Kortsnuitige Honden
gezondheidsproblemen Bulldog

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij een Engelse Bulldog?

Als je overweegt een Engelse Bulldog te adopteren of te kopen, is een van de belangrijkste overwegingen die je zult moeten maken hun gezondheid. Engelse Bulldogs zijn een grote verbintenis, met een verwachte levensduur van 8-10 jaar, dus je moet voorbereid zijn op eventuele veel voorkomende gezondheidsproblemen die ze kunnen ontwikkelen.

Worden Engelse Bulldogs als een gezond ras beschouwd?

Hoewel Engelse Bulldogs beschouwd worden als een sterk en veerkrachtig ras, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen die veel voorkomen bij ‘bully’ rassen. Hiertoe behoren Engelse Bulldogs, Franse Bulldogs, Bull Mastiffs en Staffordshire Bull Terriers.

Selectief fokken heeft het uiterlijk van Engelse Bulldogs veranderd, maar dit heeft ook zijn weerslag gehad op hun anatomie. Hun afgeplatte gezichten hebben verkorte luchtwegen tot gevolg, die ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken, en hun rimpelige gelaatstrekken vormen de ideale voedingsbodem voor bacteriën en gist, die infecties kunnen veroorzaken.

Gelukkig zijn de meeste ziektes die bij Engelse Bulldogs voorkomen mild, gemakkelijk te behandelen en sommige kunnen voorkomen worden met eenvoudige veranderingen in levensstijl.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij een Engelse Bulldog?

Brachycephalische rassen, of honden met een plat gezicht, hebben de meeste kans om tijdens hun leven een of andere vorm van ademhalingsziekte te krijgen. Ze zijn ook vatbaar voor andere veel voorkomende kwalen. Hieronder staan de 10 meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Engelse Bulldogs.

BOAS

Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome, of BOAS, is een overkoepelende term voor een verzameling ademhalingsziekten die veel voorkomen bij rassen met een plat gezicht. De anatomie van hun verkorte gezicht creëert verschillende complicaties, zoals nauwe neusgaten (stenotische neusgaten), een langwerpig zacht gehemelte en een verkorte luchtweg.

Stenotische neusgaten kunnen met een kleine operatie behandeld worden om de neusgaten wijder te maken en een betere luchtstroom mogelijk te maken. Dit helpt ook om ademhalingsproblemen zoals snurken en slaapapneu te verminderen. Een langwerpig zacht verhemelte ontstaat wanneer het zachte weefsel dat het verhemelte vormt over de ingang van de luchtpijp groeit, waardoor de luchtstroom vermindert en ademhalingsmoeilijkheden ontstaan.

De symptomen van BOAS zijn erger bij Engelse Bulldogs als ze overgewicht hebben, dus is het belangrijk ze op een evenwichtig, vetarm dieet te houden om de kans op eventuele complicaties te verkleinen.

Atopische Dermatitis bij honden

Atopische Dermatitis (AD) bij honden is een ander veel voorkomend gezondheidsprobleem bij Engelse Bulldogs, omdat ze een zeer gevoelige huid hebben. Dit is een chronische en vaak terugkerende aandoening dan ontstekingen aan de huid, jeuk, haaruitval en huidinfecties veroorzaakt.

Veel voorkomende triggers van AD zijn onder andere:

  • Voedselallergenen i.e. gluten, kip en maïs
  • Huisstofmijten
  • Vlooien
  • Parasitaire preventie zoals spot-on behandeling
  • Pollen
  • Schimmelsporen
  • Gras
  • Bepaalde kamerplanten

Atopische Dermatitis kan thuis onder controle gehouden worden met voorzichtige veranderingen in levensstijl, een beperkt dieet en topische crèmes of ontstekingsremmende medicijnen om de huidontsteking onder controle te houden.

Huidplooi infecties

Engelse Bulldogs staan bekend om hun schattig gerimpelde gezicht, maar die huidplooien scheppen een warme, vochtige omgeving waarin gist en bacteriën kunnen gedijen. Huidplooi-infecties (pyoderma) zijn een veel voorkomende gezondheidstoestand bij Engelse Bulldogs, die huidirritatie, jeuk, open zweertjes en gele of witte afscheiding veroorzaken.

