Kortsnuitige Honden

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij een Franse Bulldog?

De Franse Bulldog is een van de populairste hondenrassen ter wereld, maar zijn het gezonde honden? Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij een Franse Bulldog? Hoewel elke hond ziek kan worden, hebben sommige rassen meer kans op een slechte gezondheid dan andere. De Franse Bulldog is vatbaar voor verschillende genetische aandoeningen, maar gelukkig kunnen de meeste behandeld worden met eenvoudige medicijnen of een verandering van levensstijl.

Wordt de Bulldog als een gezond ras beschouwd?

Als het om de algemene gezondheid gaat, staat een Franse Bulldog erom bekend dat ze vatbaar zijn voor allerlei ziekten. Franse Bulldogs hebben meer kans dan andere hondenrassen om tijdens hun leven aan minstens 8 van de meest voorkomende gezondheidsaandoeningen te lijden. Reuen zijn vaker ziek dan teefjes als het gaat om ziektes die bij de Franse Bulldog voorkomen.

Vergeleken met andere ‘bully’ rassen worden Frenchies eigenlijk als de gezondste beschouwd. Bull Terriers, Engelse Bulldogs, Mopshonden en Boston Terriers zijn vatbaarder voor meer gezondheidsproblemen dan De Franse Bulldog.

De Franse Bulldog werd gefokt voor zijn uiterlijk, waardoor de algemene gezondheid van het ras niet zo sterk is als van andere rassen. Dit betekent echter niet dat elke Franse Bulldog ziek zal worden. Als een fokker voorzichtig is met de honden die hij fokt en ervoor zorgt dat hij alleen gezonde honden aan elkaar paart, zouden de resulterende pups minder kans moeten hebben om ziek te worden dan pups van hetzelfde ras van minder achtenswaardige fokkers.

Het is vooral heel belangrijk dat de fokker kiest voor ouderdieren met een gezonde neuslengte en een normaal ademhalingsstelsel.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij een Franse Bulldog?

Van de 26 meest voorkomende gezondheidsproblemen bij honden, komen er 21 veel voor bij de Franse Bulldog. Deze aandoeningen variëren van mild tot ernstig en potentieel dodelijk, maar de meeste zijn goed te behandelen. Hieronder staan de meest voorkomende aandoeningen die door dierenartsen bij het Frenchie ras behandeld worden.

BOAS

Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS) is de meest voorkomende aandoening die bij de Franse Bulldog gezien wordt. Brachycephalische (platgezichten) rassen lijden door hun anatomie vaak aan aandoeningen van de luchtwegen. Ze hebben een korte snuit, smalle neusgaten en een korte luchtweg, wat ademhalen moeilijk maakt, vooral bij lichamelijke inspanning.

Verscheidene aandoeningen vallen onder de paraplu van BOAS, zoals allergieën, een langgerekt zacht verhemelte, stenotische neusgaten en trachea collaps. Honden kunnen net als wij last hebben van omgevingsallergieën zoals hooikoorts. Dit kan secundaire problemen veroorzaken zoals steeds terugkerende sinusinfecties, slaapapneu en snurken.

Een langgerekt zacht gehemelte komt vrij vaak voor bij de Franse Bulldog, omdat het weefsel te lang wordt voor hun kleine hoofd en verkorte luchtwegen. Het weefsel dat het zachte gehemelte vormt kan de luchtpijp blokkeren, wat ademhalingsmoeilijkheden, een luidruchtige of knorrende ademhaling, hoesten en slaapapneu veroorzaakt.

Stenotische neusgaten, meer algemeen vernauwde neusgaten genoemd, zijn een gevolg van selectief fokken om het gewenste platte gezicht van het ras te krijgen. Het hebben van vernauwde neusgaten betekent dat Frenchies niet genoeg zuurstof kunnen krijgen als ze ademen. Dit kan gecorrigeerd worden met een kleine operatie om de neusgaten wijder te maken en een betere luchtopname mogelijk te maken.

