren, zodat ze begrijpen hoe ze zachtjes kunnen spelen en verwondingen kunnen voorkomen.
Als puppy’s vóór de leeftijd van 5 weken bij hun moeder weggehaald worden, hebben ze dit sleutelonderdeel van de socialisatie nog niet geleerd en dat kan reactiviteitsproblemen veroorzaken als de puppy’s ouder zijn en met andere honden willen omgaan.
Is er een juiste leeftijd voor puppy’s om hun moeder te verlaten?
De meest aanvaarde leeftijd voor puppies om hun moeder te verlaten is 8 weken. Deze leeftijd is belangrijk omdat de pups dan met 7 weken van hun moeder gespeend zijn en voldoende socialisatie met hun nestgenoten en hun fokker gehad zullen hebben om ze op hun nieuwe leven voor te bereiden.
Veel professionele fokkers, vooral rashondenfokkers, zullen hun puppy’s pas weer in huis nemen als ze 12 weken oud zijn. Men gelooft dat deze extra vier weken een gunstige socialisatie-ervaring opleveren, en tevens de gelegenheid bieden voor een basisopleiding.
Bovendien zullen puppy’s die met 12 weken naar huis gebracht worden hun tweefasige vaccinaties gekregen hebben, zodat ze naar buiten kunnen gaan en het buitenleven verkennen zonder het risico ziektes op te lopen. Puppy’s die met 8 weken naar huis gestuurd worden zullen alleen hun eerste vaccinatiedosis gekregen hebben en zullen tot 4 weken moeten wachten voor ze mogen gaan wandelen of andere honden mogen ontmoeten.
Er is geen definitieve regel over de geschikte leeftijd voor puppies om hun moeder te verlaten, maar het is zeker gunstig om te wachten tot ze minstens 8 weken oud zijn en bij voorkeur tot 12 weken voor ze naar hun nieuwe thuis gestuurd worden.
Dit geeft de pups ruim de tijd om de juiste socialisatievaardigheden te leren en hun persoonlijkheid vrij te ontwikkelen.
Omgekeerd is het risico van een puppy tot de leeftijd van 12 weken bij zijn moeder en nestgenoten laten, dat de puppy’s een vast lid van dat gezin worden en dat gescheiden worden verlatingsangst en andere daarmee samenhangende problemen kan veroorzaken.
Welke leeftijd een hondenfokker ook kiest om zijn puppy’s te laten gaan, ze mogen ze nooit vóór de leeftijd van 8 weken herplaatsen.