Huidplooipyodermie wordt meestal behandeld met antibiotica of een antischimmelbehandeling, afhankelijk van de oorzaak van de infectie. Andere behandelingen zijn ontstekingsremmende medicijnen, zorgvuldige reiniging van de geïnfecteerde huidplooien en een topische crème om jeuk en huidzweertjes te verminderen.

Gelukkig reageren de meeste gevallen van huidplooipyodermie snel op behandeling en kan voorkomen worden dat ze terugkomen door een eenvoudige reinigingstechniek in je normale thuisverzorgingsschema op te nemen.

Huidplooien maak je schoon met een hond vriendelijke antiseptisch doekje of een watje en een oplossing van gekookt maar afgekoeld zout water (1tl zout). Als je thuis zoutoplossing hebt kun je de wattenschijfjes in de oplossing drenken voor je de huidplooien van je Engelse Bulldog schoonmaakt. Na het schoonmaken moeten de huidplooien goed afgedroogd worden met een schone, droge handdoek.

Staartzakziekte

Een van de meest vertederende kenmerken van Engelse Bulldogs is hun schattige kurkentrekkerstaart, maar die kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals staartzakontstekingen en verdraaiing van de botten in de staart.

Als de staart kurkt, kan hij ingegroeid raken en open zweren veroorzaken op de huid onder de staart. Dit kan leiden tot secundaire huidinfecties, die pijnlijk zijn en een slechte geur tot gevolg hebben.

Symptomen van staartzakziekte zijn onder andere:

  • Rode of ontstoken huid rond de staart
  • Haaruitval
  • Jeuk rond het achtereind
  • Een vieze geur
  • Afscheiding uit de huidplooien rond de staart
  • Huidinfecties

In de meeste gevallen wordt de staartzakziekte vroeg ontdekt en kan ze behandeld worden met zorgvuldige reiniging, ontstekingsremmende medicijnen en behandeling van de infectie (ofwel antibacterieel ofwel antischimmel). In ernstiger gevallen kan de beste behandelingsoptie amputatie van de zieke staart zijn.

Heupdysplasie

Veel hondenbezitters zullen bekend zijn met de term heupdysplasie. Voor Engelse Bulldogs is dit een veel voorkomende gezondheidstoestand. Dysplasie ontstaat als de kop van het dijbeen misvormd is of als de kom die het heupgewricht vormt te ondiep is om het dijbeen te ondersteunen.

Deze aandoening is pijnlijk en kan tot blijvende schade aan de ledematen leiden als ze niet vroeg ontdekt en behandeld wordt. Symptomen van heupdysplasie zijn o.a. stijfheid van de ledematen, mank lopen, lichaamsbeweging vermijden en moeilijk in of uit een zittende of liggende houding komen.

Engelse Bulldogs komen van alle hondenrassen het meest voor dat ze lijden aan heupdysplasie. Volgens de Orthopaedic Foundation for Animals krijgt meer dan 70% van de Bulldogs te maken met heupdysplasie.

In milde gevallen van heupdysplasie is de beste behandeling fysiotherapie en hydrotherapie om de beweeglijkheid te vergroten en het aangetaste gewricht te versterken. Een Engelse Bulldog met heupdysplasie kan ook NSAID’s (niet-steroïde ontstekingsremmers) voorgeschreven krijgen om de zwelling en pijn te beheersen.

Ernstiger gevallen kunnen met een operatie behandeld worden. Opties zijn gedeeltelijke en volledige heupvervanging, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van de hond, de ernst van de heupdysplasie en eventuele andere gezondheidsaandoeningen die ze hebben.

Kersenoog

Cherry eye is een veel voorkomende gezondheidstoestand bij ‘bully’ rassen en vooral bij Engelse Bulldogs en Franse Bulldogs. Honden hebben wat gewoonlijk een derde ooglid genoemd wordt. Het is een nictitating melkwit membraan dat onder de oogleden zit en de ogen beschermt tegen vuil en puin. Je kunt dit membraan soms zien als je hond slaapt.

Bij sommige honden kan de klier binnen dit membraan uitpuilen en het membraan doen herniëren (buiten het oog gaan zitten). Het verschijnt als een rode massa weefsel in de ooghoek, vandaar de naam ‘kersenoog’. De aandoening veroorzaakt ook droogheid aan het oog, omdat de zwelling aan de klier de traanproductie vermindert.