Trachea collaps is een ernstige aandoening van BOAS en kan fataal zijn als het niet snel behandeld wordt. Dit is een ernstige aandoening die mettertijd verergert zonder de juiste medische interventie. Trachea collaps treedt op als de ringen van kraakbeen die de luchtpijp vormen beginnen te verzwakken, waardoor de luchtstroom beperkt wordt en karakteristieke toeterende of knorrende ademhalingsgeluiden ontstaan.

Patella Luxatie

Patella luxatie is een genetische aandoening die vaak voorkomt bij De Franse Bulldog. Deze aandoening verwijst naar een gedeeltelijke of volledige ontwrichting van de knieschijf uit het femorale gewricht. Luxatie ontstaat meestal doordat de kop van het dijbeen vervormd is of doordat het gewricht zelf te ondiep is om de knieschijf te ondersteunen.

Hoewel de hond kortstondig pijn voelt als de patella ontwricht, ervaart hij zelden pijn als de ontwrichting eenmaal gecorrigeerd is. Bij ernstige patella luxatie kan een operatie vaak verbetering brengen.

Symptomen van patella luxatie zijn mank lopen, abnormale bewegingen van de ledematen, onwil om gewicht te ontlasten op de aangedane ledemaat en weigering van lichaamsbeweging.

Hyperuricosurie

Hyperuricosurie, vaak aangeduid als HUU, is een genetische aandoening die een hoge concentratie urinezuur in de urine veroorzaakt. Zure urine leidt tot kristalvorming in de blaas en/of de nieren, wat de kans vergroot dat de hond nierstenen, blaasstenen en infecties van de urinewegen (cystitis) krijgt.

Nier- en blaasstenen kunnen meestal in de urine doorgelaten worden als ze klein genoeg zijn om door de urinewegen naar de blaas te gaan. In situaties waarin de stenen te groot zijn, kan een dierenarts medicijnen voorschrijven om de stenen op te breken en ze gemakkelijker te laten passeren. Als deze medicatie niet werkt, kan een operatie nodig zijn om de stenen te verwijderen.

Symptomen van hyperuricosurie zijn veelvuldig plassen, bloed in de urine, moeite doen om de urine te laten lopen en pijn bij het plassen.

Ziekte aan de tussenwervelschijf

IDD is een aandoening van de wervelkolom die optreedt als de tussenwervelschijven in de wervelkolom uitpuilen en in het ruggenmerg uitsteken. Dit kan een ernstige aandoening zijn als ze niet vroegtijdig gecorrigeerd wordt. Uitpuilende wervelschijven kunnen pijn bij beweging, zenuwbeschadiging en zelfs verlamming van de achterpoten veroorzaken.

In de meeste gevallen is de enige beschikbare behandeling een operatie om de hernia(s) te corrigeren, die tot $6000 kan kosten. Veel voorkomende symptomen van IDD zijn pijn, zwakte of verlamming van de achterbenen, een gebogen rug, spierspasmen, tegenzin om te bewegen en incontinentie (verlies van controle over de blaas).

Dermatitis

Dermatitis is een overkoepelende term die gebruikt wordt om huidontsteking aan te duiden. De Franse Bulldog is een van de meest waarschijnlijke rassen om te lijden aan een vorm van dermatitis. Er zijn veel oorzaken van dermatitis, maar de meest voorkomende zijn voedselallergieën, seizoensgebonden irriterende stoffen, omgevingsfactoren, parasieten zoals vlooien of teken en nierziekte.

Dermatitis is gemakkelijk te behandelen met een topische crème om de huid te kalmeren, antibiotica als er tekenen van infectie zijn, of een verandering in dieet als de dermatitis veroorzaakt wordt door een voedselallergie of -intolerantie.

Typische symptomen van dermatitis zijn een droge en/of gebarsten huid, een rode en ontstoken huid, jeuk en open huidzweren.