Hoewel het mild ongemak en jeuk kan veroorzaken, veroorzaakt kersenoog geen gezichtsstoornissen en er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden.

Het meest gebruikelijke is een zachte massagetechniek om te proberen het vlies weer in de juiste positie te brengen. Als dit niet werkt, kunnen ontstekingsremmende medicijnen worden voorgeschreven om de zwelling te verminderen, zodat de aandoening vanzelf kan oplossen.

Als kersenoog aanhoudt, kan een dierenarts voorstellen ofwel een deel van het weefsel weg te nemen en met hechtingen de klier te dichten en in de juiste positie te houden, ofwel de klier operatief te verwijderen. Kersenoog geneest meestal binnen 2 weken na een succesvolle behandeling.

Allergieën

Engelse Bulldogs zijn vatbaar voor verschillende allergieën en dit kan verschillende gezondheidscomplicaties veroorzaken. De meest voorkomende allergieën zijn voor voedsel, zoals kuiken, maïs, tarwe en vis. Andere allergieën kunnen zijn:

  • Teken, mijten en huisstofmijt
  • Pollen
  • Gras
  • Huishoudelijke schoonmaakmiddelen
  • Contactallergieën b.v. vlooienbehandeling, shampoo enz.
  • Katte huidschilfers
  • Bijensteken
  • Mensen

Het kan in veel gevallen moeilijk zijn om vast te stellen wat de oorzaak is van de allergische reactie van je Engelse Bulldog, maar er zijn enkele belangrijke symptomen om op te letten. Braken, verlies van eetlust, diarree en een jeukende huid zijn allemaal tekenen van een allergische reactie.

Je kunt merken dat deze symptomen in bepaalde perioden van het jaar terugkomen, of nadat je je hond bepaald voedsel gegeven hebt. Een dierenarts onderzoek en verkennende tests kunnen helpen om de oorzaak te achterhalen. Voedsel eliminatie proeven kunnen ook helpen om te bepalen of het allergeen aan een bepaald voedingsmiddel ligt.

Net zoals mensen allergisch kunnen zijn voor honden- en kattenschilfers, kunnen honden dat ook. Ze hebben ook een allergische reactie op mensen. Dit wordt veroorzaakt door bepaalde eiwitten in ons speeksel en urine, die in onze huidcellen lekken. Dit is hetzelfde dat bij ons mensen allergische reacties op honden en katten uitlokt.

Hyperthyreoïdie

Hoewel hyperthyreoïdie zeldzaam is bij honden, komt dit het vaakst voor bij honden van middelgrote en grote rassen zoals Engelse Bulldogs en Bull terriers. Deze aandoening is hormonaal en wordt veroorzaakt door de overproductie van hormonen door de schildklier. De hormonen die door de schildklier worden afgegeven regelen de stofwisselingssnelheid van het lichaam – hoe snel het lichaam calorieën verbrandt om energie te produceren die de organen nodig hebben.

Bij stofwisseling gaat het om lichaamstemperatuur, hartslag, afbraak van voedsel, omzetting van calorieën in energie en het peil van schildklierhormonen in het bloed.

De meest voorkomende oorzaak van hyperthyreoïdie is een tumor op de schildklier, die in de hals zit. Een andere oorzaak van hyperthyreoïdie is medicijngebruik voor hypothyreoïdie, dat een synthetisch hormoon bevat dat thyroxine heet. Het lichaam probeert een waargenomen toename van thyroxine te corrigeren, wat tot hyperthyreoïdie kan leiden.

Symptomen van hyperthyreoïdie zijn onder andere:

  • Braken en diarree
  • Overmatig drinken
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Verhoogde hartslag
  • Cardiomyologie (een vergroot hart)
  • Ademhalingsmoeilijkheden

Onbehandelde hyperthyreoïdie kan leiden tot nierziekte of -falen, een hartruis en hartfalen. Hyperthyreoïdie is zeldzaam bij honden, maar het is belangrijk de verschijnselen te kennen, zodat je contact kunt opnemen met je dierenarts en onmiddellijke behandeling voor je hond kunt krijgen.