Allergieën

Als het op allergieën aankomt, is de Franse Bulldog een van de meest behandelde rassen. Gemiddeld is de jaarlijkse melding van allergieën bij een Franse Bulldog 20-30% en het is de meest voorkomende reden waarom Frenchies veterinaire aandacht nodig hebben.

De meest voorkomende oorzaken van allergische reacties bij een Franse Bulldog zijn voedselintoleranties, pollen, stof en schimmelsporen en bepaalde kamerplanten. De symptomen van een allergische reactie zijn gevarieerd, maar kunnen onder meer zijn:

  • Droge, jeukende huid
  • Afscheiding uit de ogen en/of neus
  • Hoesten
  • Ademhalingsmoeilijkheden
  • Overgeven
  • Diarree
  • Winderigheid (gas)
  • Verlies van eetlust

Vaak kan het moeilijk zijn te bepalen waar je Frenchie allergisch voor is, dus kan je dierenarts voorstellen eerst bepaalde voedingsmiddelen te elimineren om te zien of de symptomen afnemen. Ze kunnen ook een bloedtest voorstellen, maar die test niet op alle mogelijke allergenen.

Oorontstekingen

Door de vorm en grootte van de kop van een Franse Bulldog hebben ze eerder last van vernauwde gehoorgangen. Hierdoor ontstaat een warme, vochtige omgeving die de ideale omstandigheden zijn voor bacteriën en gist om te gedijen.

Na allergieën zijn oorontstekingen de meest gemelde ziekte bij Franse Bulldog eigenaars. Oorontstekingen bij Franse Bulldog is vaak een terugkerende kwaal en oudere Frenchies kunnen blijvende schade aan hun gehoorgang oplopen.

Bacteriële of gistgroei kan ontsteking van de huid in de gehoorgang veroorzaken, een jeukende en pijnlijke huid, schilferige huid, overtollig oorsmeer en afscheiding. Oorontstekingen kunnen voorkomen worden door het oor thuis regelmatig schoon te maken en de uitwendige gehoorgang te drogen om te voorkomen dat bacteriën gaan groeien.

Canine Multifocale Retinopathie

CMR is een autosomaal recessieve aandoening die de ogen aantast. Beide ouders moeten het recessieve gen dragen, wil een pup CMR ontwikkelen. Het komt veel voor bij een Franse Bulldog, Bull Mastiffs, Engelse en Amerikaanse Bulldoggen, Grote Pyreneeën en Australische Herders.

CMR is het gevolg van een mutatie van een recessief gen dat laesies veroorzaakt op het netvlies. De symptomen beginnen gewoonlijk als ze 3-4 maanden oud zijn en hoewel de meeste gevallen het uiterlijk van het oog veranderen maar geen gezichtsverlies veroorzaken, treedt bij sommige honden geleidelijke blindheid op.

Symptomen van de aandoening zijn onder meer blaren die zich in het aangetaste oog vormen, moeite om voorwerpen op te vangen of te zien, tegen dingen aan stoten en een verandering in het lopen. Puppy’s kunnen proberen met hun voorpoten hun weg te voelen als ze last hebben van gezichtsverlies.

Heupdysplasie

Hoewel heupdysplasie meer voorkomt bij grote rassen, komt heupdysplasie ook veel voor bij de Franse Bulldog. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een misvormd gewricht en is degeneratief, wat betekent dat ze mettertijd geleidelijk verergert.

De meeste gevallen van heupdysplasie zijn genetisch, maar het kan ook veroorzaakt worden door eerder trauma, zwaarlijvigheid of te veel beweging tijdens de vroege puppytijd. Symptomen van heupdysplasie zijn hinken, een klikkend geluid bij beweging, verminderde activiteit en een zichtbare naar buiten draaiende stand van het heupgewricht. Bijna alle gevallen van heupdysplasie ontwikkelen zich voor de leeftijd van 6 jaar, maar sommige puppy’s kunnen al tekenen vertonen als ze 4 maanden oud zijn.

Hoewel heupdysplasie niet te genezen is, zijn er veel behandelingsmogelijkheden om de aandoening onder controle te krijgen, waaronder fysiotherapie, hydrotherapie, een verandering in dieet, ontstekingsremmende medicijnen en een operatie.

Kersenoog

Deze aandoening kan er pijnlijk uitzien, maar is niet ernstig en wordt meestal behandeld met medicijnen op recept. Cherry eye, ook wel ‘derde ooglidklier prolaps’ genoemd, ontstaat als de klier binnen het nictitating membraan uit zijn positie springt en zichtbaar is in de ooghoek.

Symptomen zijn een gezwollen knobbel die zichtbaar is in de ooghoek, afscheiding uit het aangedane oog, jeuk of pootjes geven aan het gezicht en scheelzien. De meeste gevallen gaan vanzelf over of worden behandeld met uitwendige geneesmiddelen zoals oogdruppels.

Sommige milde gevallen kunnen zachtjes gemasseerd worden om de klier weer in zijn normale positie te stimuleren. Dit kan alleen als de zwelling gering is. Terugkerende gevallen of gevallen die niet reageren op medicijnen kunnen een operatie nodig hebben om de klier opnieuw te positioneren of helemaal te verwijderen.

Met de juiste behandeling is de prognose van kersenoog goed en je Frenchie zou geen gezichtsverlies of andere complicaties op lange termijn mogen ondervinden.

Kan ik voorkomen dat mijn Franse Bulldog ziek wordt?

Hoewel sommige van de hierboven genoemde aandoeningen genetisch bepaald zijn, kunnen veel ervan voorkomen worden met eenvoudige veranderingen in levensstijl. Door je Franse Bulldog een evenwichtige en gezonde voeding te geven kun je veel veel voorkomende kwalen voorkomen, zoals allergieën, huidaandoeningen en gewichtsgerelateerde aandoeningen.

Door ervoor te zorgen dat je Franse Bulldog puppy niet springt of te veel aan krachtige lichaamsbeweging doet, kun je gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie voorkomen. Tijdens het eerste jaar zijn hun botten nog vrij zacht en overmatige druk kan de gewrichten doen vervormen, met problemen op latere leeftijd tot gevolg.

Het beste wat je als hondenbezitter kunt doen is je onderzoek doen naar Franse Bulldog fokkers voordat je een beslissing neemt. Een gerenommeerde fokker zal beide ouders screenen op genetische afwijkingen en ze zullen uitstekend voor hun honden zorgen.

Een fokker zou je moeten aanmoedigen om meerdere keren op bezoek te komen, om de moeder met de pups te zien en om kopieën te geven van eventuele genetische tests van de ouders voordat het fokken plaatsvond. Zo hebben de pups de beste kans om sterk en gezond te zijn, waarbij veel voorkomende ziektes minder kans hebben zich te ontwikkelen.

Conclusie

Het lijkt misschien dat deze lijst van aandoeningen nogal uitgebreid is, maar veel van deze aandoeningen komen bij veel hondenrassen voor. Over het algemeen wordt de Franse Bulldog als een gezond ras beschouwd, vooral onder de ‘bully’ rassen.

Elke hond heeft de potentie om ziek te worden, maar er zijn een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je Frenchie een lang en gelukkig leven leidt. Je kunt je Frenchie helpen zo gezond mogelijk te zijn door ze het eerste jaar een goed uitgebalanceerd dieet met extra calcium te geven, hun lichaamsbeweging zorgvuldig te beheren om gewrichtsproblemen te voorkomen en de maandelijkse vlooien- en tekenpreventie bij te houden.

Over Mij

Hoi, ik ben Ton.Ik ben altijd gefascineerd geweest door kortsnuitige honden, en ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere hondeneigenaren. Via kortsnuitigehonden.nl hoop ik dat je alle informatie vindt die je nodig hebt om je hond gelukkig en gezond te houden.