Pulmonale stenose

Pulmonale stenose is een aangeboren aandoening (aanwezig bij de geboorte) die veel voorkomt bij Engelse Bulldogs. Deze aandoening veroorzaakt een misvorming aan de rechterkant van het hart, waardoor de longslagader, die bloed wegvoert van het hart, vernauwd is.

Helaas zijn er maar weinig klinische verschijnselen van deze aandoening en treden de symptomen pas op als de ziekte in een vergevorderd stadium is. Symptomen zijn onder meer onverdraagzaamheid bij inspanning, kortademigheid en instorting.

Pulmonale stenose wordt gediagnosticeerd met behulp van röntgenfoto’s en echo’s van het hart. De behandeling is chirurgisch en houdt in dat een ballon in de vernauwde slagader wordt geplaatst om het vat wijder te maken en de bloedstroom te verbeteren. Het succes van de behandeling hangt af van de ernst van de aandoening

Kanker

Geen enkele hondeneigenaar wil horen dat zijn hond kanker heeft, maar het is belangrijk te begrijpen dat je hond deze ziekte kan krijgen. Engelse Bulldogs zijn vatbaar voor mestcel tumoren en lymfomen.

Mestcel tumoren of een soort huidkanker zijn een gevolg van de allergische en ontstekingsreacties van het lichaam. Allergenen veroorzaken dat mestcellen (een soort witte bloedcellen) degranuleren, een stof afgeven die histamine heet en die jeuk, neusuitvloeiing en niezen veroorzaakt. Als deze stof in de bloedbaan terechtkomt, kunnen ze ervoor zorgen dat tumoren zich naar andere delen van het lichaam verspreiden.

Symptomen van mestcelgezwellen zijn onder andere:

  • Verhoogde knobbels aan het oppervlak of vlak onder de huid
  • Ontsteking en jeuk
  • Overgeven
  • Diarree
  • Gewichtsverlies
  • Verandering in het uiterlijk van de ontlasting
  • Abdominaal ongemak

De behandeling bestaat meestal uit chirurgische verwijdering van de tumoren en in sommige gevallen kunnen ook de lymfeklieren worden verwijderd. In ernstiger gevallen kan chemotherapie of radiotherapie nodig zijn om na de operatie eventueel achtergebleven kankercellen te doden.

De meeste laaggradige mestcel tumoren kunnen behandeld worden en bij de meeste honden komen de tumoren niet meer terug. In hooggradige gevallen kan de prognose na de operatie 1 jaar of minder zijn. Dit is meestal te wijten aan het uitzaaien van de kankercellen naar andere delen van het lichaam.

Kan ik voorkomen dat mijn Engelse Bulldog ziek wordt?

Bepaalde aandoeningen kunnen erfelijk zijn (door de ouders doorgegeven) of aangeboren (bij de geboorte aanwezig) en er is niets wat je kunt doen om te voorkomen dat deze ziekten zich ontwikkelen.

Gelukkig kunnen sommige van de meer voorkomende gezondheidsproblemen voorkomen of onder controle gehouden worden met eenvoudige veranderingen thuis, zoals overschakelen op een ander dieet om allergische reacties of voedselintoleranties te voorkomen en voorzichtig zijn met de lichaamsbeweging van je puppy zodat ze hun gewrichten niet te veel belasten.

Regelmatig je Engelse Bulldog borstelen kan veel van de veel voorkomende huidklachten helpen voorkomen, waarvan Engelse Bulldogs bekend zijn dat ze deze ontwikkelen. Dit omvat wekelijks borstelen, schoonmaken rond de staart, ogen en oren om infecties te voorkomen en het knippen van hun nagels om de 4-6 weken.

Conclusie

Over het algemeen zijn Engelse Bulldogs een gezond ras en de meeste van de aandoeningen waarvoor ze vatbaar zijn, worden veroorzaakt door factoren die gecontroleerd of weggenomen kunnen worden. Vergeleken met andere rassen worden Engelse Bulldogs beschouwd als een gezonde en robuuste hond.

Met een goed uitgebalanceerd dieet, dagelijkse beweging en een goede verzorgingsroutine zou je Bulldog een lang, gelukkig en gezond leven moeten leiden.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.